„Atsakingas kaimynas, giminaitis, svečias ar praeivis yra geriausia prevencija ir staigi pagalba susidūrus su smurtu. Švenčių metu, nors ir norisi atsikvėpti, tačiau išlikime pastabūs, budrūs, neleiskime sklisti smurtui ir žinokime, kaip konkrečiai galiu padėti ar iškviesti pagalbą. Tada ir saugesnę aplinką vieni kitiems kursime ir, tikiuosi, išvengsime tragedijų, kurios, deja, mus aplanko per dažnai“, – kviečia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Kaip rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išplatintame pranešime spaudai, vaiko teisių apsaugos tarnybos raginamos šventiniu laikotarpiu padėti užtikrinti šių tarnybų darbą, budėjimą visą parą ir, prireikus, suteikti operatyvią pagalbą vaikams, nukentėjusiems nuo smurto.

„Kaip žinome iš patirties, šventiniu laikotarpiu gali pasitaikyti daugiau smurto prieš vaikus ar konfliktinių situacijų artimoje aplinkoje atvejų, todėl norime pakviesti tiek socialines tarnybas, tiek kiekvieną iš mūsų būti atsakingais ir bendruomeniškais bei ištiesti pagalbos ranką savo bendruomenėje su krizinėmis situacijomis susiduriantiems žmonėms“, – ragina ir socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.

Pasak viceministrės, esant įtarimams dėl smurto prieš vaiką ar smurto šeimoje atvejams, būtina kreiptis pagalbos į policiją, vaiko teisių apsaugos tarnybas ar specializuotos pagalbos centrus.

Įtarus smurtą prieš vaiką, prašome kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą numeriu 112 arba pranešti Vaiko teisių apsaugos skyriui (savivaldybių interneto svetainės).

Įtarus smurtą artimoje aplinkoje, prašome kreiptis į į Bendrąjį pagalbos centrą numeriu 112 arba Specializuotos pagalbos centrus (kontaktai).