Šiandien įvyko parengiamasis teismo posėdis. Taikos sutartimi išspręsti ginčo nesutiko nei ieškinį pateikęs buvęs teatro vadovas, nei atsakovai.

Iš esmės byla bus pradėta nagrinėti kovo 2 dieną.

Sumos nenurodo

Buvęs teatro vadovas, kuris yra teisiamas dėl pasikėsinimo priversti lytiškai santykiauti, siekia, kad jam būtų panaikinta drausminė nuobauda – atleidimas iš darbo.

Teatralas neprašo grąžinti jo į darbą, bet siekia, kad būtų sumokėta piniginė suma, kurios jis neteko atleidus iš darbo. Be to, teismui pateiktame ieškinyje prašo atlyginti ir moralinę žalą.

Kokios tai sumos, nenurodo nei L. M. Zaikauskas, nei jį atstovaujantys advokato padėjėjas Vitalis Venckus, nei Kultūros ministerijos teisininkė Roberta Emilija Miliutienė. Esą sumos paaiškės teismo eigoje.

Ieškinys nepagrįstas

Kultūros ministerijos atstovė teismo Teisės skyriaus vyriausioji specialistė R. E. Miliutienė teigė, kad L. M. Zaikausko ieškinys nepagrįstas ir su juo nesutinka. Esą buvęs teatro vadovas iš darbo atleistas teisėtai – yra visi dokumentai pagrindžiantys atleidimo priežastys.

Prašė pakeisti statusą

Parengiamajame teismo posėdyje J. Miltinio dramos teatrą atstovaujantis dabartinis teatro vadovas Leonas Blėdis prašė pakeisti jo statusą į trečiąjį asmenį, nes jis nėra susipažinęs su L. M. Zaikausko atleidimo situacija ir negalės tinkamai atstovauti teatrui. Jo prašymo teismas nepatenkino.

Nustatė ir kitus pažeidimus

L. M. Zaikauskas iš direktoriaus pareigų atleistas pernai birželį dėl dviejų šiurkščių pažeidimų – seksualinio priekabiavimo prie teatro aktorės ir dėl to, kad be pateisinamos priežasties neatvyko į darbą.

Be šių, ministerijos sudaryta tyrimo komisija nustatė ir kitų pažeidimų: L. M. Zaikauskas naudojosi darbiniu automobiliu asmeniniams reikalams, painiojo viešus ir privačius interesus, nenusišalino samdydamas sutuoktinę teatre.

Tikisi teisingumo

Naujienų portalui JP buvęs teatro vadovas L. M. Zaikauskas teigė atleistas neteisėtai.

„Noriu, kad teismas tai patvirtintų. Visada tikisi teisingumo. Visi pateikti kaltinimai be pagrindo, nes jie išgalvoti. Dabar niekur nedirbu. Esu įsiregistravęs Darbo biržoje“, – sakė teatralas ir pridūrė, kad ieškinį dėl atleidimo iš darbo pateikė iškart jį atleidus.

Pasak jo, žmoną Margaritą Misiukovą teatras galėjo samdyti darbui. „Tiesa pasakius, samdė teatras, o ne aš. Jeigu režisieriui reikia jos, tai ir buvo sudarytos darbo sutartis. Manau, kad Panevėžiui buvo didelė sėkmė, kad scenografijas teatre kūrė mano žmona“, – gyrė žmoną L. M. Zaikauskas.

Išdirbo pusantrų metų

L. M. Zaikauskas teatrui vadovavo nuo 2015-ųjų spalio – buvo paskirtas penkerių metų kadencijai. Atleistas pernai birželio mėnesį.

Anksčiau jis yra dirbęs įvairiuose Lietuvos ir užsienio teatruose, 1992–1999 metais vadovavo Lietuvos rusų dramos teatrui. Dramos ir muzikiniuose teatruose bei televizijoje yra pastatęs per 80 spektaklių.

Byla ir Kupiškio teisme

Tuo pat metu Panevėžio apylinkės teismo Kupiškio rūmuose šiuo metu nagrinėjama byla, kurioje buvęs teatro vadovas teisiamas po to, kai jauna aktorė kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus dėl nederamo teatro direktoriaus elgesio. Ji teigė, kad pastarasis, vartodamas psichinę prievartą bei pasinaudodamas jos tarnybiniu priklausomumu, reikalavo lytinių santykių.

Savo kėslų teatro vadovui įgyvendinti nepavyko, nes aktorė atsisakė paklusti ir apie L. M. Zaikausko elgesį prabilo viešai.

Šaltinis
Naujienų portalas „Jūsų Panevėžys“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)