Pasak R. Karbauskio, pastaruoju metu skambantys pranešimai apie jo įmonės „Agrokoncernas“ esą nuskriaustus, tai yra, nuo žemės nuvarytus, ūkininkus jam skamba kaip „pasakos“.

„Tie pareiškimai jau savo esme juokingi – kaip tu gali kažką nuo žemės nuvaryti? Yra įstatymai, yra tvarka. Niekas nieko nuo žemės nenuvarinėja, nes tai neįmanoma. Žemė įsigyjama, žemė paveldima, dar kažkas su žeme atsitinka – tai normalūs verslo ir turtiniai santykiai, bet kažkodėl atsiranda epitetai, kurie formuojami specialiai, sąmoningai. Pakartojus šimtą kartą, kad kažkas kažką nuvarė nuo žemės, gal iš tikrųjų visuomenėje atsiras manymas, kad galima tai padaryti, kad yra schemos, pagal kurias nuvaro nuo žemės“, – DELFI tvirtino R. Karbauskis.

Taip jis reagavo į antradienį paskelbtą „Laisvės TV“ laidos R.I.T.A. informaciją. Laidai apie patirtą spaudimą anonimiškai pasakojo su „Agrokoncernu“ bendradarbiavę ir žemes praradę ūkininkai.

Vienas istorijos herojus, pavadintas Pauliumi, pasakojo dar sovietiniais laikais, baigdamas mokyklą, svajojęs tapti kolūkio pirmininku. Atėjus nepriklausomybei, jis kelis dešimtmečius ūkininkavo giminės susigrąžintose žemėse. Vyriškis tvirtino, jog į jo perspektyvų ūkį nusitaikė „Agrokoncernas“. Įmonės vadybininkas esą įkalbėjo jį pasikliauti šios įmonės grupės teikiamais kreditais.

„Jis (vadybininkas – DELFI) buvo pradėjęs vadovaut prieš galą, kad man net mama sakė, bet tu ir apsileidęs. Jis vakare atvažiuodavo, aš ruošiuosi miegot, jis ateidavo, čia reikia tą daryt, tą daryt. Sakau, ūkis tai mano, baik vadovaut. Ai, tai čia tu, numodavo ranka. Nu jis grynai buvo Karbauskio pasamdytas“, – laidai kalbėjo vyras.

Pagaliau jis esą sulaukė spaudimo perrašyti koncernui žemę. R.I.T.A. žiniomis, ūkininkas per kelerius metus neteko visko.

Klausia – kaip tokioje situacijoje elgtųsi bankas?

Kaip DELFI tvirtino R. Karbauskis, žemės ūkis yra labai rizikinga verslo sritis, bet jei turi viziją, nebijai imti kreditų, pirkti techniką, agrochemines priemones, jeigu investuoji į infrastruktūrą, gali veikti sėkmingai.

„Tie asmenys, kurie dabar anonimiškai skundžiasi, tikrai ne tie ūkininkai, kurie sėkmingai veiklą vysto. Atsakymas toks būtų: jeigu ir yra kažkiek tiesos tame, ką tie žmonės sako, tai reikėtų kiekvienam iš jų užduoti paprastą klausimą: o kiek kreditorių jūs turėjote? Ir aš žinau tokių atvejų, kai buvo ir 60, ir daugiau kreditorių. Kai buvo visiems visiems prasiskolinę. Šitoje vietoje visi, kuriems jie skolingi, yra kalti. Bet ar kalti dėl to, kad tam žmogui norėjo padėti?“, – aiškino LVŽS pirmininkas.

Pasak jo, sakyti, kad kreditavimas yra nusikaltimas, yra tas pat, kas visus bankus vadinti nusikaltėliais. „Kuo skiriasi kreditas, kurį agrocheminė įmonė duoda be jokių užstatų, ir kreditas, suteikiamas banko, už kurį pasiima viską užstatui – ir butus, ir kitką, ir iškeldina be jokių diskusijų? Niekas apie bankus kaip apie nusikaltėlius nekalba“, – teigė politikas.

Pasak jo, verslas verčiamas nusikaltėliu dėl to, kad stengiasi padėti.

