Kaip nurodoma jos feisbuko paskyroje paviešintame dokumente, tyrimo imtasi po to, kai A. Širinskienė kreipėsi į VMI, o šie įvertino jos rašte pateiktą informaciją.

„Priimtas sprendimas minėto asmens atžvilgiu inicijuoti administracinius veiksmus“, – teigiama VMI vadovės Editos Janušienės pasirašytame rašte.

Tiesa, jame taip pat nurodoma, kad pateikti informacijos apie atliktų veiksmų rezultatus VMI neturės juridinio pagrindo.

VMI atstovas Laimonas Rimkus BNS teigė negalintis patikslinti, kokių administracinių veiksmų institucija ėmėsi E. Jakilaičio atžvilgiu.

Pats E. Jakilaitis BNS sakė kol kas negavęs iš VMI informacijos apie vykdomus veiksmus.

„Tikiuosi, kad tai yra tik mandagumo laiškas poniai Širinskienei, nes priešingu atveju tai būtų tiesioginis įkaltis, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė gali užsiundyti valstybės instituciją ant žurnalistų“, – teigė E. Jakilaitis.

Parlamentarė A. Širinskienė tvirtino, jog į mokesčių inspekciją kreipėsi sužinojusi informaciją apie galimus E. Jakilaičio mokestinius pažeidimus.

„Jeigu pažeidimą padaro žurnalistas, tai jis lygiai toks pats pilietis, kaip ir visi kiti Lietuvos Respublikos piliečiai. Buvimas vienos ar kitos profesijos atstovu neatleidžia nuo atsakomybės“, – BNS sakė Seimo narė.

Ji į VMI kreipėsi sausio pradžioje, teigdama, kad E. Jakilaitis galėjo nepranešti inspekcijai apie naują veiklą organizuojant mokymus. A. Širinskienė kėlė klausimą, ar šios veiklos nedeklaravęs žurnalistas yra sumokėjęs mokesčius.

E. Jakilaitis BNS teigė, kad visas savo pajamas deklaruoja.

DELFI primena, kad konfliktas tarp A. Širinskienės ir E. Jakilaičio įsiplieskė po to, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis savo „Facebook“ profilyje pareiškė, kad su E. Jakilaičiu siejamos trys įmonės pernai gavo daugiau kaip 2,5 mln pajamų, o sumokėjo vos 0,3 proc. mokesčių. Savo ruožtu pats E. Jakilaitis tuomet uždavė 24 klausimus valstiečių-žaliųjų lyderiui.

Netrukus po to A. Širinskienė savo feisbuko paskyroje pasidalijo galima pinigų judėjimo schema, tačiau tąkart E. Jakilaitis užtikrino, kad politikė tiesiog suplakė realybę su pramanais.

„Aš esu visiškai ramus dėl savo veiklos skaidrumo. Mano galva ir mano įsitikinimu, mes sėkmingai veikiame dėl to, kad turime gerų idėjų, mokame jas realizuoti, laiku reaguojame į aktualijas, turime fantastišką komandą. Ir dėl to mes rengiame daug projektų ne tik LRT, LNK, bet ir užsienio televizijose. Jokių abejotinų pajamų ar susitarimų gyvenime nebuvo ir jų negali būti iš principo“, – tuomet sakė žurnalistas.

Jis teigė, kad A. Širinskienės įrašas susijęs su tuo, kad politikė „vadovauja Ramūno Karbauskio gynimo štabui“.

Kalba apie URM pirkimus, sieja su patarėja

A. Širinskienė paskelbė: štai (yra) viešoji įstaiga „Pirmoji kava“, įsteigta 2000 metais, steigėjas J. Morkūnas. Kaip nurodoma, 2013-2017 metais ši viešoji įstaiga sėkmingai dalyvavo ne viename Užsienio reikalų ministerijos (URM) skelbiamame viešųjų pirkimų konkurse.

2013 metų sausio 30 dieną „Pirmoji kava“ pasirašė preliminarią sutartį 11 688 600 litų (3,4 mln. eurų) sumai. Preliminarios sutartys šiame konkurse buvo sudarytos ir su dar keliomis įmonėmis.

Tų pačių metų vasario 13 dieną „Pirmoji kava“ laimėjo dar vieną URM viešųjų pirkimų konkursą 1 166 889 litų (338 tūkst. eurų) sumai.

„Taip jau sutapo, kad 2013 metų sausio 23 dieną užsienio reikalų ministro patarėja visuomenės informavimo klausimais tampa R. Jakilaitienė, E. Jakilaičio žmona. Tuo pat laikotarpiu R. Jakilaitienė dirbo Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai atstove spaudai Lietuvoje.

