Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis žurnalistams sakė, kad pagal siūlomas įstatymų pataisas jo institucijos pareigūnams algos nuo 2019 metų liepos vidutiniškai augtų 30 procentų.

Vidutiniškai atlyginimai būtų didinami ir karinėje žvalgyboje – Antrajame operatyvinių tarnybų departamente.

„Bendroje sumoje (atlyginimai) pakiltų 30 procentų“, – teigė D. Jauniškis.

Vyriausybė siūlo žvalgybininkų algas didinti dviem etapais – nuo šių metų ir kitų metų liepos mėnesių.

Pirmajam etapui papildomų lėšų žvalgybos institucijoms neprireiks, jos žada darbuotojų algas padidinti iš dabartinių savo asignavimų.

Tuo metu antrajam atlyginimų kėlimo etapui Valstybės saugumo departamentui kasmet reikės papildomai skirti 3 mln. eurų, o Antrajam operatyvinių tarnybų departamentui – 2 mln. eurų.

Vyriausybė siūlo mažinti žvalgybos pareigūnų algos dedamąją, skaičiuojamą pagal jų darbo stažą. Didindama pareiginės algos koeficientus, ji siūlo daugeliui pareigūnų numatyti ir koeficientų intervalus. Tai reiškia, kad skirtingi tas pačias pareigas einantys pareigūnai galės gauti skirtingus atlyginimus. Pasak D. Jauniškio, nauja sistema leis algą nustatyti pagal darbo rezultatus.

„Mokėjimas už stažą tikrai nėra motyvuojantis dalykas. Iš principo aš galiu nieko neveikti, metai bėga ir man kyla atlyginimas. Mes siūlome įvesti šakutes, kad būtų mokama už darbo rezultatą“, – teigė Valstybės saugumo departamento vadovas.

Žvalgybos pareigūnų atlyginimų didinimui dar turės pritarti Seimas.