„Kas labiausiai skaudina? Ne taip organizuojama Lietuvos sveikatos apsaugos sistema, darbo krūviai yra nepamatuoti ir nepaskaičiuoti, nes mes nenorime dirbti per du ar tris etatus nematydami savo šeimos, mes norime oriai uždirbti“, - kalbėjo gydytoja rezidentė iš Kauno Jurgita.

Su lagaminu į protesto akciją atvykusi jauna moteris neslėpė rimtai svarstanti emigracijos galimybę.

„Labai daug svarstymų, kad nebe Lietuvoje – dėl finansinės pusės, pagarbos žmogui, pačios sistemos organizavimo, taip, kaip tau nuleidžia ant galvos įstatymus ir nepaklausia, ar tu gali dirbti“.

Iš Kauno į protesto akciją atvykęs gydytojas Dalius sakė, kad pirmiausia reikia pasirūpinti jaunimu.

„Kiekvienas turime matyti savo problemą čia, nes kai aš būsiu senas žmogus, aš noriu gauti pačią geriausią kvalifikuotą gydytojo pagalbą, kada man jos reikės. Taip, kad mes asmeniškai turime čia būti, ir kiekvienas turime matyti savo interesą šiame mitinge“, - sakė ponas Dalius.

Gydytojas teigė, kad jam jau ne pirmi dešimt metų skauda, kai jo profesijoje geriausi žmonės palieka šalį.

„Kai kurie medikai, kurie baigia mediciną, išeina į verslus. Protingiausi išeina, ir tai yra labai gaila, kai tiek metų mokęsi žmonės palieka ne tik savo specialybę, o kai kurie palieka ir Lietuvą. Mūsų medicinos lygis yra pakankamai aukštas, galime lygiuotis į visas europines valstybes, tačiau jeigu išliks tokios tendencijos, tai mes patys suvoksime, kad mes to neturėsime“, - kalbėjo pašnekovas.

Į protesto akciją gydytojų palaikyti atvyko ir vaistininkė Indrė.

„Labiausiai skauda, kad tiek Sveikatos apsaugos ministerija, tiek ligonių kasos, tiek Vyriausybė priešina sveikatos priežiūros dalyvius, vienus prieš kitus, skelbia, kad čia politiniai sprendimai – slaugytojos nusipelno atlyginimo, o gydytojai – ne, apie masažuotojus ir vaistininkus ligoninėse iš viso nekalbama“, - kalbėjo ponia Indrė.

Perspėja medikus neįkliūti į politines pinkles

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, trečiadienį pareiškęs, kad medikų protestas yra būdas pasirodyti politinėms jėgoms, ketvirtadienį atskleidė, kad, jo manymu, už Medikų sąjūdžio organizuojamo protesto „stovi“ stovi socialdemokratai su Gintautu Palucku priešaky.

S. Skvernelis ketvirtadienio vidurdienį Vyriausybės rūmuose priėmė protestuojančių gydytojų rezidentų atstovus.

„Ne kartą susitikome su Gydytojų sąjūdžio vadovais ir sutarėme dėl medikų, taip pat ir gydytojų rezidentų, algų kėlimo. Gatvėse algų kėlimo klausimai sprendžiami nebus, tačiau Vyriausybės durys atviros tiek medikų, tiek kitų profesijų atstovams“, - teigė premjeras.

Su bereikalingu politiniu kišimusi sutinka ir sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

„Yra tikrai nuoširdžiai susirūpinusių medikų, pacientų organizacijų, kuriems nuoširdžiai rūpi sveikatos sistemos bėdos, bet kad tuo bando naudotis politikai – būtų naivu neigti. Tiek socialdemokratai, tiek kitos opozicinės partijos nė nesislepia ir nebando to paslėpti.

Aš medikams esu ne kartą sakęs – tiek ministerija ir Vyriausybė esame atviri bendravimui ir bendradarbiavimui ir tam visiškai nereikia kažkokio politinio eskalavimo. Tai kaip tik duoda neigiamą foną, kai politikai, kurie negali priimti sprendimų, staiga tampa flagmanais ir savotiškai apgaudinėja medikus – jie negali priimti sprendimų ir jų nepriėmė daugybę metų.

Daugelį sprendimų reikėjo daryti labai seniai, jie jų nedarė, o šiandien staiga tampa mistiniais gelbėtojais. Medikus jau kelis kartus raginau neapsigauti, o politikai tam ir yra – politikuoti ir naudotis situacija“, - kalbėjo ministras.

