Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vicepirmininkas konservatorius Mantas Adomėnas teigia, kad tai yra skandalinga, ir parodo, kaip kalbos apie prioritetus švietimui skiriasi nuo realybės. Tuo metu premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas tikina, kad finansavimas švietimui kaip tik didėja, nes paskirstomas ne tik per asignavimus Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM).

„Šiandien atsiverčiau antrąjį Vyriausybės atneštą variantą, kurį mes šiandien svarstome - biudžeto antrajame variante ŠMM srities asignavimai yra 14 mln. eurų sumažinti. Anksčiau buvo 1 mlrd. 70 mln. eurų, dabar – 1 mlrd. 56 mln. eurų“, - teigė M. Adomėnas.

Parlamentaras teigė, kad iš opozicijos jau anksčiau būta kritikos, kad augant Bendrajam vidaus produktui (BVP), švietimo dalis jame nuo BVP mažėjo. Tačiau į pastabas ne tik neatsižvelgta, bet biudžetas dar sumažintas.

„Jau nekalbant apie tai, kad nepritarta mūsų pasiūlymams 10 mln. eurų papildomai paskirti dėstytojų algoms, 5 mln. eurų - doktorantų stipendijoms, tai yra dar sumažinta. Tai yra skandalas. Kalbėti apie švietimo prioritetą negalima, kai vyksta toks drastiškas mažinimas“, - kalbėjo M. Adomėnas.

Parodo prioritetus

Apžvalgininkas Rimvydas Valatka savo komentare feisbuke taip pat atkreipė dėmesį, kad biudžeto projektas atskleidžia valdančiųjų prioritetus.

„Biudžeto variante, kurį Vyriausybė pateikė Seimui, biudžetas švietimui sumažintas 14 mln. eur. Dar Karbauskis - Skvernelis sumažino finansavimą profesionaliam sportui (3,5 mln. eur), naikinamas Lietuvos olimpinio sporto centras, atleidžiami iš jo gydytojai, be kurio sportas neįmanomas. Čia kai biudžetas didėja 0,5 mlrd. eur“, - rašė R. Valatka.

Tuo tarpu prioritetai, pasak jo, teikiami kitoms sritims.

„Kokie yra valstiečio ir policininko prioritetai? Ypač smarkus algų didinimas prokurorams. Akylam stebėtojui tai daug ką sako. Sporto laimėjimai yra pagrindas didžiuotis savo valstybe, be švietimo jokia tauta apskritai neturi ateities. O prokurorai pastaruoju metu pasižymėjo tik tuo, kad nuolankiai vykdė keisčiausius valstybės ir Vyriausybės vadų nurodymus. Gal iš tiesų Karbauskis su Skverneliu kariauja hibridinį karą prieš Lietuvą?“, - klausė R. Valatka.

Kalba apie didėjantį finansavimą

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas T. Beržinskas patinkino, kad finansavimas švietimo ir mokslo reikmėms nesumažintas, o kaip tik padidintas.

„Finansavimas švietimo ir mokslo asignavimams bendrai yra 17 mln. eurų didesnis, palyginus su pirmuoju biudžeto variantu. Tai, kad iš ŠMM skirtos eilutės nuimta 14 mln. eurų, nereiškia, kad tie pinigai atimti iš švietimo. Tie pinigai, kartu su papildomais 3 mln. eurų, yra paskirstyti universitetams ir kitoms institucijoms, ir tai matosi, galų gale, žiūrint eilutes, kuriose yra išvardinti universitetai ir kitos institucijos“, - sakė T. Beržinskas.

Premjero patarėja Unė Kaunaitė paaiškino, kad finansavimas Švietimo ir mokslo ministerijai nėra lygus finansavimui švietimo ir mokslo sričiai.

„Vien VU biudžetas dėl perskirstytų pirmakursių krepšelių, mokslo ir panašiai padidėjo 10 milijonų. Lygiai taip pat visų kitų institucijų.Taip, ministerijos finansavimas sumažėjo, bet visi tie pinigai buvo perskirstyti kitoms institucijoms“, - feisbuke rašė U. Kaunaitė.

Pripažino suklydęs

Parlamentaras M. Adomėnas po Vyriausybės atstovų pateiktų paaiškinimų pripažino suklydęs.

„Ne, vis dėlto šito skandalo nėra. Tie 14 milijonų - ir dar daugiau - buvo perskirstyti universitetams, kurie yra kitose biudžeto eilutėse ir neįeina į ŠMM biudžeto asignavimus. Matydamas, kaip kyla asignavimai kitoms ministerijoms, o ŠMM - mažėja, nepastebėjau kylančių universitetų asignavimų“, - feisbuke parašė parlamentaras.

Tačiau, pasak jo, kiti skandalai tebelieka. Jis pažymėjo, kad kiti skandalai, apie kuriuos jis rašė anksčiau – dėl papildomų asignavimų doktorantų stipendijoms ir dėstytojų algoms bei bendro švietimo finansavimo lygio tebelieka.

„Švietimas ir toliau nėra šitos Vyriausybės prioritetas. Tai (tebėra) skandalas“, - rašė M. Adomėnas.