Pirmasis iš aukščiau nurodytų URM viešojo pirkimo objektas vadinosi „Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai B susitikimų Lietuvoje organizavimo ir aptarnavimo paslaugos“, antrasis – „Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai A susitikimų Lietuvoje socialinės ir kultūrinės programos organizavimo ir aptarnavimo paslaugos“, – skelbė A. Širinskienė.

Nurodė galimą akcijų pasidalijimą

Šių metų sausio 9 dieną R. Jakilaitienė vėl buvo paskirta užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atstove spaudai.

Šių metų kovo 31 dieną viešoji įstaiga „Pirmoji kava“, kaip nurodė A. Širinskienė, laimėjo dar vieną viešųjų pirkimų konkursą, šį kartą 900 tūkst. eurų sumai.

Parlamentarė paviešino, kad iki tapdama URM darbuotoja, R. Jakilaitienė vadovavo UAB „Media 3“, kuriai dabar vadovauja jos vyras E. Jakilaitis. UAB „Media 3“ 2009 metais įsteigė R. Jakilaitienė, I. Trakimaitė – Šeškuvienė ir viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėjas J. Morkūnas.

2010-ųjų lapkričio 10 dieną J. Morkūnas ir I. Trakimaitė – Šeškuvienė akcijas perleido R. Jakilaitienei.

Ši, jau tapusi URM darbuotoja, 2013 metų vasario 1 dieną, perleido valdytas „Media 3“ akcijas bendrovei „TV Play“, kurių akcininkai yra E. Jakilaitis ir L. Šeškus.

2016 metų birželio 16 dieną „Media 3“ akcininkai vėl pasikeitė – jais tapo E. Jakilaitis ir L. Šeškus.

Platesnis veiklos laukas

„Viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ sėkmė viešuosiuose pirkimuose toli gražu neapsiriboja URM, ką rodo duomenys rekvizitai.lt bei viešųjų pirkimų tarnybos informacija. Akys krypsta ir į buvusią viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėjo J. Morkūno verslo partnerę I. Trakimaitę – Šeškuvienę, kurios vyras L. Šeškus yra R. Jakilaitienės vyro E. Jakilaičio verslo partneris bent trijose bendrovėse“, – nurodė A. Širinskienė.

Jos teigimu, I. Trakimaitė – Šeškuvienė nuo 2015 metų dirbo Valstybiniame turizmo departamente prie Ūkio ministerijos, vietinio turizmo poskyrio vadove.

2016 metų balandžio 29 dieną viešoji įstaiga „Pirmoji kava“, dalyvavusi viešosios įstaigos „Versli Lietuva“, kurios steigėjas – Ūkio ministerija, skelbtame viešajame konkurse, pasirašė preliminarią sutartį 3 630 000 eurų sumai. Analogiškas sutartis pasirašė dar kelios įmonės.

„Šiuo metu L. Šeškaus žmona I. Trakimaitė – Šeškuvienė laikinai eina Turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktorės pareigas. Vėlgi taip sutampa, kad L. Šeškaus žmonai dirbant įstaigose prie Ūkio ministerijos, UAB „Media 3“ laimi Ūkio ministerijos ir Turizmo departamento prie Ūkio ministerijos rengiamus konkursus“, – rašė parlamentarė.

Pasak jos, kitai E. Jakilaičio ir L. Šeškaus įmonei,UAB „Tv Play“, „taip pat gerai sekasi“ – tai esą matyti iš viešos informacijos, skelbiamos rekvizitai.lt. Politikė nurodė, kad UAB „Tv Play“ pasirašytos sutarties (ar kelių sutarčių) su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra, kurios steigėjas yra Ūkio ministerija, suma viršija 200 tūkst. eurų.

„Beje, R. Jakilaitienė Privačių interesų deklaracijoje nė nenurodė savo vyro valdomų įmonių, tame tarpe ir vyro akcijų UAB „Media 3“, UAB „TV Play Content Marketing“ ir UAB „TV Play“. Deklaracijoje nenurodyti ir ryšiai, galintys sukelti interesų konfliktą, su buvusiu verslo partneriu J. Morkūnu, viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėju, asmeniu, kuris jam nuosavybės teise priklausančias patalpas suteikia E. Jakilaičio įmonei kaip buveinę“, – paskelbė A. Širinskienė.

