„Sausio 9 dieną ir K. Pūkas pranešė, kad dalyvaus ir jo advokatė (Aušra Ručienė - DELFI) šios dienos, sausio 12 dienos, posėdyje. Paaiškėjo, kad advokatė vakar, sausio 11 dieną, išskrido į Argentiną iki sausio sausio 28 dienos. O bilietą, pasirodo, ji yra įsigijusi pernai berods gruodžio 28 dieną“, - sakė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Parlamentaras vertindamas savo kolegos elgesį žodžių į vatą nevyniojo.

„Žulikystė, sukčius“, - sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, neeilinę Seimo sesiją rengti dėl apkaltos būtų rizikinga, tad K. Pūko klausimo naginėjimas greičiausiai nusikels iki kovo.

„Kadangi reikia berods 86 balsų balsuojančių už apkaltą, tai rengti neeilinę Seimo sesiją tikrai būtų rizikinga. Manau, kad nusikelia K. Pūkui algos mokėjimas iki kovo mėnesio“ - sakė E. Gentvilas.

Seimo nario alga yra apie 2,5 tūkst. eurų.

Sako, kad proceso specialiai nevilkina

Pats K. Pūkas teigė iš advokatės apie kelionę sužinojęs užvakar vakare.

„Vakar atsiuntė bilietus ir tai, kad ji privalo išvykti, užregistravau nunešęs prašymą. Ji, turbūt, pati informavo administraciją, aš nežinau, žinot, man advokatė neatsiskaitinėja“, - sakė K. Pūkas.

Jis pats tikino specialiai klausimo nevilkinąs.

„Žinote, man labai daug kainuoja sveikatos visas šitas tampymas dėl ne jokio padaryto nusikaltimo, o tampymas – toks, kad gyvenimą drasko. Jau – beveik metai laiko. Kiek dar galima iškentėti. Sveikata neatlaiko, ir ko tik nori – ir patyčios, ne tik man vienam, žinote, yra ir aplinka, ir šeima, ir vaikai, o nusikaltimo taigi nėra padaryta jokio“, - sakė K. Pūkas.

Spręs, ar nagrinėti

Seimas dar spręs, ar advokatės išvykimas yra svarbi priežastis nukelti klausimo nagrinėjimą. Jei penktadienį vidurdienį bus apsispręsta, kad ši priežastis nėra svarbi, tada klausimas bus svarstomas.

„Mano pozicija yra tokia, kad K. Pūkas turėtų pats vieną kartą pasakyti, kad „aš išeinu ir pabaigiu šitą dalyvavimą“, tada nereikėtų šitų žaidimų toliau žaisti. Gaunasi toks lyg tai bandymas mėtyti kamuolį arba tęsti procedūrą, ką ir darė nuo pat pradžių“, - sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Parlamento vadovo asmenine nuomone, advokatės išvykimas nėra svarbi priežastis nukelti klausimo nagrinėjimą.

„Aš manau, kad tai nėra svarbi priežastis, nes bilietai pirkti 5 dieną, jau žinant, kad ta apkalta bus“, - sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininko nuomone, tai yra proceso vilkinimas. Pasak jo, jį gali motyvuoti ir Seimo nario atlyginimas.

„Juo labiau, kad ponas Pūkas yra padavęs į teismą mūsų kanceliariją, kodėl jo neišleidžia tėvystės atostogų, jis nori suderinti tuos du dalykus“, - sakė V. Pranckietis.

Yra rizika, kad procesas susikomplikuotų

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad rizikuoti tuo, kad sprendimas vėl būtų nagrinėjamas Konstituciniame Teisme neverta, ir reikėtų klausimo nagrinėjimą atidėti.

„Yra vienas precendentas Jums tikriausiai žinoma, kada Seimas tokiomis pačiomis aplinkybėmis priiminėjo sprendimą, ir po to buvo vėl Konstitucinio Teismo svarstymas. Precendentas yra, kuris sako, kuris sako, kad mes turėtume vengti tokių dalykų, kuriais galima manipuliuoti“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, šiuo metu yra sunku teigti, ar tai yra proceso vilkinimas.

„Tikimės, kad kovo 13 dieną dar bus grįžę tie, kurių šiandien nėra, nes keli žmonės yra komandiruotėse, tai bus aiškiai daugiau Seimo narių, tas sprendimas turėtų būti lengviau priimamas“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, jei antrą kartą advokatė išvyks atostogauti žinodama terminus, tada jie tikrai teigs, kad „tai yra vilkinimas“.

Pripažintas sulaužęs priesaiką

Konstitucinis Teismas jį pripažino sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją, kai, įtariama, seksualiai priekabiavo prie jo padėjėjomis norėjusių įsidarbinti ar šias pareigas ėjusių merginų.

Seimo nario mandatas panaikinamas, jei už tai balsuoja ne mažiau kaip 85 parlamentarai. Seimo statutas numato, kad dėl kaltinimo formuluočių apkaltos proceso metu balsuojama tik slaptai.

Dauguma parlamento frakcijų vadovų yra pasisakę, kad frakcijų nariai palaikys Konstitucinio Teismo išvadą ir balsuos už K. Pūko mandato panaikinimą.

Seimo specialioji komisija yra konstatavusi, kad K. Pūkas neetišku elgesiu diskreditavo valstybės ir Seimo autoritetą, nes bendraudamas su jo padėjėja dirbusia bei Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus darbo vietos siekiančiomis merginomis veiksmais, žodžiais, neverbaline kūno kalba pažemino kandidačių orumą, diskriminavo jas dėl socialinės padėties.

Prokuratūra K. Pūkui yra pateikusi įtarimus dėl seksualinio priekabiavimo ir netinkamo ginklo laikymo. Dėl seksualinio priekabiavimo nukentėjusiaisiais pripažinti keturi asmenys.

K. Pūkas į parlamentą išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą. Jei Seimas panaikins jo mandatą, į parlamentą patekti pretenduoja buvusi parlamentarė Ona Valiukevičiūtė. Seime ji dirbo tris kadencijas nuo 2004 iki 2016 metų.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje yra įvykusios trys apkaltos: Seimas už pilietybės suteikimą finansiniam rėmėjui iš prezidento pareigų yra pašalinęs Rolandą Paksą, taip pat panaikinęs Seimo nario mandatus posėdžių nelankiusiems Linui Karaliui ir Neringai Venckienei.