„Visi turi skolų. „Agrokoncernas“ yra tikriausiai vienas iš didžiausių skolininkų Lietuvoje. Jis pats skolinasi, kad galėtų padėti ūkininkams. Agrocheminės įmonės ir patys ūkininkai yra labai prasiskolinę, nes įdėjimai į žemės ūkio produkciją reikalauja labai didelių finansų. Nėra tokių įmonių, tokių ūkininkų, kurie vos per 27 metus galėjo sukaupti tiek kapitalo, kad galėtų vystytis iš savo resursų. Visi mes einame į bankus, tik ūkininkai daugeliu atveju to padaryti negali, nes bankai jiems pasako „ne“, – tvirtino R. Karbauskis.

Pasakojo apie užstatytą turtą

Jis DELFI tikino pats asmeniškai bankams esąs garantavęs visu turimu turtu už suteiktus kreditus, kuriuos yra paėmę jo valdomos įmonės.

„Jeigu nebus įvykdyti įsipareigojimai kažkam, aš neteksiu visko absoliučiai, ką tik galiu turėti. Labai nedaug verslininkų yra pasirašę tokį dokumentą. O aš, kiek prisimenu save, niekada nebuvau kitokioje situacijoje, nes bankai reikalauja garantijų“, – tikino LVŽS lyderis.

R. Karbauskis ne kartą neigė informaciją, kad jo valdomos įmonės atiminėja ūkius. Kaip praėjusį penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė „Agrokoncerno grupės“ generalinis direktorius Valdas Eimontas, iš viso koncerno įmonės kėlė tris bankroto bylas. Dvi iš tai patyrusių bendrovių bankrutavo, Žvirblionių bendrovė esą buvo išgelbėta koncerno pastangomis.

"Agrokoncerno" spaudos konferencija

„Kiek man žinoma, „Agrokoncerno“ praktikoje dešimtis metų bandoma žmonėms padėti dėl atsiradusių problemų, kad jie nebankrutuotų. Yra atvejų, kai koncernas įtraukiamas vienu iš kreditorių, kaip trečiasis asmuo. Nes juk ne tik mieste yra žmonių, kurie prasiskolina. Situacija, kai žmogus turi 50, 60 ar 90 kreditorių, yra prasiskolinęs visam pasauliui ir dėl to nelaimingas, – tai to žmogaus problema, kad užsiima verslu, kurio nesugeba administruoti“, – tvirtino R. Karbauskis.

„Man prikiša, kad turiu daug įmonių. Bet absoliuti jų dauguma – ištrauktos iš bankroto. Reikia tų žmonių, kurie ten dirba, paklausti, kas jų būtų laukę, jei įmonės būtų bankrutavusios. Grobimais nepavadinsi tokių dalykų. Tai buvo sprendimai, kuriuos reikėjo priiminėti, siekiant išsaugoti įmones, ir tokių pavyzdžių turime aibes. Žmonės yra laimingi, kad turi darbą, kad yra augantys atlyginimai, gerėjantys rezultatai. Neemigruoja niekas“, – kalbėjo LVŽS vadovas.

Susirūpino tėvo sveikata

R.I.T.A. Laida taip pat skelbė, kad žemės netenkantys ūkininkai savo problemas siejo ne tik su R. Karbauskiu, bet ir su jo tėvu Česlovu Karbauskiu. Kaip paviešino „Agrokoncernas“, pastarasis jau pusę metų gyvena Vokietijoje, ir yra tik koncerno konsultantas.

Laidos autorė Rita Miliūtė skelbė, kad kalbinti ūkininkai tvirtino, esą „Agrokoncerną“ valdo būtent Č. Karbauskis. „Labai priekabus darbininkams. Pirmininkas vienas buvo sako, jis paskaičiuodavo. Tu išvežei tiek trąšų, tai tiek derliaus turi parvežt. Ir jei tiek nebus, tai reiškia, kad pavogei. Sako, tai kur aš pardaviau, nu nėra, neužaugo, liūtys gal kokios užėjo. Ne, sako, tu pavogei. Arba trąšas pavogei“, – laidai dėstė ūkininkas Paulius.

