Pasiaiškinti iškviestam komisijos vadovui socialdemokratui Algimantui Salamakinui vakar pavyko Seimo valdybą įtikinti, kad jo vadovaujamos komisijos sprendimai - teisėti. Be to, kai kurie valdybos nariai pareiškė, jog valdyba iš viso neturi teisės ginčyti komisijos priimtų sprendimų.

Kai kurie parlamentarai A.Salamakinui ir jo vadovaujamai komisijai priekaištavo, esą sudarant įvairių bendrovių akcijų turinčių Seimo narių sąrašą pasielgta neetiškai.

A.Salamakinas sulaukė net ir savo frakcijos narių priekaištų. Savo pavardes sąraše išvydę parlamentarai pasijuto įžeisti. Jie ypač piktinosi, kad šis sąrašas buvo paskelbtas viešai.

Politikai taip pat teigė esą visuomenei nederėtų žinoti, kuris Seimo narys yra arčiausiai interesų konflikto ribos, nes tai neva pažeistų politinio ir moralinio nekaltumo prezumpciją. A.Skardžius - vienintelis į šį sąrašą patekęs Seimo valdybos narys.

Jis pareiškė, kad turėtų būti keičiami Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sudarymo principai. "Ši komisija yra savotiškas parlamentarų teismas. Jos sprendimai turi ypač didelę įtaką politikų karjerai. Tai - nuosprendžiai be teisės į advokatą", - "Lietuvos rytui" vakar teigė A.Skardžius.

Todėl, parlamentaro nuomone, Etikos komisijos pirmininkas turėtų būti slaptu balsavimu renkamas Seime, jo kandidatūrą turėtų paremti ne mažiau kaip pusė parlamentarų.

Pasak A.Skardžiaus, kandidatūros į Seimo Etikos komisijos narius taip pat turėtų būti aptariamos plačiau: "Tai turi būti krištolinio skaidrumo, nepriekaištingos reputacijos ir išsilavinę žmonės".