„Gerbiamas Ramūnai, kodėl nusprendėte atkurti Lietuvoje baudžiavą?“, – nauju įrašu į R. Karbauskį kreipėsi ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Pats R. Karbauskis jo kaltinimus išvadino paistalais, neturinčiais jokio pagrindo.

Perima negebančio atsiskaityti ūkininko žemes?

DELFI G. Landsbergis sakė praėjusį penktadienį buvęs susitikime su gyventojais Pakruojyje, kur tam tikrus R. Karbauskio veiksmus esą patvirtino ir Tarybos nariai. Pats jis tikino išklausęs kelių žmonių istorijas, kurie papasakojo nuoseklų kelią, tačiau jie esą atsisako bendrauti su žiniasklaida.

„Jau anksčiau esu rašęs apie Panevėžio regione įsivyravusią ir „Agrokoncerno“ taikomą praktiką. Susitikimuose žmonės liudija, kad su R. Karbauskiu siejama įmonė parduoda ūkininkams trąšas ir kitus chemikalus, tačiau mokėjimus atideda. Taip sutampa, kad atideda dažniausiai iki spalio mėnesio, kaip tik iki tada, kai grūdų kaina mažiausia.

Dažnu atveju dėl prasto derliaus, nepaskaičiuotos rizikos ar tos pačios mažos kainos ūkininkai negeba grąžinti skolos. Ir, anot liudijimų, su R. Karbauskiu siejamos įmonės perima negebančio atsiskaityti ūkininko žemes. Tiesa, kai kuriais atvejais ūkininkams paliekama maža dalis žemės (su tais, kuriais bendravau, paliekama apie 10 procentų), kurioje yra leidžiama, su griežta priežiūra, tvarkytis ir tokiu būdu grąžinti likusias skolas“, – nurodė G. Landsbergis.

Sužinojo apie neva naują parengtą tvarką

Anot politiko, minčių, kaip sakoma, čia kyla įvairių.

„Pirmiausia, tai paprasta „greitųjų kreditų“ schemytė, „Dieduko Ramūno paskolytė“ – pigiau negu kitur. Aha, tikrai. Bet kas kiek esame krimtę istorijos, atsimename, kad „nuvarymas nuo žemės“ vyko lygiai tokiu pačiu metodu. T.y. Lietuvoje kuriama baudžiava“, – rašė G. Landsbergis.

Jo teigimu, galima griežčiau reguliuoti, kad įmonė, kuri ir trąšas skolina, ir žemėje augina, negalėtų tuo pačiu metu abiejų veiksmų daryti, nes yra suinteresuota. Tačiau, stebėjosi politikas, elgiamasi priešingai.

„Šiandien (antradienį – DELFI), sužinojau, kad ministras Bronius Markauskas yra parengęs visiškai priešingą tvarką. Pagal jį, „Agrokoncernui“ ir kitoms didžiosioms įmonėms būtų leidžiama naudoti ES pinigus perimti iš sunkioje situacijoje atsidūrusių ūkininkų žemės sklypus“, – aiškino G. Landsbergis.

DELFI jis tikino, kad, remiantis Vyriausybės nutarimais, norima leisti naudoti ES lėšas įsigyti ūkiams, kurie yra pakliuvę į sudėtingą situaciją.

„Man tai yra visiška naujiena, tik šiandien apie tai pradėjau kalbėti su kolegomis, kurie dirba Kaimo reikalų komitete, ir paaiškėjo, kad reikalas čia yra dar rimtesnis nei atrodė iš pirmo žvilgsnio“, – sakė politikas.

Gabrielius Landsbergis

R. Karbauskis: džiaugiasi visi ūkininkai

R. Karbauskio teigimu, tokie kaltinimai – paistalai, dėstomi ir E. Jakilaičio, ir G. Landsbergio.

„Jūs nerasite tokių ūkininkų, kurie dėl to skųstųsi, nes niekas nebuvo nuo žemės nuvarytas, niekas nebankrutavo, kreditavimo praktikos, kiek aš žinau, visų įmonių yra tokios pat. Keista girdėti tokius dalykus, kadangi jie nepagrįsti jokiais faktiniais įrodymais. Tegu įvardija nors vieną pavardę žmogaus, kuris su tuo susidūrė“, – ragino pašnekovas.

