Praėjusią vasarą pastatyti konterineriniai tualetai lankytojams užkliuvo statybų inspektoriams, o teismas pripažino, kad tokių tualetų pajūrio zonoje neturi būti.

„Aišku, kad skųsim tokį teismo spendimą, nes taip formuojama praktika, kad tada kiekvienam prie statybvietės laikinai pastatytam tokiam koteineriniam tualetui turi būti atskiras statybų leidimas. Be to, konteinerių tualetų šio metu ir taip nėra paplūdimyje, tai ką griauti? Jie šiuo metu nukelti. Bet vis tiek toks sprendimas, manau, yra nepagrįstas, nes ir Kuršių Nerija, ir Klaipėda turi tokius tualetus“, – DELFI sakė Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Anot mero, išaiškinimas, kad konteineriai bėra biotualetai, todėl juos reikia griauti, yra visiška nesąmonė. Be to, neatsižvelgta į realų žmonių poreikį. S. Vaitkaus žiniomis, Palangoje ir Šventojoje viešaisiais tualetais pasinaudojo dvigubai daugiau žmonių, nei Palanga turi gyventojų: apie 300 tūkstančių žmonių.

Teismas nurodė, kad viešieji tualetai netinkami, nes yra pastatyti ant vietoje (ne gamykloje) specialiai tam paruoštų pagrindų.

„Prie šių konteinerių pritvirtintos vietoje sumontuotos aikštelės, skirtos žmonėms patekti į tualetus, taip pat metaliniai profiliai ant kurių laikosi pritvirtinti atitvarai bei apdailos sienelės. Konteineriai prijungti prie buitinių vandentiekių ir nuotėkų inžinerinių tinklų, įrengtos siurblinės. Teismo vertinimu neatlikus išmontavimo, ardymo, atjungimo ir kt. statybos darbų šių viešųjų tualetų perkėlimas į kitą vietą būtų itin sudėtingas“, – skelbiama teismo išaiškinime.

Teismas nustatė, kad Pajūrio juostos žemyninės dalies tvarkymo specialusis planas, Pajūrio juostos žemyninės dalies paplūdimių rekreacijos planas bei Palangos miesto centrinės dalies detalusis planas Pajūrio juostos Palangos ir Šventosios ruožuose paplūdimyje numatytose vietose leidžia naujai įrengti tik kilnojamuosius tualetus neprijungtus prie inžinerinių tinklų. Pajūrio juostoje šių paplūdimių prieigose leidžiama įrengti tualetus prijungtus prie inžinerinių tinklų tik numatytose vietose rekonstruojant ar praplečiant jau esamus. Teismas taip pat nustatė, kad vienas iš minėtų statinių, patenką į kultūros paveldo teritoriją, todėl jam reikalingas statybos leidimas, tačiau jis nebuvo gautas. Atsižvelgiant į tai, teismas, vadovaudamasis Statybos įstatymo nuostatomis, konstatavo, kad ginčijami privalomieji nurodymai yra teisėti ir pagrįsti.

Meras sako, kad toks išaiškinimas yra nuosprendis tūkstančiams tokių tualetų Lietuvoje, o jie itin populiarūs.

Jei bus uždrausta vasarą vėl pastatyti tualetus, S. Vaitkus sako, kad žmonės bus priversti vėl bet kur atlikti gamtinius reikalus, o vietos gyventojų tokia žinia tikrai nenudžiugins.

Klaipėdos apygardos administracinis teismas praneša, kad šis teismo sprendimas yra neįsiteisėjęs ir per vieną mėnesį nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.