Jis teigė remiantis tokią protesto formą, kurią pasirinko darbo sąlygomis nepatenkinti medikai.

„Tai yra normalus būdas demokratinėje valstybėje atkreipti politikų dėmesį į savo problemas. Medikai turi tiek ministerijos, tiek Vyriausybės palaikymą. Problemų yra daug ir sudėtinga jas per metus išspręsti, bet iš principo yra gerai, kad jie kelia klausimus – visuomenei yra gerai suprasti, su kokiais sunkumais susiduria medikai, gal tada labiau gerbs gydytojus ir slaugytojus, dirbančius šį darbą“, - teigė jis.

Vilniaus savivaldybė svarstys skirti 4 mln. eurų gydytojų atlyginimų didinimui

Vilniaus savivaldybė 2018-ųjų biudžete yra numačiusi papildomai skirti apie 4 mln. eurų vadinamojo paciento krepšelio didinimui savivaldybės valdomose sveikatos priežiūros įstaigose – tai leistų padidinti atlyginimus pirminės grandies medikams, sako sostinės vadovai.

„Siūlome ir tarybai pritarus mes numatome bent trečdaliu didinti įkainius už aptarnaujamus pacientus, kad galėtų didėti apie 20-25 procentais atlyginimai pediatrams, slaugytojams, kitiems šioje srityje dirbantiems profesionalams. Taip pat planuojama sumažinti apylinkes medikams, kurios kai kuriais atvejais yra akivaizdžiai per didelės, tai reikštų, kad ir darbo krūvis kiek sumažėtų, jei medikas nenori užsidirbti papildomai“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Anot jo, tam šių metų savivaldybės biudžeto projekte kol kas numatoma skirti per 2 mln. eurų, dar beveik 2 mln. eurų ketinama ieškoti perskirstant kitus asignavimus. Papildomos lėšos būtų skiriamos nuo metų vidurio, siekiant pasirengti reikiamoms papildomoms investicijoms. Biudžeto svarstymus savivaldybės taryba turėtų pradėti artimiausiame posėdyje dar sausį.

„Būtų normalu, kad tai būtų nustatyta nacionaliniu mastu, juolab, kad ne tik Vilniuje yra tos problemos, bet ir visur kitur. Reikia, kad pacientus gydytų geri ir nepervargę gydytojai“, – sakė meras.

Šią žinią sostinės vadovybė pranešė ketvirtadienį vykstant medikų protestams dėl geresnių sąlygų rezidentams ir reformų sveikatos apsaugos srityje.

Tiek meras, tiek už sveikatos apsaugą atsakingas vicemeras, socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas sako, jog šis klausimas nesusijęs su protestais, o dėl įkainio už pacientus padidinimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) su Sveikatos apsaugos ministerija buvo nesėkmingai deramasi pustrečių metų, taip pat ir su socialdemokratų deleguotais ministrais.

„Jeigu tai yra kliūtis judėti į priekį – mes, socialdemokratai, galime prisiimti visą atsakomybę. Bet tada dedame brūkšnį ir judame į priekį, nes dabar atrodo, kad tas neveikimas grindžiamas tuo, kad „anie kažko nepadarė“, – BNS sakė G. Paluckas.

Jis patikino, kad suplanuotos papildomos lėšos pernykščiame biudžete, kurį planavo dar socialdemokratų Vyriausybė tačiau patvirtino jau „valstiečių“ vadovaujama dauguma, leido medikų algas pakelti 7-15 procentų, tačiau pripažino, kad dalis įstaigų nukreipė šias lėšas ir kitoms reikmėms.

„Kai premjeras sako, kad niekas niekada nieko nėra kėlęs, tai yra tiesiog netiesa“, – teigė jis.

Anot G. Palucko, šiuo metu vienas šeimos gydytojas aptarnauja apie 1500 pacientų – penktadaliu sumažinus šį krūvį, svarstoma, kad į darbą reikėtų priimti ir daugiau medikų, tam tektų kai kuriose poliklinikose įrengti kabinetus.

G. Paluckas: tai gaivališkas judėjimas iš apačių

Mitinguotojus mitinge palaikęs sostinės vicemeras, socialdemokratų lyderis G. Paluckas neigė premjero S. Skvernelio mintis, kad už medikų protesto stovi socialdemokratai.

„Nors premjeras leidžia sau samprotauti, kad mes, socialdemokratai, ir aš asmeniškai čia stovime už to judėjimo, bet tai yra tikrai netiesa, tai yra natūralus, gaivališkas judėjimas iš apačių, ir aš neįtikėtinai džiaugiuosi, kad tokia pilietinė politinė valia reiškiasi“, – sakė G. Paluckas.

