Valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas valstietis žaliasis Arūnas Gumuliauskas teigė, kad ketvirtadienį Seime bus pradėti rinkti parašai dėl Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projekto. Jo teikėjai – A. Gumuliauskas ir konservatoriai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis.

„O jame yra labai paprastai parašyta - Trečias punktas: „dominuojančiu Lukiškių aikštės akcentu turi būti jame įrengtas memorialas žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms ir istorinį Lietuvos laisvės kovų simbolį Vytį vaizduojantis monumentas“, - citavo A. Gumuliauskas.

Pasak jo, trečiadienį posėdžiavusi Seimo Valstybės istorinės atminties komisija taip pat išreiškė palaikymą Vyčio projektui. Buvo priimtas protokolinis sprendimas padaryti viešą pareiškimą, kurio „esmė yra tame, kad turi būti Lukiškių aikštėje Vytis“.

Aiškindamas Vyčio entuziastų motyvus A. Gumuliauskas pasitelkė savo kolegos frakcijoje Eugenijaus Jovaišos trečiadienio posėdyje išsakytą pastebėjimą, kad užsakyme paminklui buvo parašytas reikalavimas, kad aikštėje stovėtų svarbiausias Lietuvos valstybės simbolis.

„Mes pažiūrėjome, pagal Konstituciją svarbiausi valstybės simboliai yra vėliava - Trispalvė, herbas – Vytis, ir yra himnas. Jei kalbame apie skulptūrą, kito kelio net nėra, yra Vytis. Po jo (E. Jovaišos – DELFI) pasisakymo daug kam prašviesėjo ir komisijos nariai pritarė tokiai pozicijai“, - sakė A. Gumuliauskas.

Vilniaus savivaldybė įgyvendina kitą idėją

Kaip teigė Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, meras nekomentuoja atskirų Seimo narių iniciatyvų.

„Savivaldybė įgyvendina Andriaus Labašausko memorialo idėją, surinkusią daugiausia vilniečių ir ekspertų balsų Vyriausybės rengtame memorialo idėjos konkurse. Menininkas rengia projektinius pasiūlymus, juos apsvarčius su paveldosaugos ekspertais bus nedelsiant rengiamas memorialo projektas, perkami A. Labašausko memorialo pastatymo darbai“, - teigė A. Zubriakovas.

DELFI primena, kad nemažai vilniečių apklausoje palaikė kitą idėją, nors nedidele persvara labiau palaikė Vytį, tačiau po ekspertų vertinimo konkurse nugalėjo Andriaus Labašausko memorialas laisvės kovotojams partizanų bunkerio motyvais.

Skulptoriaus ir dizainerio A. Labašausko pasiūlymas – aikštėje suformuoti kalvą, kurios pietinis, į Gedimino prospektą orientuotas šlaitas būtų užbaigtas vertikaliu, griežtos formos, skulptūrinės plastikos memorialiniu reljefu. Likusi kalvos dalis susilietų su aikšte ir pratęstų aikštės pievas bei takus, papildydama ir paįvairindama kraštovaizdį. Kalvos šlaite formuojamą memorialinę sieną – skulptūrinį memorialo reljefą – menininkas ketina sukurti darydamas medžių kamienų ir medžio ruošinių atliejas.

Kaip atspirties tašką autorius pasitelkia medinių partizanų bunkerių sienos pavyzdžius bei miško – lietuviams svarbaus ir strategiškai, ir sakraliai – elementus. Gauta „negatyvi“ reljefinė forma pagal menininko sumanymą, esant tam tikram saulės apšvietimui, formuos realistiškos bunkerio sienos ir miško elementų iliuziją.

Antradienį kreiptasi į Generalinę prokuratūrą dėl įtarimų, kad konkursas, kurio metu buvo sprendžiama, kas stovės Vilniaus Lukiškių aikštėje, vyko neskaidriai.

Tokio kreipimosi autorius – politikas Stanislovas Buškevičius. Panašiais įtarimais anksčiau yra dalijęsis ir Vyčio paramos fondo atstovas Vilius Kavaliauskas.