Kaip BNS sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, ateityje planuojama ir daugiau panašių susitikimų, siekiant sutarti dėl bendro požiūrio į visų Lietuvos regionų problemas ir jų sprendimus.

„Visi regionai mums yra labai svarbūs, neišskiriame kurio nors vieno regiono, bet reikia nuo kažko pradėti. Mes šiandien diskutavome apie Vilniaus regioną ir jo poreikius: socialinės atskirties mažinimą, ekonominės aplinkos gerinimą, multikultūrinės bendruomenės poreikių užtikrinimą. Faktas, kad norint įgyvendinti šiuos visus tris siekius, reikia aiškaus horizontalaus matymo ir veiksmų koordinavimo. (...) Sutarėme, kad parengsime Vilniaus regiono veiksmų planą, ką turėtume daryti, kaip derinsime savo veiksmus su ministerijomis, nes projektų turi ir Švietimo, ir Kultūros, ir Susisiekimo ministerijos atskirai“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras.

Veiksmų planą dėl Vilniaus regiono ketinima parengti iki kovo 21 dienos.

Pasak E. Misūno, atskiro fondo, kaip anksčiau siūlyta, regionui kuriama nebus, o finansavimas bus skiriamas iš esamų kiekvienos ministerijos resursų.

„Ministerijos savo programos veiksmuose ir finansuos Vilniaus regiono poreikių tenkinimą, fondo atskirai įkurta nebus. Buvo daug iniciatyvų, diskusijų ir Seimo narių pasisakymų, bet iš principo mes regiono neišskiriame, tai yra bendras Europos Sąjungos finansavimas įvairiems projektams. Tik svarbiausia, kad reikia koordinuoti mūsų veiksmus tarp ministerijų, kad rezultatas pasiektų ten gyvenančius žmones“, – sakė vidaus reikalų ministras.

Vien iš Vidaus reikalų ministerijos žinioje esančių Europos Sąjungos struktūrinių fondų Vilniaus regionui iki 2020 metų numatyta 15 mln. eurų. E. Misiūno teigimu, kartu dirbsiantys ministerijų specialistai sieks, „kad nebūtų sudėti pinigai į trinkeles ar baseinų renovaciją ten, kur nėra žmonių ir verslo, bet kad būtų konkrečiai nukreiptos visos lėšos ir pajėgumai pritraukti lėšų, verslą, gerinti sąlygas gyventojams, atvežti ten kultūrinius renginius, mokyklas renovuoti“.

Vidaus reikalų ministerija ateityje planuoja inicijuoti tokius susitikimus ir dėl kitų regionų bei aptarti specifinius jų poreikius. Į šį formatą planuojama įtraukti ir daugiau ministerijų, dirbančių su regioniniais projektais.

„Jie (regionai – BNS) kiekvienas turi savo specifiką, savo viziją dėl investicijų, verslo, aukštųjų mokyklų, kultūrinių reginių. Viskas yra kiekvienos ministerijos veiksmų planuose, tik reikia susėsti ir suderinti, kad pradėtume visi viena kryptimi judėti, konsoliduojame finansus į tą regioną, kad nebūtų išmėtyta atskirai“, – kalbėjo E. Misiūnas.

Keli Seimo konservatoriai anksčiau yra siūlę sukurti specialų fondą, skirtą Pietryčių Lietuvai. Jį turėjo sudaryti teritorija, apimanti Vilniaus ir Šalčininkų rajonų savivaldybes.

Fondo lėšas siūlyta skirti skatinti šiose savivaldybėse kurtis vietos bendruomenes, gerinti vietos gyventojų pilietinį, informacinį raštingumą, plėtoti gyventojų ūkinį, socialinį ir kultūrinį užimtumą, mažinti socialinę ir ekonominę atskirtį, puoselėti etnografinės architektūros paveldą, užtikrinti formaliojo ir neformaliojo švietimo įstaigų tinklą.

2015 metų pavasarį, kai pradėta svarstyti tokio fondo idėja, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė išreiškė pritarimą, teigdama, kad fondas padėtų regionui ekonomiškai sustiprėti.