Teismo nuomone, ši įstatymo nuostata byloje netaikytina, nes mirusio asmens atminimą ginanti BK 313 straipsnio 2 dalis. Pastaroji norma numato atsakomybę už melagingų prasimanymų apie mirusįjį skleidimą. Pakeisti kaltinimo savo iniciatyva teismas negalėjęs dėl neatitinkančių faktinių aplinkybių, todėl buvę nuspręsta V. Petkevičių išteisinti.

Išteisintasis rašytojas džiaugėsi, kad baigėsi jo rūpesčiai, ir dar kartą priminė laikąs bylą politine. "Atkrito vienas visiškai nepelnytas reikalas. Tokių politinių dalykų pilna Lietuva. Argi jums, korespondentai, nenusibodo?" - ironiškai klausė jis.

Kiek kitaip nuosprendį vertino nukentėjusiuoju byloje buvęs europarlamentaro Vytauto Landsbergio brolis Gabrielius Žemkalnis. "Jaučiuosi kvailai. Nemalonu, kad kaltinimo akte buvo padaryta klaida. Nesu teisininkas, bet iš teismo sprendimo supratau, kad V. Petkevičius buvo apkaltintas pagal netinkamą straipsnį", - apgailestavo jis.

G. Žemkalnis nedrįso prognozuoti tolesnės proceso eigos ir tvirtino, kad sprendimą dėl nuosprendžio apskundimo turi priimti prokuroras.

"Kaltinimą formulavo prokuratūra, tai ji ir turi nuspręsti, kokie bus tolimesni žingsniai. Ką tik kalbėjausi su prokuroru. Jis sakė, kad reikia sulaukti, kol bus surašyti nuosprendžio motyvai, o tuomet bus sprendžiama, ką daryti toliau", - sakė nukentėjusysis.

Kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Gediminas Jukna taip pat neslėpė nusivylimo, tačiau teigė negalįs išsamiai komentuoti nuosprendžio. "Kai eini į teismą, visada tikiesi, kad gerai atliksi savo darbą ir kaltinamasis bus nuteistas. Šį kartą teismas priėmė kitokį sprendimą. Nuosprendį galėsime vertinti tik tuomet, kai jis bus pilnai surašytas", - sakė kaltintojas.

G. Juknos teigimu, dabar esą dar anksti spręsti apeliacinio skundo pateikimo klausimą. "Nuosprendžio apskundimas iš esmės reiškia jo motyvų apskundimą. Todėl, nematydamas motyvų, atsakyti negaliu", - paaiškino jis.

ELTA primena, kad ikiteisminį tyrimą byloje 2003 metų spalio 17 d. pagal V. Landsbergio ir jo brolio Gabrieliaus Žemkalnio pareiškimą pradėjo Generalinė prokuratūra.

Pareiškime teigta, kad V. Petkevičius knygoje "Durnių laivas" paskelbė, pareiškėjų tvirtinimu, keturis šmeižikiškus teiginius apie jų mirusį tėvą V. Landsbergį-Žemkalnį. Buvo tvirtinama, kad knygos autorius "sąmoningai šmeižia jų tėvą, jo garbingą vardą, daro didelę moralinę žalą šmeižiamojo vaikams ir jų šeimų nariams".

2004 m. gegužės mėn. Generalinė prokuratūra užbaigė tyrimą ir apkaltino V. Petkevičių šmeižimu. Tyrimo duomenimis, V. Petkevičius tyčia apšmeižė mirusį asmenį paskleisdamas melagingus, neatitinkančius tikrovės, prasimanytus ir žeminančius V. Landsbergį-Žemkalnį teiginius knygoje "Durnių laivas", kurią leidykla "Politika" išleido 2003 m.

Byla buvo perduota Vilniaus 1-osios apylinkės teismui, o palaikyti valstybinį kaltinimą pavesta Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrai.

V. Petkevičių, parašiusį prieštaringai vertinamą bestselerį "Durnių laivas", 2004 m. vasarį viešu pareiškimu pasmerkė Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba. Valdybos požiūriu, ši knyga prasilenkia su Visuomenės informavimo įstatyme įtvirtintais pakantos, pagarbos žmogui principais ir Lietuvos Konstitucija.

Išsamius V. Petkevičiaus išteisinimo motyvus Vilniaus 1-osios apylinkės teismas turėtų paskelbti kitą savaitę.