– Labai daug keliaujate po Lietuvą. Kaip galėtumėte apibūdinti lietuvius?

– Tai įvairūs žmonės. Turime bendrų bruožų, bet ir labai daug individualių. Esame Šiaurės Europos valstybė, dirbame daugiau nei kalbame, emocijas dažniau pasilaikome sau. Tuo turbūt skiriamės nuo kitų tautų. Žinoma, kai važinėju po regionus, matau, kad kiekvienas jų skirtingas, turi net kalbos, maisto, drabužių skirtumų. Mes tikrai labai skirtingi, nors į mus žiūrint gal taip ir neatrodo.

Mūsų žmonės išties yra energijos ir vilties šaltinis. Jų energija, gebėjimas išgyventi, požiūris į šeimą, į vaikus yra dalykai, kuriais galime didžiuotis. Turime ir blogų pavyzdžių, apie juos daugiau kalbama žiniasklaidoje. Tačiau tai nėra dominuojantis dalykas.

– Kokia yra Lietuva, palyginus ją su kitomis šalimis?

– Kai pasilyginame su kitais kaimynais, matome, kaip toli pažengėme, kokio lygio išsilavinimą turime, kaip mus vertina pasaulyje. Lietuva ką tik tapo svarbios kūrybinės ir mokslinės organizacijos CERN nare. Pasaulis mumis pasitiki ir gerai vertina, mus girdi. Mūsų žmonės užtikrina valstybės kokybę. Tik mes labai savikritiški, lengviau paburbėti ir pakritikuoti.

Man tenka važinėti ir pamatyti Lietuvą iš kitų valstybių perspektyvos. Tikrai didžiuojuosi, kaip toli mes pažengėme, gražių dalykų yra gerokai daugiau. Daug kalbame apie blogybes, nes norime, kad jų neliktų. Tačiau aš didžiuojuosi Lietuva ir kiekvienu žmogumi, nes kiekvienas žmogus yra dalelė Lietuvos. Ir tokia Lietuva, kokią turime, yra mūsų visų nuopelnas, visų mūsų rankų darbas.

– Kas mus labiausiai vienija?

– Manau, kad Lietuva. Lietuviai visada sugebėdavo išlikti, net per sunkiausius istorinius laikotarpius. Jie sugebėjo išsaugoti kalbą, dainas, tradicijas. Mūsų geopolitinė padėtis tokia, kad dažnai būdavome okupuoti nedraugiškų kaimynių iš Rytų. Lietuva buvo ir dalijama, iš didelės tapo nedidele. Mūsų istorijoje buvo visko. Manau, kad gebėjimas išgyventi, išsaugoti savo identitetą, išlikti tokiame sudėtingame pasaulyje su savo kalba ir tradicijomis – mūsų stiprybės šaltinis. Tai mums suteikia tikėjimo, kad Lietuva visada išliks.