Kaip žinoma, metų pradžioje įsigaliojus alkoholio reklamos draudimui, užsienio leidiniai vartotojus pasiekia išplėšytais lapais, užklijuotais lipdukais ar užtušuoti markeriu. Viešojoje erdvėje kilus nepasitenkinimui, būrys Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narių pirmadienį pateikė Alkoholio kontrolės įstatymo 29 str. pakeitimo projektą. Jame siūloma numatyti reklamos draudimo išimtį importuotiems leidiniams užsienio kalba, leidžiamiems užsienyje registruoto juridinio asmens.

Tačiau pataisą įvertinęs Seimo Teisės departamentas sako, kad taip būtų sukuriamas nelygiateisiškumas.

„Pastebėtina, kad projekto rengėjai nenurodė jokių objektyvių priežasčių, dėl kurių importuotam leidiniui užsienio kalba, kurio leidėjas yra užsienyje registruotas juridinis asmuo, būtų taikomos išimtys iš alkoholio reklamos draudimo. Manytina, kad nustatant tokį teisinį reguliavimą, kai importuotam leidiniui užsienio kalba, kurio leidėjas yra užsienio registruotas asmuo, suteikiama išimtinė padėtis, nenurodant jokių objektyvių priežasčių, būtų sukuriamas asmenų nelygiateisiškumas.

Svarstytina, ar pasirinktos priemonės yra proporcingos aiškinamajame rašte nurodytiems projekto tikslams“, – teigiama Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio pasirašytoje išvadoje.

Departamentas atkreipia dėmesį į Konstitucinio Teismo doktrinas, pagal kurias konstitucinis asmenų lygybės įstatymui principas reiškia žmogaus prigimtinę teisę būti traktuojamam vienodai su kitais bei įpareigoja vienodus faktus vertinti vienodai. Be to, pažymi teisininkai, konstitucinio asmenų lygybės principo turi būti laikomasi ir leidžiant įstatymus, ir juos taikant.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį pareiškė, kad problema dėl Lietuvoje platinamų užsienietiškų leidinių su alkoholio reklama gali būti išspręsta nekeičiant įstatymų ir dar iki Seimo pavasario sesijos.

Anot jo, tam užtektų Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento sprendimų.

„Šitam įstatyme pakeitimų anksčiau nebus negu kovo mėnuo, jeigu reikės įstatymo pakeitimo, bet manau, kad čia net nereikės įstatymo pakeitimo: tiesiog reglamentuos departamentas, kaip reikia deklaruoti tuos leidinius. Aš manau, kad ras sprendimą be įstatymo pakeitimo ir daug greičiau“, – Kaune ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

DELFI primena, kad Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę griežtai sukritikavo užsienietiškų žurnalų plėšymą dėl alkoholio reklamos ir pareiškė, kad šis faktas gėdingas.

„Manau, šis faktas yra gėdingas, jis primena viduramžius, ir tai daro didžiulę tarptautinę reputacinę gėdą Lietuvai“, – trečiadienį žurnalistams pareiškė D. Grybauskaitė. Jos teigimu, tą pataisyti labai lengva: „įstatymai turi būti be skylių“.

Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis pasiūlė užsienietiškų žurnalų Lietuvoje platintojams neplėšyti juose publikuojamos alkoholio reklamos.

„Aš siūlau neplėšyti – absurdas visiškas“, – interviu Žinių radijui sakė S. Skvernelis. Anot jo, šioje situacijoje visiems reikėtų vadovautis sveiku protu.

Narkotikų, tabako ir alkoholio departamentas (NTAKD) pirmadienį pažadėjo kurį laiką nebausti bendrovių, Lietuvoje platinančių užsienietiškus leidinius su alkoholio reklama.