R. Karbauskis DELFI tikino, kad jo tėvas Č. Karbauskis yra vienas geriausių agronomų Lietuvoje, mokslų daktaras.

„Kaip konsultantas jis yra absoliučiai kompetentingas žmogus. Bet kai pradedami paistyti niekai, esą jis kažkam grasino, aš klausau tų dalykų lyg kažkokios pasakos“, – sakė jis.

Pasak politiko, tai, kad jo tėvas būtų kažkam grasinęs, yra „iš pasakų srities“. „Tačiau kai remiamasi anonimų pasakymais, kaip tada reaguoti? Aš savo tėvui sakau: „Tėti, tu nereaguok“. Jis yra jau solidaus amžiaus žmogus. Jeigu jis reaguos dabar į šmeižtą, jis gali turėti problemų su sveikata. Aš galiu atlaikyti, bet vyresniam žmogui tai sunku“, – aiškino jis.

Praėjusį penktadienį buvo pranešta, kad nuo „Agrokoncerno“ veiklos yra nusišalinęs ir pats R. Karbauskis. Kaip matyti iš viešai skelbiamos informacijos, jis praėjusių metų kovą neturtines teises į koncerno valdymą jis perleido advokatui Evaldui Valčiukui. Tai reiškia, kad politikas formaliai nedalyvauja koncerno valdyme, tačiau toliau išsaugo savo turtines teises, tai yra, akcijas.

Klausimai keliami ne pirmus metus

Apie sklandančias kalbas, esą su R. Karbauskiu siejamos įmonės sulaukia neoficialių kaltinimų pasisavinant ūkininkų verslus bei žemes, DELFI rašė dar 2016 metų pavasarį.

Tuo metu DELFI šaltiniai teigė, kad bijodami turtingo verslininko keršto ūkininkai nedrįsta viešai skųstis. Tačiau kalbėta, kad nemaža dalis R. Karbauskio turto – tai iš žemdirbių perimtas verslas ir žemės. Esą ne vienas ūkininkas susiviliojo „Agrokoncerno“ sutartimis dėl grūdų pardavimo ir trąšų pirkimo, taip pat dėl technikos įsigijimo finansavimo. Vis dėlto šios sutartys vėliau tapdavo kilpa po kaklu ir dėl jų ne vienas nukentėjo.

R. Karbauskis ir tada kategoriškai neigė, kad dėl jo nukentėjo nors vienas ūkininkas.

„Nors vieną tokį paminėkite, atsibodo „atsimušinėti“, tai politikų sugalvotas dalykas, nežinau nė vieno. Bet žinau šimtus, kuriems padėjome išvengti bankroto, nes apmokėjom už įsigytą techniką, iš kitų kompanijų pirktas trąšas. Mūsų politika visiškai priešinga – negalėtume dirbti žemės ūkio technikos, trąšų, grūdų rinkoje, jei kur nors nuskriaustume kokį nors ūkininką“, – 2016-aisiais tikino jis.

DELFI tuo metu viešino teismų sprendimus, kuriuose kalbėta apie procesus, susijusius su „Agrokoncernu“. Pavyzdžiui, sprendžiant iš 2010 m. bylos medžiagos, vienas asmuo „Agrokoncernui“ įkeitė brangų javų kombainą „John Deere“. Net perėmusi kombainą,bendrovė toliau prašė teismo palikti žmogaus turtą areštuotą, tačiau tokia pretenzija buvo atmesta.

Iš kito asmens „Agrokoncernas“ teismo prašė išieškoti 143 tūkst. litų skolą (42 tūkst. eurų), dar 15 proc. nuo šios sumos kaip nuostolį ir dar papildomai po 1,5 proc. mėnesinių palūkanų (tai būtų 18 proc. metinių palūkanų) už pradelstą atsiskaitymo laikotarpį. Teismas atsisakė nagrinėti tokį prašymą ir nurodė, kad jo reikalavimai neaiškūs ir prieštarauja nuostatoms sutarties, dėl kurios nevykdymo esą susidarė skola ir nuostoliai.