Jos teigimu, Rekvizitai.lt taip pat nurodyta, jog didžiausia paslaugų teikėja viešajai įmonei „Pirmoji kava“ yra būtent UAB „TV Play“, kurios vienas iš akcininkų yra R. Jakilaitienės sutuoktinis E. Jakilaitis. Vien už laidos „Tūkstantmečio vaikai“ kūrimą 2011-2017 metų laikotarpyje viešoji įstaiga „Pirmoji kava“ UAB „TV Play“ sumokėjo 1,3 mln. eurų.

„Toks atsainus R. Jakilaitienės elgesys nedeklaruojant ryšių itin stebina ir atsižvelgiant į jos sutuoktinio E. Jakilaičio požiūrį į kitų asmenų ryšius“, – rašė „valstietė“.

Ji nurodė: pastebėtina, jog kai kuriuose viešųjų pirkimų konkursuose vienu metu dalyvauja UAB „Media 3“ (direktorius – E. Jakilaitis) ir UAB „TV Play“ (direktorius – L. Šeškus), kurių akcininkai yra L. Šeškus ir E. Jakilaitis.

„Ar iš tiesų šios tų pačių akcininkų valdomos įmonės konkuruoja tarpusavyje? O gal tokiu būdu siekiama kitokių tikslų, pvz., nesąžiningai nulemti viešojo pirkimo baigtį? Gaila, kad negaliu pateikti informacijos, ar prodiuserines paslaugas LRT teikia UAB „Tv Play“ ir UAB „Media 3“, nes tai – Seimo nariams LRT pateiktos konfidencialios informacijos dalis, bet būtinai prašysiu, kad tą informaciją visuomenei pateiktų pati LRT“, – feisbuke paskelbė A. Širinskienė.

Jakilaitis: draugysčių neišsižadu, veikla skaidri

E. Jakilaitis DELFI sakė manantis, kad šis A. Širinskienės įrašas feisbuke yra būdas nukreipti dėmesį nuo jo klausimų (prieš kelias savaites E. Jakilaitis feisbuke pateikė 24 klausimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiui R. Karbauskiui apie šio valdomų verslo įmonių veiklą – DELFI), ir nuo tų klausimų, kuriuos pastaruoju metu politikui kėlė Haroldas Mackevičius.

„Tai – bandymas pakeisti temą, bet mes sieksime atsakymų į iškeltus klausimus, ir jokie propagandiniai nukreipinėjimai, bandant žurnalistą pastatyti atakos smaigalyje, tikrai nepadės“, – tvirtino žurnalistas.

Antrasis dalykas, jo teigimu, yra tai, kad A. Širinskienės įraše esą labai sumaniai manipuliuojama tikrais ir išgalvotais faktais bei įtarimais.

„Pavyzdžiui, tikras faktas yra tai, kad mano žmona dirba URM, kaip ir tai, kad L. Šeškaus žmona dirba Turizmo departamente ir jam laikinai vadovauja. Taip pat tikri faktai yra tie, kurie paneigia tuos menamus įtarimus.

Pavyzdžiui, nei aš, nei su manimi susijusios prodiuserinės kompanijos, kuriose turiu dalį akcijų, kaip „Media 3“ ir „TV Play“, nėra gavusios nė vieno cento iš Valstybinio turizmo departamento ar URM. Tai yra bandymai suplakti į vieną vietą draugus.“, – pasakojo E. Jakilaitis.

Jis akcentavo, kad įstaigos „Pirmoji kava“ steigėjas J. Morkūnas yra jo draugas.

„Aš draugysčių niekada neišsižadu, bet jomis didžiuojuosi. J. Morkūno renginių organizavimo agentūra „Pirmoji kava“ nėra su manimi niekaip susijusi, išskyrus tai, kad asmeniškai mes esame draugai ir tai yra visuotinai žinomas faktas“, – pabrėžė žurnalistas.

E. Jakilaitis taip pat tvirtino, kad jo žmona neturėjo deklaruoti pažinties su J. Morkūnu, nes „draugysčių nereikia deklaruoti Lietuvoje dar kol kas niekam“.

„Jeigu J. Morkūnas laimi kokiu nors elektroniniu būdu kokį nors konkursą URM ir organizuoja ten kokį nors renginį, tai manęs asmeniškai niekaip neliečia. Aš galiu pasakyti tik tai, kad sutikimą susipažinti su mano vedamų ir prodiusuojamų laidų sąmatomis Seimo nariams daviau. Jeigu bus teisinės galimybės, bet tai priklauso ne nuo manęs, bet nuo LRT, su tuo galės susipažinti ir kiti asmenys“, – akcentavo E. Jakilaitis.