Deja, po gaisro namas, kuriame jie glaudėsi, liko apverktinos būklės – nudegė stogas, apdegė sienos, pradegė medinė perdanga, sudegė viduje buvę baldai.

Nors berniukus priglausti sutiko močiutė, kol nebus pagerintos jos gyvenimo sąlygos, tol globos teisių ji negaus. Besirūpinantys šios šeimos likimu kelia vienintelį klausimą – ar leisime dviem mažyliams patekti į vaikų globos namus?

Sugyventinis tiesiog iššoko pro langą, o paryčiais rado moters lavoną

DELFI primena, kad šiurpus gaisras kilo gruodžio 3 dieną Šakių rajone, Gelgaudiškyje. Į įvykio vietą išskubėjusios spec. tarnybos rado atvira liepsna degantį medinį 1 aukšto gyvenamąjį namą.

Iki ugniagesių atvykimo iš namo išnešti du mažamečiai vaikai (gim. 2014 m. ir 2013 m.). Medikai vaikus dėl apsinuodijimo smalkėmis išsivežė į ligoninę. 20.41 val. pradėję darbą, 0.38 val. namo viduje, kambaryje, prie durų, ugniagesiai rado moters (gim. 1993 m.) lavoną.

Kaip vėliau liudininkai pasakojo „TV3 žinioms“, kilus gaisrui namuose buvo mama su vaikais ir jos sugyventinis, tačiau vyriškis iš liepsnų apimto namo iššoko pro langą. Netoliese įvykio vietos gyvenanti Rasa pasakojo, kad, kai ji su vyru atbėgo prie liepsnojančio namo, žuvusiosios sugyventinis stovėjo kieme.

Vaikus ėmė gelbėti kaimynas: pamatė ištiestą berniuko rankytę

„Tas vyriškis jau buvo iššokęs pro langą ir mano vyras pasiteiravo, ar yra daugiau žmonių name. Jis pasakė, kad yra likę du vaikučiai ir moteris“, – tikino Rasa.

Kaimynas puolė į degantį namą ir išnešė iš liepsnų mažylius – iš pradžių jis pamatė ištiestą vieno vaikučio rankytę, tuoj pat pasirodė ir kitas berniukas.

„Dar lyg sakė girdėjo moters aimanas, bet jau nebepavyko jos išgelbėti“, – sakė Rasa.

Aptariamame name šeima gyveno vos porą savaičių – medinė troba priklausė žuvusiosios sugyventinio giminaičiams.

Pinigus renka ne močiutei, o vaikams

Šiuo metu labdaros ir paramos fondo „Gera dalytis“ atstovai stengiasi padėti vienišiems mažamečiams – kol sprendžiama, ar močiutei bus suteiktos anūkų globos teisės, jie prašo finansiškai prisidėti prie vaikų gerovės.

Vienas fondo įkūrėjų Mindaugas Tarnauskas DELFI nurodė, kad berniukams jau surinkta maždaug 5 tūkst. eurų.

„Aplinka, kur šiuo metu gyvena berniukai, yra baisi – sienos apgriuvusios, ištrupėjusios, visur veši pelėsis, kuris labai kenkia jaunesniojo broliuko bronchams. Pinigus renkame ne močiutei, o vaikams. Ir net jei bus nuspręsta remontuoti dabartinį jos gyvenamąjį būstą, turėtume būti tikri, kad vaikai tikrai su močiute augs ir nebus taip, kad sutvarkysime už suaukotus pinigus būstą ir po to galbūt istorija pasibaigs kitaip“, – aiškino jis.

Neatmetamas ir variantas, kad, jei pavyks surinkti pakankamai lėšų, bus svarstomas ir naujo buto pirkimas – tiesa, pastarųjų kainos Gelgaudiškyje prasideda nuo 10 tūkst. eurų.

Aplinka, kur šiuo metu auga berniukai

Sprendžia, ar leisti močiutei globoti anūkus

Pirmomis sausio mėnesio dienomis numatytas fondo narių susitikimas su savivaldybės administracijos atstovais, soc. darbuotoja, vaikų giminaičiais.

„Kadangi situacija – nelengva, į ją įtraukiau ir savivaldybės administracijos vadovus. Turėjome vieną susitikimą, po Naujųjų metų planuojamas dar vienas. Bandome bendromis pastangomis nutarti, kaip geriausia šį klausimą spręsti. Socialinė darbuotoja kone kasdien lanko močiutę, stebi, ar jos turimi įgūdžiai pakankami. Greitu metu įvertinsime stebėsenos rezultatus ir apsispręsime, koks sprendimas būtų pats tinkamiausias“, – sakė M. Tarnauskas.

