DELFI primena, kad nelaimė nutiko rugsėjo 5-ąją, apie 18.30 val. Vilniuje, Kareivių gatvėje esančiame sporto ir sveikatingumo centre „Impuls“. Čia nuskendo 2009 m. gimęs berniukas.

Medikai vaiką ilgai gaivino, tačiau išgelbėti gyvybės nepavyko. Vaikas nuskendo po sporto klube vykusios plaukimo treniruotės.

DELFI žiniomis, tyrimas dėl šio atvejo tebevyksta. Tiesa, kalbėti apie jį nesutinka nei prokuroras, nei berniuko artimųjų advokatas.

Nelaimė nutiko savarankiškai grįžus iš drabužinės: ėmėsi veiksmų

„Sveikatingumo klubų tinklas „Impuls“ bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis, kurios šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą. Mes iš savo pusės pateikėme visą reikalingą informaciją, bendravome su pareigūnais ir atsakėme į jų klausimus. Kaip matyti iš vaizdo medžiagos, kuri iš karto buvo perduoda policijai, nelaimė baseine atsitiko ne vaiko treniruotės metu, jam savarankiškai sugrįžus iš drabužinės“, – DELFI sakė „Impuls“ personalo vadovė Silvija Petrošiūtė.

Vis dėlto ji informavo, kad centre, kur berniukas nuskendo, šiuo metu įdiegiama nauja švediška sensorinė sistema.

„Baseine yra įrengiami davikliai, kurie fiksuoja ant vaiko rankos esančios apyrankės judesius po vandeniu. Pasiekus 80 cm gylį, davikliai fiksuoja laiką po vandenių ir po 20 sek. siunčia aliarmą į radijo stotelę. Baseino teritorijoje pradėtų veikti mėlynas švyturėlis ir garso signalas. Tokia sistema padėtų dar greičiau ir operatyviau reaguoti baseino teritorijoje esantiems gelbėtojams ir plaukimo instruktoriams“, – nurodė pašnekovė.

Naujos galimybės – ir tėvams

Anot S. Petrošiūtės, siekiant, kad tokia situacija daugiau niekada nepasikartotų, buvo išanalizuotos procedūros ir įdiegtos saugumą stiprinančios technologijos, priemonės.

„Visuose sveikatingumo klubų „Impuls“ baseinuose yra budintis prižiūrėtojas, kurio pagrindinė užduotis yra stebėti baseiną, jo prieigas, užtikrinti klientų saugumą. Iš kitų darbuotojų jis išsiskiria ryškia, raudona apranga. Visi baseino prižiūrėtojai turi radijo stoteles, kuriomis gali nedelsdami susisiekti su administracija ir registratūra, atsakyti į jų klausimus arba iškviesti pagalbą.

Klubų registratūrų laukiamuosiuose yra pakabinti televizoriai, kurie tiesiogiai transliuoja vaizdą iš plaukimo treniruočių baseine. Tėveliai turi visas galimybes matyti, kada baigiasi treniruotė ir jau gali pasiimti savo vaikus – darbuotojai skatinami leisti tėvelius stebėti treniruočių arba pasiimti vaikus“, – pasakojo ji.

Papildomos kontrolės priemonės – ir vaikams

S. Petrošiūtės teigimu, į plaukimo treniruotę ar baseiną su tėvais atėjusiems vaikams yra uždedamos ir specialios apyrankės, kurios padėtų darbuotojams greitai identifikuoti, jeigu toks vaikas būtų baseino zonoje be suaugusiųjų priežiūros.

„Sveikatingumo klubuose įvykdyti praėjimo kontrolės sistemos konfigūravimo darbai – vaikams vėluojant išeiti iš persirengimo rūbinių iki 20 min., registratūros darbuotojų telefonuose pasirodo apie tai informuojantis pranešimas“, – informavo centro atstovė.

Be to, „Impuls“ kartu su Lietuvos plaukimo federacija ir kitų baseinų atstovais inicijavo „Saugumo baseinuose standarto“ sukūrimą, nurodė S. Petrošiūtė.

„Jau kreipėmės į ministerijas ir sulaukėme atsakymo dėl tam tikrų pataisų, susijusių su baseino prižiūrėtojais peržiūrėjimo. Tikime, kad visos šios priemonės padės mūsų klientams ir visų Lietuvos baseinų lankytojams jaustis saugesniems. Tačiau čia nesustosime – ir toliau nuolat ieškosime būdų, kad tokia nelaimė daugiau niekada nepasikartotų“, – aiškino pašnekovė.