"Vizito metu buvo svarstomas klausimas dėl Lietuvos ketinimų netoli Ignalinos atominės statyti radioaktyvių atliekų kapinyną. Baltarusijos vyriausybė pareiškė, kad neleis tokių radioaktyvių šaltinių įkurdinti prie mūsų respublikos sienų. Artimiausiu metu bus sudaryta tarpvyriausybinė darbo grupė, kuri priims sprendimą dėl šios problemos", - teigė premjeras.

S.Sidorskis šios savaitės viduryje trumpai su neoficialiu vizitu lankėsi Vilniuje, kur vakarieniavo su Lietuvos premjeru Algirdu Brazausku.

Rugsėjo pradžioje Baltarusija diplomatiniais kanalais buvo informuota, Lietuvoje atliekama galimybių studija, kuri turėtų apibrėžti svarstomas alternatyvas dėl saugyklos ir pateikti visuomenei tyrimo rezultatus.

Tarptautinės branduolinio kuro tvarkymo konvencijos numato, kad valstybės turi konsultuotis statant tokio pobūdžio objektus. Baltarusijos valdžia, išsigandusi dėl tokios saugyklos statybų, buvo net pradėjusi kurstyti žmones protestuoti prieš šį projektą.

Lietuvos Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros (RATA) teigimu, šalia IAE planuojamoje rengti talpykloje būtų saugomas ne itin pavojingas panaudotas branduolinis kuras, o vadinamosios trumpaamžės mažo ir vidutinio radioaktyvumo atliekos, kurios palyginti greitai tampa nelabai pavojingos.

Panaudoto branduolinio kuro kapinyno neturi nė viena pasaulio valstybė, o trumpaamžės atliekų talpyklos įrengtos ir saugiai eksploatuojamos Švedijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Slovakijoje, Japonijoje bei kitose atomines elektrines turinčiose šalyse.