„Brexit“ derybose jau atsižvelgta į Lietuvai svarbiausius klausimus - Jungtinėje Karalystėje gyvenančių Lietuvos piliečių teisės bus apsaugotos, ši šalis laikysis prisiimtų finansinių įsipareigojimų.

Tačiau, pasak Prezidentės, sudėtingiausi darbai dar priešaky: sutarusios, kaip išsiskirti, ES ir Jungtinė Karalystė dar turės sukurti visiškai naują ateities santykių modelį. Lietuvai svarbiausia, kad jis būtų naudingas abiem pusėms ir užtikrintų glaudžius prekybos bei gynybos ryšius. Tai - ir mūsų nacionalinio saugumo bei ekonominis interesas.

Siekiant padėti Lietuvos, ES ir Jungtinės Karalystės žmonėms bei verslui prisitaikyti prie pokyčių po „Brexit“, EVT tariamasi dėl „pereinamųjų laikotarpių“. Jie padėtų išvengti teisinio vakuumo, iki kol bus galutinai sutarta dėl Jungtinės Karalystės ir ES ateities santykių.

Jungtinė Karalystė - reikšminga mūsų ekonominė partnerė. Lietuviškų prekių ir paslaugų eksportas į Jungtinę Karalystę siekia 1,3 mlrd. eurų, o dvišalė prekyba - beveik 1,6 mlrd. eurų. Ši šalis artima Lietuvos saugumo ir gynybos sąjungininkė. Jos kariai prisideda prie regiono saugumo užtikrinimo, bendra Lietuvos ir Jungtinės Karalystės iniciatyva įkurtos ES strateginės komunikacijos komandos kovai su propaganda visos ES mastu.

Pirmame „Brexit“ derybų etape pasiektas susitarimas su Jungtine Karalyste, kad joje gyvenantys Lietuvos ir kitų ES šalių piliečiai nebūtų diskriminuojami įsidarbinant, siekiant išsilavinimo, socialinės, sveikatos apsaugos klausimais, primena Prezidentės spaudos tarnyba. Jungtinė Karalystė taip pat įsipareigojo laikytis prisiimtų susitarimų dabartinėje ES finansinėje perspektyvoje. Lietuvai tai reiškia, kad finansinė ES parama, kurią esame užsitikrinę iki 2020 m., dėl „Brexit“ nesumažės. Taip pat pasiektas susitarimas, padėsiantis išvengti naujos sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)