R. Vanagaitės paskaitos Tel Avive ir Jeruzalėje bus skaitomos vasario 15 ir 17 dienomis. Į jas Izraelyje jau platinami bilietai, siekiantys 101-156 šekelius, arba 24-37 eurus.

Kaip apie renginį skelbiama internete, lietuvių rašytoja R. Vanagaitė dalyvaus programoje „Būti žydu“. Programa rengiama prieš knygos „Mūsiškiai“ pasirodymą Izraelyje.

„Žinojau, kad su šia knyga sugadinsiu sau gyvenimą, na ir kas“, – renginio afišoje sako R. Vanagaitė

„Įsivaizduokite – bestseleris apie Holokaustą?! „Mūsiškiai“ – vien nuo pavadinimo sudrebėjo visa Lietuva. Ant viršelio du portretai – du vaikinai, panašūs kaip tikri broliai. Vieną – Lietuvos žydą – nužudė. Antras – lietuvis – buvo žydų žudikas.

Tai – „Mūsiškiai“. Ir žydai – mūsiškiai. Ir žudikai – mūsiškiai. Tiksliau išvertus knygos pavadinimą, tai netgi ne mūsiškiai – tai savi“, – skelbiama renginio pristatyme.

Toliau paaiškinama, kodėl R. Vanagaitė susidomėjo Holokausto tema.

„Šia baisia tema susidomėjau pirmiausia todėl, kad du mano giminaičiai tarsi buvo susiję. Jie nešaudė, bet kai sužinojau, kaip tai vykdavo... Žmonės nešaudė, bet sudarydavo sąrašus, dirbo savo darbą savivaldybėse, saugojo. Jie prisidėjo prie Holokausto“, – rašoma renginio pristatyme.

A. Anušauskas atkreipia dėmesį į paskaitų datas

„Kiekvienas datas pasirenka pats, kur nori Vasario 16 sutikti – ar Lietuvoj, ar toli nuo Lietuvos, ar rinkdamas pinigus kažkokio renginio metu, ar švęsdamas su visais. Manau, šiuo atveju ji taip pat sąmoningai pasirinko datas ir būdą“, – apie tai, kad paskaitos skaitomos prieš Vasario 16 ir dieną po šios šventės, sako Seimo narys konservatorius A. Anušauskas.

Tuo metu pats R. Vanagaitės kalbėjimas, pastebi parlamentaras, jau žinomas, pakankamai detaliai išstudijuotas.

Arvydas Anušauskas
Prisimindamas knygą „Mūsiškiai“, A. Anušauskas sakė, kad istorikai neneigė būtinybės apie Holokaustą šnekėti – paprasčiausiai kalbėjo apie būdą, kaip reikia šnekėti, pateikti šią sudėtingą, jautrią temą. „Pavyzdžiui, aš toje knygoje matau, kad kai kurios bylos vartytos labai paviršutiniškai ir apeiti nepaprastai svarbūs dalykai iš Holokausto tematikos. Aš tą ir sakau – kalbėjimas būtinas, bet forma, būdas, pasirenkama emocija priklauso nuo autoriaus“, – teigė A. Anušauskas.

R. Valatkai pavojingesnis R. Karbauskis

„Iš tiesų galima suprasti žmones, kurie jaudinasi, kad tai specialiai parinktos datos, bet mes, jeigu esame laisvi žmonės, demokratinėje valstybėje turėtume suprasti du dalykus. Pirma, kiekvienas žmogus laisvoje valstybėje gali daryti, ką jis nori, kaip jis nori ir kaip jis mato pasaulį.

Antra, mes neturėtume sureikšminti tokių veikėjų kaip R. Vanagaitė, kurie minta iš esmės ir mūsų padidintu dėmesiu. Tokių veikėjų daug, pradedant ta pačia R. Vanagaite, baigiant Peru Gražuliu, Nagliu Puteikiu ir kitais veikėjais. Kaip tik liepsna baigia degti, jie patys papila alyvos ir mūsų nuosaikesnis domėjimasis vadinamosios rašytojos veikla iš esmės turbūt jai pačiai padėtų aprimti“, – situaciją vertina nepriklausomybės akto signataras, politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Jis nemano, kad R. Vanagaitės paskaitos pakeis Izraelio žydų požiūrį į Lietuvą ir tai, kas čia vyko 1941-1943 m.

Rimvydas Valatka
R. Valatka pastebi, kad apie R. Vanagaitę žinome viską – net apie jos meilę nacių medžiotojui Efraimui Zuroffui. Ji, sako apžvalgininkas, apie tai mielai kalba. „Jeigu tą suprasime, daug ramiau pažiūrėsime į tuos dalykus, nes demokratijoje niekada nebūna taip, kad visi žmonės elgiasi teisingai. Kada prieiname prie žodžio teisingai, kur du žmonės, ten du požiūriai į teisingumą atsiranda“, – kalbėjo R. Valatka.

Vis dėl to, sako jis, didesnė bėda už R. Vanagaitės versliuką yra Ramūnas Karbauskis ir neatsakyti klausimai dėl trąšų.

„Šiuo atveju turbūt daug pavojingiau kai kurie Seimo nariai, kuriems Rusija lengvatinėmis sąlygomis ir trąšas pardavinėja, ir jie apeidinėja europinius antidempingo muitus, ir kombainus jiems lengvatinėmis sąlygomis duoda pardavinėti Šiuo atveju reikėtų žiūrėti dydžius, kur eina šimtai milijonų, o kur eina tūkstančiai. Nereikėtų sureikšminti to, ką daro R. Vanagaitė, iš esmės R. Vanagaitės paveikumo lygis tiesiog proporcingas mūsų susinervinimo dėl R. Vanagaitės dydžiui“, – sakė apžvalgininkas.

