Tokį kompromisą penktadienį priėmė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento bei platintojų atstovai.

„Kiekvienas vartotojas galės tikrai skaityti šiuos žurnalus be jokių papildomų ūkio subjekto pastangų, kurias jis įdėjo, siekdamas įgyvendinti šį įstatymą“, - žurnalistams po susitikimo sakė departamento vadovė Inga Juozapavičienė.

Pasak jos, per savaitę platintojai turėtų pateikti visą reikiamą informaciją departamentui, o šis dar per savaitę pateiks savo vertinimą, ar reklama galima, ar reikia teisės aktų pakeitimo.

„Mes sutarėme, kad įsivertinsime apie kokią kalbame rinką, mastą, susirinksime detaliai informaciją ir po viso šito atlikto darbo pateiksime konstruktyvius pasiūlymus“, - sakė I. Juozapavičienė.

Anot jos, baudos šiuo metu neišspręstų problemos dėl reklamos užsienio leidiniuose, todėl ir nesiekiama nubausti bendrovių.

Didžiausios užsienio leidinių platintojos Lietuvoje „Press Express“ vadovas Vigintas Bartaševičius teigė, jog svarbiausia, kad sutarta nebedengti reklamų. Tačiau, jo nuomone, įstatymas, draudžiantis bet kokią alkoholio reklamą, turi būti tobulinamas.

„Esu pakankamai patenkintas, nes pagrindinis dalykas, jog mums nebereiks dengti reklamų nei plėšant, nei klijuojant lipdukus. Tai čia yra didžiausias, manau, postūmis visoje šioje istorijoje. Mes turime susitarimus, kad mes pasiruošiame tolesnei veiklai ir, mano galva, įstatymas turi būti pakeistas, o departamento išvados turbūt padės“, - tikino V. Bartaševičius.

Jo nuomone, nekeičiant įstatymo, ilgainiui vis vien prireiktų dengti reklamas, nebent po departamento išvadų būtų parengtos įstatymų korekcijos arba pateikti papildomi jo iišaiškinimai.

V. Bartaševičiaus teigimu, susitarti su leidėjais, kad šie Lietuvos rinkai skirtuose žurnaluose netalpintų alkoholio reklamos, yra neįmanoma. Visų pirma, toks griežtas įstatymas iš Europos Sąjungos (ES) valstybių galioja tik Lietuvoje. Antra, dažnai žurnalai leidžiami visai Europos rinkai. Kaip pavyzdį jis pateikė „National Geographic“, kuris skirtas visai ES rinkai ir jame leidėjai nedaro korekcijų dėl pavienių šalių įstatymų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pareiškė, kad iš žurnalų plėšomos reklamos daro gėdą Lietuvai ir paragino tobulinti įstatymus. Tuo metu Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį situaciją pavadino absurdiška ir patikino, kad turi būti vadovaujamasi protingumo principu, todėl už reklamas užsienio leidiniuose neturėtų būti baudžiama.

Nuo Naujųjų metų Lietuvoje uždrausta alkoholio reklama. Dėl to užsienio leidinių platintojai pradėjo tušuoti arba išplėšti iš užsienietiškų leidinių alkoholio reklamas. Tuo pasipiktino visuomenė, o konservatoriai prabilo apie galimybę užsienio leidiniams padaryti išimtį ir leisti reklamuoti alkoholį.