Tai BNS patvirtino šioje byloje kaltinimą palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius ir nuteistąjį gynusį advokatė Galina Kardanovskaja.

„Ponas N. Filipčenka yra nuteistas, nuosprendis įsiteisėjęs ir jis nukreiptas laisvės atėmimo bausmės vykdymui į įkalinimo įstaigą Lietuvoje“, – BNS sakė prokuroras J. Laucius.

Nuteisto Rusijos piliečio advokatė G. Kardanovskaja BNS sakė, kad Rusijos pilietis buvo apskundęs liepą jam paskelbtą Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, tačiau vėliau savo apeliacinį skundą atšaukė.

„Jis taip pats nusprendė, kad beprasmiška bylinėtis, ieškoti teisybės ir atsiėmė skundą“, – BNS sakė gynėja. Rusijos pilietis skundą atsiėmė rugpjūčio pabaigoje, skundas dar nebuvo pradėtas nagrinėti Apeliaciniame teisme. Atsiėmęs skundą, Rusijos pilietis neteko teisės į bylos nagrinėjimą ne tik apeliacine tvarka, bet ir kasacine – galutine instancija Lietuvoje laikomas Aukščiausiasis Teismas, kurio sprendimai yra neskundžiami.

N. Filipčenkai atsiėmus savo skundą, nuosprendis įsiteisėjo, jis dabar atlieka bausmę Vilniaus pataisos namuose, kaip nusprendė teismas.

Pasak G. Kardanovskajos, apeliaciniu skundu jis ketino prašyti visiško išteisinimo, savo pozicijos dėl kaltės nekeičia – mano esąs nekaltas.

Nuteistasis turės kalėti visą teismo paskirtą bausmę – dešimt metų. Laukiant nuosprendžio kardomajame kalinime praleistas laikas įskaitomas į bausmę. Bausmių vykdymo kodeksas numato, kad lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos netaikymas asmenims, nuteistiems už nusikaltimus Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai. N. Filipčenka nuteistas už šnipinėjimą, kuris priskiriamas prie tokių nusikaltimų.

Liepos 7 dieną Vilniaus apygardos teismas Rusijos pilietį pripažino kaltu dėl šnipinėjimo. Tuomet teismas paskelbė, kad 2015 metais sulaikytas 40-metis vyras yra Rusijos FSB pareigūnas. Teismo nuosprendžio užsienietis laukė būdamas suimtas.

Anot teismo, N. Filipčenka naudojosi suklastotais dokumentais, siekdamas nuslėpti tikrąją tapatybę, ir ne kartą neteisėtai kirto šalies sieną.

Valstybės saugumo departamentas yra skelbęs, kad tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai dėl šnipinėjimo buvo sulaikytas kadrinis Rusijos saugumo tarnybos darbuotojas.

Lietuvos teisėsauga anksčiau skelbė, kad N. Filipčenka siekė užverbuoti Vadovybės apsaugos departamento pareigūnus įtaisyti pasiklausymo įrangą prezidentės Dalios Grybauskaitės kabinete ir rezidencijoje.

N. Filipčenka byloje atsisakė duoti parodymus.

Prokuroras J. Laucius yra sakęs, kad N. Filipčenka yra FSB Karaliaučiaus srities valdybos karininkas, o šnipinėdamas naudojosi netikra tapatybe. Prokuroro teigimu, nustatyta, kad vykdant žvalgybinę veiklą klastotos Europos Sąjungos (ES) šalių vizos.

Prokuratūra nuosprendžio neginčijo.

Byla nagrinėta uždaruose posėdžiuose.