Anot jo, jei yra galimybės, vaikams reikia sudaryti sąlygas augti su artimu žmogumi, tačiau specialistai turi įvertinti, ar viskas šiuo atveju vyksta taip, kaip turėtų vykti.

Aplinka, kur šiuo metu auga berniukai

Situacija – gana sudėtinga

M. Tarnausko žiniomis, vaikų močiutė šiuo metu nedirba. Kol kas nėra aiški ir priežastis, kodėl namuose kilo gaisras.

„Kaip supratau, situacija – gana sudėtinga. Kiek teko domėtis, buvo sugyventinis, tačiau kilus gaisrui jis rūpinosi tik savimi, o ne vaikais, kuriuos išgelbėjo kaimynas“, – paklaustas, galbūt kas žinoma apie berniuko tėtį, nurodė pašnekovas.

Fondo bendraįkūrėjo teigimu, suaukoti pinigai bus skiriami tariantis su giminaičiais, soc. darbuotoja, keliamas siekis kuo tikslingiau juos panaudoti vaikų gerovei.

„Globos teisės tokiose sąlygose, kokiose gyvena močiutė, nebus suteiktos. Jei nebus suteiktos globos teisės, kita alternatyva, manau, yra gana aiški – vaikai turėtų keliauti į vaikų globos namus“, – nurodė jis.

Aplinka, kur šiuo metu auga berniukai

Viena rūpinosi dviem vaikais

Savo ruožtu fondo valdytoja Inesa Viliūšienė DELFI sakė su močiute bendraujanti per socialinę darbuotoją. Jos žiniomis, ji neturi mobilaus telefono, nesinaudoja ir el. paštu.

„Močiutė yra įtraukta į soc. rizikos šeimų sąrašą, tačiau su alkoholiu niekada nedraugavo ir nedraugauja. Socialinių įgūdžių jai gal kažkiek ir trūksta, bet dabar yra sutelktos visos pajėgos, imamasi visų priemonių, kad pagelbėtume jai išlaikyti anūkus“, – sakė pašnekovė.

Močiutei – 48-eri metai, jos jauniausias sūnus – pirmaklasis, išlaikyti tenka ir 19-metę dukrą, kuri šiuo metu studijuoja. Moteris yra vieniša, prieš dvejus metus palaidojo vyrą.

„Ar ji sugebės pasirūpinti ir savo anūkais, bus nuspręsta sausio mėnesį suplanuoto susirinkimo metu. Tuomet bus įvertinta, kaip ji geba susitvarkyti su situacija – vis dėlto vieniša augino sūnų, o dar du berniukai, tokia tragedija... Kalbame ir apie emocinį skausmą širdyje“, – dėstė I. Viliūšienė.

Aplinka, kur šiuo metu auga berniukai

Broliukai laikosi visai neblogai

Anot jos, broliukai kol kas laikosi dar visai neblogai.

„Kiek jie mylėjo mamą, tiek mylėjo ir močiutę. Tokio baisaus šoko nėra, nes vis dėlto liko su tikrai artimu žmogumi“, – sakė fondo valdytoja.

I. Viliūšienės teigimu, močiutė nedirba. Nė nesvarstoma, kad surinkti pinigai ją pasiektų tiesiogiai – moteris kone visuomet gyveno skurdžiai, stokoja soc. įgūdžių, parama ją pasiekia daiktais ir maistu.

„Pinigų rinkimo tikslas yra sudaryti sąlygas pagerinti berniukų gyvenimo kokybę. Jei sąlygos nebus pagerintos, jų močiutė negaus globos. Ji gyvena tikrai labai skurdžiai, viską apie namų būklę pasako nuotraukos“, – nedaugžodžiavo ji.

Paklausta apie berniukų tėtį, I. Viliūšienė tikino rajoniniame laikraštyje skaičiusi, kad jiedu – ne vieno tėvo vaikai, tačiau nė vieno vyrų surasti nepavyksta. Beje, vieno berniukų tėvystė net nenustatyta.

„Tai – ne mano žodžiai, tik perskaičiau“, – pridūrė I. Viliūšienė.

Paramą pervesti galima:

Labdaros ir paramos fondas „Gera dalytis“ į.k. 304504844 A.s. LT767300010152792506
Taip pat atidaryta „Gera dalytis“ sąskaita „Payseroje“ EVP8910003242785