Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson teigia, kad savivaldybei atlikus šiuos darbus, Vyriausybė įsipareigos skirti reikiamas lėšas ir kitaip prisidėti prie koncertų salės ant Tauro kalno statybų.

„Sausio 17 dieną taryboje turėtų būti priimtas galutinis sprendimas, tuomet sprendimai (bus daromi) kitose institucijose“, – trečiadienį žurnalistams teigė R. Šimašius, su kultūros ministre pasirašęs ketinimų protokolą dėl salės statybų.

Pasak mero, galutinį sprendimą, ar valstybei priklausantį sklypą perduoti savivaldybei, priims Nacionalinė žemės tarnyba. Tuomet bus deramasi su pastato savininkais, t. y. bendrovės „VIPC Vilnius“ kreditorių atstovais dėl paties rūmų pastato išpirkimo. Meras pabrėžė, kad derybos vyks ne dėl paties pastato paėmimo, o tik dėl kainos.

„Paėmus žemę, priklausinys, t. y. pastatas, taip pat atitenka visuomenės poreikiams. Aš, kaip meras, įsipareigoju siekti, kad taryboje būtų priimta, jog išperkant pastatą teismo nustatytą kainą sumokėtų savivaldybė“, – sakė jis.

Anot R. Šimašiaus, planuojamama, kad koncertų salė būtų pastatyta iki 2023-iųjų, kai Vilnius švęs 700-ąsias metines. Šiuo metu patvirtintas teritorijos detalusis planas, aplinkinės teritorijos sutvarkymo koncepcija.

L. Ruokytė-Jonsson susitarimą pavadino moraliniu įsipareigojimu bei pradžia įgyvendinant Vyriausybės programoje užsibrėžtą tikslą. Anot jos, šiuo metu pagrindinis klausimas yra sklypo ir pastato perėmimas, tuomet bus rengiama galimybių studija dėl koncertų salės statybų šioje vietoje, atliekami salės projektavimo darbai, skelbiamas architektūrinis konkursas.

„Pinigai – savaime suprantama: jei yra Vyriausybės programoje įvardinta priemonė – nacionalinės koncertų salės atsiradimas Vilniuje, tai reiškia, ir lėšos tam bus suplanuotos“, – teigė ji.

Be ketinimų protokolo pasirašytas ir susitarimo veiksmų planas, jame numatyta iki birželio parengti Nacionalinės koncertų salės urbanistinę, programinę ir akustinę galimybių studiją. Plane užbaigti pastato perėmimo procedūras ketinama iki šių metų liepos, tuomet Profsąjungų rūmai būtų pradėti griauti – darbai truktų apie metus.

Iki rugsėjo planuojama parengti koncertų salės tarptautinio architektūrinio konkurso sąlygas, jį paskelbti, apsispręsti dėl būsimos salės valdymo modelio, 2019 metais ketinama parengti techninį projektą. Pačios statybos vyktų 2020–2022 metais. Kartu planuojama sutvarkyti ir kalno teritoriją – parką bei liuteronų sodą.

Prastos būklės pastatą šiuo metu valdo bankrutuojanti bendrovė „VIPC Vilnius“. Vasarą skelbtose varžytinėse bankroto administratorius Stasys Poškus nesulaukė nė vieno pasiūlymo – bankrotą inicijavę kreditoriai tuomet buvo nustatę 11,53 mln. eurų pradinę pastato pardavimo kainą. Šiuo metu varžytinės sustabdytos. Administratorius taip pat pateikė ieškinius sostinės savivaldybei ir valstybei, jais reikalauja priteisti daugiau nei 12 mln. eurų žalos.

„VIPC Vilnius“ 2004 metais Profsąjungų rūmus įsigijo iš bendrovės „Hermis Capital“. Rūmus, mainais siūlant kitą savivaldybės turtą, bandė perimti ir praėjusios kadencijos savivaldybės politikai, tačiau įsikišus teisėsaugai procesas nutrūko.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius Jonas Basanavičius važiavo į Jungtines Valstijas rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje nebuvo pastatyti. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas pastatytas sovietmečiu, 1964-aisiais.