R. Vanagaitė: ar ir A. Brazauskas šmeižė Lietuvą?

Pati R Vanagaitė sako, kad renginiai susiję su po poros savaičių Izraelyje pasirodysiančiu „Mūsiškių“ vertimu į hebrajų kalbą. Ją išleis vienas didžiausių šalies laikraščių „Yedioth Ahronoth“, kuris pasitinkant knygą organizuoja du renginius.

„Nepriklausomybės dieną niekur nešnekėsiu, būsiu su Lietuva. Nei aš Lietuvą šmeižiu, nei ką, jeigu pasakyta, kad tiesa mus išlaisvins, tai išlaisvins. Kalbėsiu tik apie knygą.

Nesutinku, jei kas mano paskaitas užsienyje apie „Mūsiškius“ vadina Lietuvos šmeižtu. Man tos paskaitos yra galimybė parodyti, kad lietuviai nebijo pažvelgti į savo istoriją, kalbėti apie mūsų kaltes, prašyti aukų ir jų palikuonių atleidimo už tai, kas įvyko. Kiek teko kalbėti įvairiose žydų auditorijose, būtent tai jaudina žmones – kad apie tragediją kalba lietuvė“, – sakė R. Vanagaitė.

Efraimas Zuroffas, Rūta Vanagaitė
Pašnekovės teigimu, lygiai taip pat galima kaltinti prezidentą Algirdą Brazauską, kuris 1995 metais Knesete atsiprašė žydų tautos. Pagal tokią logiką, sako ji, prezidentą galima kaltinti, kad jis ne atsiprašė, o šmeižė Lietuvą.

Ji taip pat priminė savo indėlį į Vasario 16-osios minėjimus: nuo 1999 metų beveik dešimtmetį kasmet organizuodavo didžiulius koncertus Katedros aikštėje su tiesiogine televizijos transliacija.

„Ir šįmet būdama Izraelyje susitiksiu tą dieną su išvykusiais iš Lietuvos žydais, kurių dauguma tebėra Lietuvos piliečiai. Kartu gražiai paminėsime valstybės 100-metį. Laisvos valstybės, kurios nekausto baimė ir įtarumas“, – aiškino R. Vanagaitė.

Izraelyje R. Vanagaitės laukia

R. Vanagaitę palaiko sambūrio „Israelita“ pirmininkas Jakovas Kacas.

„Pasirodžius knygai „Mūsiškiai“, pagaliau pajutome (gal klaidingai?), kad prasidėjo nauja era, kad šalia paminklų partizanams, kurių aibė visoje Lietuvoje, atsiras paminklai ir šalia partizanų gyvenusiems kaimynams žydams, kad istorinė tiesa bus atstatyta, kad bus išreikšta pagarba žuvusiems ir jų palikuonims“, – laiške DELFI sako J. Kacas.

Pasak J. Kaco, Izraelyje R. Vanagaitė visada laukiama. Ji šiltai priimta prieš metus per knygos pristatymą – salė buvo pilnutėlė, įsijausminę žmonės rašytojos nenorėjo paleisti.

Nuo 1972 m. Izraelyje su žmona Dalia gyvenantis Lietuvos pilietis J. Kacas pasakoja, kad tėvai išgyvenę Holokausta Kauno gete, konclagerį, slėpynes ir aibę stebuklų, be kurių nebūtų likę gyvi.

„Taip jau buvo lemta. Nuo mažens augome tokioje atmosferoje, žinodami, kad visa plačioji giminė Žemaitijoje buvo išžudyta lietuvių rankomis. Žinojom, kad TSSR žodis žydas yra neigiamas, o žudynių vietose kai kur buvo užrašyta, kad buvo nužudyti tarybiniai piliečiai.

Pirmajai galimybei pasitaikius, išlikę žydai viską metė, pabėgo iš TSSR ir Lietuvos. Mes nepabėgome dėl blogo gyvenimo, nepabėgome dėl neapykantos, nes mes mylime Lietuvos žemę, tačiau pokario antisemitinė atmosfera, tėvų išgyvenimai, nenoras likti kraujo prisigėrusioje šalyje padarė savo. Išlikusius lietuviškus antisemitus niekiname“, – rašo sambūrio „Israelita“ pirmininkas.

J. Kacas neabejoja, kad R. Vanagaitė vėl surinks pilną salę, garsins Lietuvos vardą. Taip, jo nuomone, parodoma, kad Lietuva normalėja, į praeitį žiūri atmerktomis akimis. „Visi pastarieji įvykiai, kurie jums ir mums puikiai žinomi, nepaprastai pakenkė Lietuvai, jos tarptautiniam įvaizdžiui. Labai norėtume pasakyti visiems blaiviems – liaukitės, ką jūs darote? Suvaldykite savo bjaurią genetinę atmintį... Deja, niekas negirdi ir nenori girdėti“, – įsitikinęs J. Kacas.

DELFI primena, kad praėjusių metų gruodį R. Vanagaitė paskaitas apie savo knygą „Mūsiškiai“ skaitė JAV. Klyvlende per paskaitą protestuotojus stebėjo policija, o po paskaitos Mineapolyje JAV lietuvis Audrius Sinickas ją feisbuke išvadino „didžiule antilietuviškos propagandos mašina“ ir apkaltino darbu Vladimirui Putinui.