Anot jo, šis kaltinimas jam kartojamas jau kokius aštuonerius metus, tačiau tai neva yra absurdas nuo pradžios iki pabaigos.

„Aš galiu įvardyti šimtus, tūkstančius pavardžių šeimų, kurios išgelbėtos nuo bankroto, šiuo atveju, „Agrokoncerno“, kitų įmonių veikloje. Tai yra pagalba ūkininkams, kad jie galėtų apdoroti savo pasėlius neturėdami lėšų. Tai yra praktika, kuria džiaugiasi visi ūkininkai“, – sakė R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Į teismą kreipiasi tik po ilgus metus negrąžintų skolų

Pasak politiko, jo praktika, kai dar buvo versle, buvo tokia, kad į teismą ūkininkas niekuomet nepaduodamas, mokėjimai neva atidedami metai iš metų tik tam, kad žmonės nebankrutuotų.

„Reali situacija yra atvirkščia nei bandoma teigti. Atitinkamai joks bankas, jokia įmonė, kuri yra socialiai neatsakinga, neatidėtų mokėjimo, o lietuviškos kilmės įmonės (ne tik „Agrokoncernas“) tai daro tam, kad neįvyktų jų bankrotai. Visa tai, kas teigiama, yra mitas. Nėra nė vieno pavyzdžio, kad nors viena įmonė būtų kreipusis po metų ar po dvejų – tai yra didžiuliai, ilgi procesai, kai padedama ūkininkui išbristi iš problemų, kurios kyla, pavyzdžiui, dėl blogų klimatinių sąlygų, kažkokių klaidų“, – dėstė R. Karbauskis.

Anot jo, jei teisminis procesas ir prasideda, vadinasi, skola tęsiasi daug metų ir tas ūkininkas nebandė savo ūkio problemų spręsti, galbūt elgėsi piktybiškai.

Aiškina, kad žinias skleidžia tik politikai ir turintys verslo interesų

Jei būtų taip, kaip nurodoma aptariamoje žinutėje, R. Karbauskis aiškino, kad tuomet su „Agrokoncernu“ niekas nedirbtų, o klientų neva daugėja kasmet.

„Čia nėra piktybiškai nusiteikusių ūkininkų, čia ne ūkininkai šneka. Tai skleidžia tie, kurie turi arba kokių nors verslo interesų, arba politinių“, – aiškino pašnekovas.

Anot jo, nenormalu tylėti ir bijoti 10 ar 12 metų – todėl jis netiki kaltinimais, kol neatsiranda žmogus, kuris galėtų išsakyti konkrečius faktus.

Tikina, kad kalbami niekai

Negalėjo jis suprasti ir G. Landsbergio teiginių dėl neva naujai parengtos B. Markausko tvarkos.

„Iš kur tokius teiginius paimti? Nėra pagrindo. Nesuprantu, iš kur tokios kalbos. Jau seniai galioja apribojimai ir niekas negali jokių žemių perimti. Priimti sprendimai net kad iš kaimyninių rajonų turėtų pirmumą, pirmumo sistema veikia. Tai šneka žmonės, kurie nieko nesupranta. Iš klausimų matau, kad jie nėra žemdirbiai, nes kalba tokiomis keistomis kategorijomis, kur ūkininkai nė nesupranta, kas turima galvoje. Būna klausimai apie kažkokias purvinas, maišytas trąšas, jie net nežino pavadinimų... Net nežino, kad kokybės nustatymai yra visoje Lietuvoje, valstybinė sistema, kuri nepriklauso nuo norų. Žmonės šneka labai daug ir niekus“, – užtikrino R. Karbauskis.

Pasak jo, G. Landsbergio įrašas feisbuke – tiesiog pigus politikavimas.