Vilniaus apygardos teismas savo sprendimu nurodo panaikinti Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus praėjusių metų liepos 7 dienos potvarkį „Dėl Dariaus Udrio atšaukimo iš viešosios įstaigos „Go Vilnius“ direktoriaus pareigų.

Ieškovo naudai iš savivaldybės priteista 1283,5 euro kompensacijos, neatskaičius mokesčių, taip pat – 16 013,44 euro vidutinio darbo užmokesčio už priverstines pravaikštas nuo atleidimo iki teismo sprendimo priėmimo dienos, bei D. Udrio reikalauti 100 eurų neturtinės žalos, kaip moralinė kompensacija.

Ieškovui priteista ir 1612,5 euro bylinėjimosi išlaidų bei 399,68 euro žyminio mokesčio išlaidų.

Tačiau teismas netenkino buvusio „Go Vilnius“ vadovo reikalavimo grąžinti į ankstesnes pareigas.

Udrys: mano tikslas – mano reputacija

„Teismas iš esmės patenkino visus mano pageidavimus, išskyrus dėl grąžinimo į darbą. Bet žinau, kad šiais laikais taip nebedaroma, ir to iš esmės ir nesitikėjau“, – sakė D. Udrys DELFI.

Jis patvirtino iš savivaldybės reikalavęs 100 eurų – simbolinio mokesčio už patirtą moralinę žalą, tačiau teismas pagal įprastą tvarką priteisė ir lėšas už priverstines pravaikštas bei kitas patirtas išlaidas.

„Pinigai nebuvo mano tikslas. Mano tikslas buvo apginti savo reputaciją, kuri, mano galva, buvo labai negražiai užsipulta“, – tikino jis.

D. Urys sakė, kad dabar Vilniaus savivaldybė gali spręsti – ar jai apsimoka toliau bylinėtis ir toliau leisti mokesčių mokėtojų pinigus bylai, kurios jie esą nebelaimės.

„Aš tikrai netikiu, kad mano atleidimas buvo susijęs su mano darbo rezultatais, nes byloje buvo apibrėžti rodikliai, ir dauguma tų rodiklių buvo tenkinami tos komandos, kurią subūriau. Turėjo būti kita atleidimo priežastis, bet aš negaliu skaityti mero minčių ir nenoriu spekuliuoti, bet primenu, kad vos keturios savaitės iki mano atleidimo buvo išsišokimas dėl mano komentarų feisbuke“, – pažymėjo jis.

Savivaldybė žada toliau teistis

Kaip DELFI sakė Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas, miestas laikosi pozicijos, kad buvęs „Go Vilnius“ vadovas, praradęs sostinės vadovų pasitikėjimą ir nepagrindęs veiklos rezultatų, turėtų būti laikomas teisėtai atleistu iš pareigų.

„Savivaldybė šitą sprendimą skųs Aukščiausiajam teismui ir sieks, kad būtų pripažinta, kad D. Udrys neturi teisės ir į kompensaciją“, – kalbėjo A. Zubirakovas.

DELFI primena, kad praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje Vilniaus miesto apylinkės teismas D. Udrio skundą dėl atleidimo iš darbo atmetė kaip nepagrįstą.

Tuo metu teismas konstatavo, kad ieškovas, kaip įstaigos vadovas, buvo nepakankamai aktyvus – dar iki ataskaitos pateikimo Vilniaus miesto savivaldybė teikė nurodymus dėl „Go Vilnius“ veiklos organizavimo. Teismo vertinimu, šių nurodymų, jis, kaip įstaigos vadovas, o ne eilinis darbuotojas, neturėjo laukti, priešingai – pats turėjo imtis iniciatyvos, savarankiškų aktyvių veiksmų organizuojant „Go Vilnius“ veiklą.

D.Udrys teismui skundė mero R. Šimašiaus sprendimą atleisti jį iš pareigų, prašė grąžinti į darbą, taip pat prašė priteisti vidutinį darbo užmokestį ir 100 eurų moralinės žalos atlyginimą. Jis neabejojo, kad atleistas ne dėl blogų įmonės rezultatų, o dėl pasisakymų apie partizanus tinkle „Facebook“.

„Manau, atidiems žmonėms visiškai aišku, kad mero nutarimas mane atleisti iš „Go Vilnius“ direktoriaus pareigų nesusijęs su darbo kokybe ir pasiektais rezultatais. Kadangi meras mane atleisdamas išsakė visokių tikrovę neatitinkančių priekaištų, nematau kito kelio, kaip ginti savo reputaciją teisinėmis priemonėmis“, – savo „Facebook“ paskyroje vasarą skelbė D. Udrys.

D.Udrį Vilniaus meras iš įmonės, atsakingos už savivaldybės investicijas, vadovo pareigų atleido liepą. Tuomet meras per atstovą spaudai informavo, kad sprendimas priimtas dėl netenkinančių įmonės rezultatų, esą D. Udrys neišnaudojo savo komandos potencialo.

D.Udrys sulaukė kritikos, kai „Facebook“ prie nuotraukos su partizanų atsišaukimu, raginančiu nepalaikyti kolūkių steigimo, kuriame buvo parašyta „Mirtis išdavikams“, jis paliko repliką „O žudyti kolchozų organizatorius – moralu?“

Jis taip pat klausė: „Pagal kokią definiciją kolūkio organizavimas prilygsta nusikaltimui prieš žmoniją, už kurį etikos normos leidžia grasinti nužudymu?“, o vėliau įdėjo citatą su terorizmo apibrėžimu.

Į D. Udrio pasisakymus reagavo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, konservatoriai paragino merą atleisti jį iš pareigų. Meras tuomet sakė vertinsiantis D. Udrį pagal pasiektus rezultatus, ne pasisakymus socialiniuose tinkluose.