Kitoje byloje dėl skolos išieškojimo „Agrokoncerno“ naudai sprendimas buvo priimtas už akių, skolininkams neatsakius į ieškinį dėl dviejų pirkimo pardavimo sutarčių nevykdymo. Be šimtatūkstantinės skolos, teismas priteisė ir bendrovės prašytus „iš anksto šalių sutartus ir neginčijamus nuostolius“ – 9,5 proc. nuo sutarties kainos (t.y. neatsižvelgiant, ar bendrovė faktiškai juos patyrė).

Atsakydamas apie šias bylas R. Karbauskis prieš dvejus metus tikino, jog dėl skolų išieškojimo į teismus kreipiamasi tik išskirtiniais atvejais, kai skolos nemokamos piktybiškai, palūkanos sutartyse nustatomos atsižvelgiant į rinkos sąlygas, o numatytos baudos neva tik formalumas.

Neigdamas, kad bent vieną ūkininką „nuvarė nuo žemės“, R. Karbauskis tada pripažino, kad su skolininkais reikalų turėjo. „Kiekviename versle yra skolininkų, kurie nenori mokėti. Bet šiuo atveju tai visai ne ūkininkai. Dažniausiai persimetėliai iš kažkokios kitos verslo srities įsigyja ūkį, nemoka ūkininkauti ir taip toliau... Ir po to prasiskolina visiems, bet tai niekaip negali būti su mumis susiję“, – aiškino jis. R. Karbauskis tvirtino, kad kaltinimai be ūkininkų pavardžių, bendrovių pavadinimų yra „nesąmonė“.

Teismai – dėl pajų supirkimo

Kaltinimų R. Karbauskio verslas buvo sulaukęs ir dėl žemės ūkio bendrovių pajų supirkimo. Prieš dešimtmetį jo įmonės net kelerius metus teisėsi su keliomis žemės ūkio bendrovėmis, kurios kaltino jį bandymu perimti jų turtą.

Su R. Karbauskiu dėl bandymų perimti pajus besiteisusios tuometinės Verbūnų žemės ūkio bendrovės vadovas Vaclovas Ralys dar 2007 metais „Lietuvos žinioms“ aiškino, kad „R. Karbauskis savo siekia visais būdais. Neturi moralės. Dar 2005 metais susirado porą žmonių, kurie bandė jam talkinti, supirkti ir mūsų, Kuršėnų žemės ūkio bendrovės, pajus. Taip ir teismaujamės jau treji metai“.

Šiuo metu Verbūnų bendrovei vadovaujantis ankstesnio pirmininko sūnus, taip pat Vaclovas Ralys sakė, kad teismo procesas yra pasibaigęs „Agrokoncerno“ naudai.

„Bet jų dalis tiesiog juokinga. Jie turi savo kelis procentėlius nusipirkę, ir tiek, ir nosis krapšto. Nedaro jie mums jokios įtakos, ir neįdomu mums. Įregistravome juos kaip pajininkus, ir viskas“, – sakė jis DELFI.

R. Karbauskis, klausiamas apie šią istoriją sakė, kad tuo metu, siūlydamas pirkti bendrovės pajus, norėjęs padėti žmonėms.

„Tai senos istorijos, kai ūkių vadovai supirkinėjo pajus, neindeksuotus po vieną litą už vieną akciją, kai jos rinkoje kainavo 25 kartus brangiau. Ateina žmogus, jam siūlo – vienas pajus – vienas litas. Žmogus, nežinantis apie indeksavimą, tuo net džiaugėsi. Bet tuo pačiu metu tų bendrovių tikroji vertė 25 kartus viršijo supirkimo vertę.

Man nereikėjo tų bendrovių tuo momentu. Aš tiesiog pasakiau žmonėms, kiek kainuoja tas pajus. Ir siūliau už tai daugiau. Faktas, kurį patikrinti galima – 25 kartus per dieną pakėliau pajaus vertę, nes pasakiau, jog esu pasirengęs tokia kaina juos nupirkti. Ir dalis žmonių juos pardavė. Nuo to momento niekas nebenupirko pigiau. Aš iš tikrųjų apsaugojau žmonių turtą nuo išvogimo“, – tvirtino jis.