Tuo įsitikino Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro atstovai, atlikę socialinį eksperimentą.

Vaizdo įrašą Seime vykusios konferencijos „Sekso pirkėjo vaidmuo prostitucijos industrijoje – bausti ar gailėtis?“ metu pristatė centro vadovė Kristina Mišinienė.

Telefono numerius gavo iš dirbančių merginų

„Prisidengdami nuotraukų konkursu mes skambinome vyrams, kurie ieško moterų teikiamų seksualinių paslaugų. Visi telefono numeriai buvo gauti iš dirbančių merginų“, – eksperimento taisykles dėstė jį atlikusi centro atstovė.

Susisiekusi su vyrais ji prisistatydavo netikru vardu, aiškindavo atstovaujanti neegzistuojančiai įmonei ir kvietė juos sudalyvauti gražiausios šeimos arba geriausio kolegos nuotraukų konkurse. Vyrų ji prašė atsiųsti gražiausią temą atspindinčią fotografiją, esą nugalėtojas gaus puikius prizus.

Ne visi kalbintieji su tokiu pasiūlymu sutiko, tačiau kai kurių jų pasisakymai nustebino.

Atsiliepė turintys žmonas, vaikus, net Dievo tarnas

„Gal visai ir neblogai. Pas mane šiaip nemaža šeima. Gal ir sunkoka būtų sugaudyti visus, bet tebūnie. Galime ir pabandyti, iš tikrųjų“, – nurodė pirmasis telefonu atsiliepęs vyras.

Savo ruožtu kitas jų kalbėti atsisakė paaiškinęs, kad važiuoja į susitikimą.

„Na, žinokite, pats nelabai dalyvauju konkursuose, bet paklausiu žmonos, gal jai patiks, norės sudalyvauti“, – kad nėra vienišas, atskleidė dar vienas pašnekovas.

Tuo metu kitas jų nurodė esantis užsiėmęs, nes vaiką veda pas logopedą, tačiau sutiko, kad jam būtų perskambinta vėliau.

„Taip, Linute, klausau. Matot, čia į šeimos konkursą... Žinokit, nelabai man tinka. Dovanokit, esu Dievo tarnas, tai supraskite. Su Dievu“, – nustebino paskutinis kalbintas vyras.

Po kelių savaičių eksperimento organizatoriai sulaukė pašnekovų nuotraukų. Kai kuriose jų jie šypsojosi šeimos narių gretose, kitose džiaugėsi laiku su kolegomis.

„Tokius žmones kaip šie mes kasdien sutinkame savo aplinkoje – gatvėje, darbe, parduotuvėje, restorane. Iš pirmo žvilgsnio jie atrodo gyvenantys visaverčius ir laimingus gyvenimus, tačiau paslapčia atlieka savo purviną darbą – sukuria paklausą, pirkdami silpnas moteris savo malonumui“, – nurodė eksperimentą atlikusi mergina.

Gyvenimo džiaugsmą praranda dar 15-os

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro socialinė darbuotoja Justina Stakaitytė, įvertindama eksperimento rezultatus, pripažino, kad šiandien Lietuvoje prostitucija klesti.

„Tai neretai vaizduojama kaip nesibaigiančių pasilinksminimų, lengvo gyvenimo, vos ne svajonių išsipildymo galimybė, tačiau už šios reklamos mes pastebime sugriautus žmonių gyvenimus, bandymus nusižudyti, paliktus vaikus. Taip pat fizines ir psichines ligas“, – kalbėjo ji.

Pasak J. Stakaitytės, jai asmeniškai tenka susidurti su vos 15-os metų mergaitėmis, kurios jau prarado gyvenimo džiaugsmą.

„Jų tuščios akys ir randuoti dilbiai žymi, kokią, kabutėse, laimę jos atrado sekso paslaugų pirkėjų glėbiuose“, – nurodė socialinė darbuotoja.

Kasdien santykiauja su 5–15 vyrų

Jos teigimu, yra daugybė situacijų, kuriose nesirenkama, kai kiti – stipresni, turintys galią – nulemia tolesnį tavo gyvenimą, tad ir verstis prostitucija – ne asmeninis pasirinkimas.

„Turiu galvoje ankstyvą patirtą seksualinę prievartą, matytą ar patirtą smurtą šeimoje, partnerių išdavystes, nedarbą, menką išsilavinimą. Bet ar tai leidžia pasmerkti šias moteris, mergaites prostitucijai? Ar leidžia jas pasmerkti nuolatiniam prievartavimui?

Pabandykite save įsivaizduoti kasdien santykiaujant su 5, 10, 15 vis kitų, naujų nepažįstamųjų, kurie įbrukę Jums banknotą, na, mato Jus kaip kempinę. Sugeriančią jų pyktį, agresiją ar netgi vienatvę“, – ragino J. Stakaitytė.

Dieną – mylintis tėtis, vakare šlapinasi ant nepažįstamos moters veido?

Anot socialinės darbuotojos, deja, sekso pirkėjų mes nematome policijos suvestinėse ar jų vaizdo reportažuose iš „plaštakių“ reidų.

„Paskubomis susisagstę kelnes jie grįžta į savo biurus, bendrabučius, tarnybas ir, žinoma, šeimas, kuriose saugiai išnyksta iki kito apsilankymo pas, kabutėse, prostitutę. Žinoma, suprasti galima visus, tačiau kas atskleis veidmainystės kaukę nuo dieną glostančio savo dukrelės galvą sekso pirkėjo, o vakare besišlapinančio ant nepažįstamos moters veido ir tenkinančio kitas savo fantazijas, matytas porno filmuose?“, – klausė ji.

Pasak J. Stakaitytės, prostitucija yra apie vyrus, apie pirkėjus, o, kol to nesuprasime, tuščiai stebėsimės, pyksime ir bausime.

Ruošia pokyčius Seimo Pavasario sesijoje

Pasak Seimo narės Dovilės Šakalienės, šis filmukas sukelia daug minčių, kodėl šiandien turime kalbėti apie žmogų, kuris iki šiol buvo kone nematomas. Jei kasmet nubaudžiama šimtai į prostituciją įtrauktų moterų, tai sekso pirkėjų – vos apie dešimt.

Dovilė Šakalienė

„Nepaisant to, kad diskutuojame apie žmogaus teises, ne ekonomiką, pagrindinis ekonomikos dėsnis, kaip matome, vis tiek veikia. Jei nebus paklausos, nebus ir pasiūlos“, – nurodė D. Šakalienė.

Seimo narė pasidalijo lūkesčiais, kad Seimo Pavasario sesijoje ji galės turėti paruoštą su šia problema susijusių pasiūlymų paketą.

„Kaip tik per pertrauką tarp plenarinių sesijų, nes Rudens sesija tuoj turėtų baigtis, galėsime išdiskutuoti. Labai prašysiu aktyviai įsitraukti ir Policijos departamentą, kad galėtume paruošti pataisas, kurias praktiškai ir efektyviai taikysime“, – sakė politikė.