KGB vadovo teigimu, Lietuvos specialiosios tarnybos vykdo „tikslingas provokacijas, kurios civilizuotame pasaulyje liko praeityje“. Šios provokacijos neva vykdomos prieš Baltarusijos piliečius, kurie lankosi Lietuvoje kaip turistai ar tarnybiniais klausimais, turi Lietuvoje giminaičių, draugų arba komercinių interesų.

„Vien šiemet 15-ai metų laisvės atėmimo nuteistas vienas Baltarusijos pilietis, užverbuotas Lietuvos specialiųjų tarnybų. Iškeltos dvi baudžiamosios bylos pagal straipsnį „Valstybės išdavimas“, dar viena byla išsiųsta į teismą“, – sakė V. Vakulčikas.

Per pastaruosius penkerius metus KGB išaiškino 36-is užsienio valstybių specialiųjų tarnybų darbuotojus ir agentus ir nutraukė jų žvalgybinę veiklą. Iš jų 13 buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn, o vieną iškeitė į du Baltarusijos piliečius, nuteistus užsienyje.

V. Vakulčikas pranešė, kad šiemet 14-ai metų laisvės atėmimo buvo nuteistas Baltarusijos pilietis – buvęs karininkas, kurį užverbavo užsienio žvalgyba. Šis karininkas rinko slaptą informaciją.

KGB vadovas paminėjo ir sulaikyto ukrainiečio žurnalisto Pavlo Šarojko atvejį – žurnalistą kaltina sukūrus žvalgybinį tinklą Baltarusijos teritorijoje. V. Vakulčikas tvirtina, kad šis žurnalistas – ukrainiečių šnipas: „Manau, kad į klausimą apie P. Šarojko bylos aplinkybes jau atsakė pats sulaikytasis, kuri pripažino savo kaltę. Kiekvienas, kuris domisi, galėjo tai pamatyti per televiziją.“

KGB pirmininko teigimu, P. Šarojko – „vienas iš dešimties per pastaruosius penkerius metus išaiškintų užsienio šnipų“.

Minsko dėmesys daug ką pasako

Paprašytas pakomentuoti Baltarusijos KGB priskirtus nuopelnus Lietuvos žvalgybininkams, Lietuvos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas teigė, kad Minsko
kalbos apie lietuvių kontržvalgybos veikimą stabdant Baltarusijos KGB veiklą Lietuvoje rodo kelis dalykus.

„Pirmiausia tai, kad Baltarusijos KGB veikti Lietuvoje yra sunku. Norėtų lengvesnių sąlygų. Antra, provokacijomis jie vadina, kai identifikuoti KGB darbuotojai yra sekami“, – sakė A. Anušauskas. Komentuodamas V. Vakulčiko teiginius, kad vien šiemet 15-ai metų laisvės atėmimo nuteistas vienas Baltarusijos pilietis, užverbuotas Lietuvos specialiųjų tarnybų, A. Anušauskas išliko lakoniškas.

„Tą istoriją žinome, tačiau tai jų pasakymas“, – teigė parlamentaras. Pajuokavus, kad dėl sunkios ekonominės padėties kaimyninėje šalyje, pastarosios pilietis galimai buvo užverbuotas dovanų čekiu viename baltarusių itin pamėgtame prekybos centre, A. Anušauskas taip pat nedaugiažodžiavo, užsimindamas, kad „visi naudojasi žmonių silpnybėmis“. Bet nejau taip banaliai – dovanų čekiu?

„Ne, bet į tą pusę“, – lakoniškai nukirto NSGK narys, pridūręs, kad daugiau informacijos pateikti jis negali. Tiesa, A. Anušausko manymu, Baltarusijos žvalgybos dėmesys rodo dar ir tai, kad „mes esame kaimynės, o KGB dirba Rusijos Federalinės saugumo tarnybos farvateryje“. Lietuvos saugumo pareigūnai jau ne vienerius metus atkreipia dėmesį į itin glaudų Rusijos ir Baltarusijos slaptųjų tarnybų bendradarbiavimą bei vis didesnę Kremliaus kontrolę Baltarusijos KGB.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)