R. Vanagaitė DELFI yra sakiusi, kad „Linas Johansonas Klyvlende organizavo protestą“, dėl to salėje budėjo policija.

Tai R. Vanagaitė teigė ir skaitydama paskaitą Mineapolyje. Minėtoje rašytojos paskaitoje dalyvavęs JAV lietuvis Audrius Sinickas perpasakojo R. Vanagaitės žodžius: „Vakar skaičiau paskaitą Klyvlende, lietuviai trukdė, šaukė, prireikė policijos jiems nuraminti. Aš tikiuosi, kad jei čia yra lietuvių, jie elgsis gerai“.

L. Johansono tvirtinimu, visa tai yra melas.

„Šito Klyvlende nebuvo. Tai, ką ji sako, visiškas melas. Buvau vienas iš penkių lietuvių, kurie atėjo į R. Vanagaitės paskaitą Klyvlende, buvau vienintelis iš jų, kuris jai uždavinėjo klausimus per klausimų-atsakymų sesiją. Aš taip pat su R. Vanagaite dukart kalbėjausi po renginio – vieną kartą salėje, kitą – automobilių stovėjimo aikštelėje. Mano kausimai jai buvo mandagaus tono, nebuvo agresyvūs ar priešiški, ir ji maloniai į juos visus atsakinėjo“, – sakė JAV lietuvis.

L. Johansono pasakojimu, po renginio paskaitą organizavusio universiteto atstovas jam netgi padėkojo už klausimus. Jo tvirtinimu, nė vienas lietuvis daugiau su R. Vanagaite nekalbėjo, juo labiau nė vienas nešaukė ir netrikdė renginio. Policija nė vieno neturėjo raminti.

„R. Vanagaitės renginys Klyvlende buvo toks ramus, kad aš net paklausiau vieno iš dviejų ten buvusių policijos pareigūnų, ar jie įprastai dalyvauja tokiuose knygų pristatymuose. Man atsakė, kad tik tais atvejais, kai dalyvauja kontroversiškas autorius“, – sako L. Johansonas.

Pašnekovas taip pat netiesa vadina R. Vanagaitės pareiškimą, kad pats prieš ją organizavo protestą. „Mūsų tikslas tebuvo ateiti į jos knygos pristatymą, pasiklausyti, ką ji kalba ir raportuoti apie tai, ką ji pasakė. Renginys Klyvlende buvo labai ramus“, – R. Vanagaitės pareiškimu stebisi L. Johansonas.

DELFI primena, kad R. Vanagaitė JAV vieši Harvardo universiteto ir Wilsono instituto Vašingtone kvietimu. Už Atlanto ji skaito paskaitas apie savo knygą „Mūsiškiai“.

Po paskaitos Mineapolyje JAV lietuvis A. Sinickas ją feisbuke išvadino „didžiule antilietuviškos propagandos mašina“ ir apkaltino darbu Vladimirui Putinui. R. Vanagaitė priekaištus atrėmė.

„Nesutinku kategoriškai. Mane kvietė Harvardo universitetas ir Wilsono institutas Vašingtone. Taip pat kelios žydų organizacijos ir privatūs žmonės, žydai, daugiausia litvakai, kurių namuose ir apsistoju. Aš kalbu apie „Mūsiškius“.

Negaliu kalbėti netiesos, kad ne lietuviai dalyvavo holokauste. Tai, kas parašyta knygoje – apie tai ir kalbu. Jei kam tai atrodo nepatriotiška, tai nieko nauja. Taip atrodė net ir Landsbergiui. Kaltinimai tarnyste Putinui man atrodo niekingi“, – DELFI yra kalbėjusi R. Vanagaitė.

Pastaruoju metu R. Vanagaitė Lietuvoje įsivėlė į skandalus. Iš pradžių ji pareiškė, neva vienas iš Lietuvos partizanų vadų Adolfas Ramanauskas–Vanagas „nėra joks didvyris“, nebuvo kankinamas, galėjo bendradarbiauti su KGB ir prisidėti prie holokausto.

Kilus visuomenės pasipiktinimui, ne vieną R. Vanagaitės knygą išleidusi leidykla „Alma Littera“ rašytojos mestus kaltinimus partizanų vadui pavadino nepriimtinais ir nutraukė su ja bendradarbiavimą. Taip apie 27 tūkst. rašytojos knygų išimtos iš prekybos ir atsidūrė Kauno Laisvosios ekonominės zonos sandėliuose.

Po kilusio incidento R. Vanagaitė viešai atsiprašė ir pripažino klydusi dėl A. Ramanausko-Vanago.