Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga primena, kad šias paslaugas valstybė apmoka Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Žmonėms, norintiems pasinaudoti pagalbinio apvaisinimo paslaugomis yra kompensuojama visa reikalingų pagalbinio apvaisinimo paslaugų kaina, kol moteris pradės lauktis. Visą šių paslaugų paketą sudaro akušerio ginekologo konsultacijos, pagalbinio apvaisinimo procedūros ir embriono preimplantacinė genetinė diagnostika (atliekama tik esant indikacijoms prieš embriono perkėlimą į moters kūną).

Taikant pagalbinį apvaisinimą, pacientėms gali būti išrašomi vaistai, reikalingi kiaušidžių stimuliacijai, kad moterys galėtų pastoti. Šie vaistai taip pat yra kompensuojami. Iki 2017 m. lapkričio pabaigos minėtus vaistus vartojo 445 pacientės, o PSDF išlaidos šių vaistų kompensavimui sudarė apie 254 tūkst. eurų.

Iki šių metų gruodžio 1-osios pacientams iš viso buvo suteikta 2880 įvairių pagalbinio apvaisinimo paslaugų, kurioms apmokėti iš PSDF buvo skirta daugiau kaip 371 tūkst. eurų.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) duomenimis, šių metų balandžio-lapkričio mėnesiais 627 moterims ir 565 vyrams buvo suteiktos PSDF lėšomis apmokamos pagalbinio apvaisinimo paslaugos.

„Džiugu, kad atsiradus tokiai galimybei Lietuvoje, pagalbinio apvaisinimo paslaugomis pasinaudoja vis daugiau žmonių. Kviečiame ir kitus, negalinčius susilaukti vaikų, aktyviau naudotis galimybe tapti tėvais ir gauti valstybės apmokamas paslaugas“, - sako ministras A. Veryga.

Šiuo metu pagalbinio apvaisinimo paslaugas negalinčioms susilaukti vaikučių šeimoms nemokamai teikia šešios Lietuvos gydymo įstaigos: VUL Santaros klinikos, UAB „Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika“, UAB „Northway medicinos centrai“, UAB „Vaisingumo centras“, UAB Lietuvos, JAV ir Izraelio „Vaisingumo klinika“, UAB „Jolsana“.

Pagalbinio apvaisinimo paslaugas gali teikti tik tos gydymo įstaigos, kurios turi tam reikiamas licencijas ir turi licencijuotus specialistus. Tik tokiu atveju jos gali sudaryti sutartis su ligonių kasomis ir gauti apmokėjimą už suteiktas paslaugas.