Parlamentarai balsuos, ar leisti specialiai komisijai tikrinti pirmos ir antros kategorijos valstybės valdomų strateginių įmonių visus sandorius, o trečios kategorijos – tik viršijančias 10 proc. jų metinių pajamų.

Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo pataisos numato, kad sandorius turėtų deklaruoti ne tik valstybės valdomos strateginės įmonės, bet ir trys didelės privataus kapitalo bendrovės – „Orlen Lietuva“, „Achema“ ir „Telia Lietuva“ – jos iki šiol priešinasi pakeitimams. Sandorius tikrintų ir juos uždrausti galėtų speciali Vyriausybės komisija.

„Pataisos leis griežčiau kontroliuoti sandorius, į aukštas pareigas skiriamus asmenis,“ – BNS sakė Ekonomikos komiteto narys konservatorius Dainius Kreivys.

Pakeitimais siūloma įteisinti dalies nacionaliniam saugumui svarbių įmonių profesinių sąjungų vadovų patikrą – būtų tikrinami jų ryšiai su užsienio šalių priešiškomis tarnybomis, nusikalstamomis struktūromis ir panaši informacija, kurią turi tik specialiosios tarnybos.

Pasak D. Kreivio, pataisas priimti reikia kuo skubiau, nes be jų strigs Lietuvos priėmimas į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO).

„Nusikels bent pusmečiui, jeigu ne ilgiau“, – teigė parlamentaras.

Pirmai kategorijai siūloma priskirti įmones, kurių visas akcijos valdo valstybė ar savivaldybės – tai yra „Oro navigacija“, tarptautiniai oro uostai, branduolinės jėgainės, Naftos produktų agentūra, Klaipėdos jūrų uostas, Registrų centras ir kiti registrų valdytojai, valstybinio duomenų perdavimo tinklo operatoriai, vandens tiekėjai.

Antros kategorijos įmonių sąraše būtų bendrovės: „Epso–G“, „Lietuvos energija“, „Lietuvos energijos gamyba“, „Litgrid“, „Energijos skirstymo operatorius“, „Lietuvos dujų tiekimas“, „Amber Grid“, „Geoterma“, SGD terminalo operatorius, „Klaipėdos nafta“, „Lietuvos geležinkeliai“, Giraitės ginkluotės gamykla, „Jonavos grūdai“, Lietuvos radijo ir televizijos centras, Lietuvos paštas, „Litgas“, „VAE-SPB“.

Į trečią kategoriją įeitų bendrovės „Orlen Lietuva“, „Achema“ ir „Telia Lietuva“.