Pasak vicemero, medikų atlyginimų ir darbo krūvių problemos bus sprendžiamos ir savivaldos lygmeniu.

„Po dvejų su puse metų nevaisingo susirašinėjimo su ministerijomis mes šeimos gydytojams, jų komandoms, didinsime atlyginimus, mažinsime apylinkės dydį, ir tai turėtų sumažinti jiems krūvį ir atlyginimus padidinti apie 20-25 proc. Tai bus iš savivaldybės biudžeto“, - sakė G. Paluckas.

Pasak vicemero, pokyčius šeimos gydytojai turėtų pajusti nuo birželio.

Medikus palaikė dėstytojai

Medikams palaikymą išreiškė ir dėstytojai, kurie prieš priimant biudžetą patys protestavo dėl savo atlyginimų.

„Mes čia esame iš solidarumo. Mes esame irgi teikiantys tas viešąsias paslaugas, nuo kurių priklauso žmonių gerovė, valstybės ateitis. Ir apskritai reikėtų keisti patį matymą, premjeras sako, kad tai yra politinė akcija. Jis yra didele dalimi teisus, bet politika nėra vien tik siauras interesų tenkinimas, politika tai yra diskusijos, švietimas, ir šita akcija, manau, yra bandoma atkreipti dėmesį, kad visuomenės gerovė priklauso ne tik nuo verslininkų, prokurorų ir policininkų, bet ir nuo teikiančių gyvybiškai svarbias paslaugas – tiek kalbant apie sveikatos apsaugą, tiek apie švietimą“, – sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Liutauras Gudžinskas.

Dėstytojai nemato medikų kaip konkurentų kovoje dėl sotesnio biudžeto pyrago kąsnio.

„Lietuvoje viena iš esminių visos politikos problemų yra labai mažas perskirstymas per biudžetą, ir kenčiame tiek mes, mokslininkai, dėstytojai, tiek mokytojai, tiek ugniagesiai, tiek gydytojai. Čia yra bendra problema ir mes esame toje pačioje valtyje“, – sakė L. Gudžinskas.

Siekia būti išgirsti

„Paskutinių medikų žygis į oro uostą“ – tai mitingas, skirtas atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į Lietuvos medikų – slaugytojų, gydytojų rezidentų, gydytojų, kineziterapeutų, ergoterapeutų ir kitų sveikatos priežiūros darbuotojų – masinę emigraciją dėl socialinių ir ekonominių priežasčių bei valstybinės sveikatos apsaugos politikos sąstingio.

Medikai rytą pradėjo kelione į oro uostą, kur surengė spaudos konferenciją. Nuo 10 val. mitinguotojai rinkosi Katedros aikštėje. Su medikais nuo ryto Katedros aikštėje bendravo ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. 11.30 val. prasidėjo medikų eisena Vinco Kudirkos aikštės link, kur vyko pasisakymai.

Atvykti negalėję medikai iš skirtingų Lietuvos ligoninių – Kauno klinikų, Ukmergės ir kitų – reiškė palaikymą kolegoms feisbuke.

Kaip skelbiama renginio aprašyme, keliami tokie tikslai:

1. Raginti Seimo narius ir Vyriausybę nedelsiant sugrįžti prie gydytojams rezidentams aktualių klausimų:

a) Garantuoti šiuolaikinius standartus ir gerąją patirtį atitinkantį gydytojų specialistų ir šeimos gydytojų rengimą

b) Užtikrinti socialines garantijas, leidžiančias oriai gyventi ir kurti šeimą Lietuvoje gydytojams rezidentams

c) Mokėti teisingą atlyginimą už sudėtingą, atsakingą ir rizikingą darbą, nepriklausomai nuo studijų finansavimo sąlygų

2. Reikalaujame SAM ir Vyriausybę parengti veiksmų planą ir pateikti atitinkamus įstatymų ir sveikatos apsaugos ministro įsakymų pakeitimų projektus, kurie sudarytų sąlygas realioms sveikatos apsaugos sistemos reformoms iki 2018 m. pavasario Seimo sesijos pradžios.

Protų nutekėjimas ir šviesuomenės žlugdymas liko neįveikta Lietuvos valdžios problema, atspari valdžių kaitai. Suvokdami savo atsakomybę už Lietuvos ateitį ir jos demografines problemas, kviečiame prie mūsų prisijungti mokytojus, akademinę visuomenę bei visus, kuriems buvo yra ir bus aktuali Lietuvos ateitis.