Pasirodo, jokia išmoka nebus skirta ir mokama tol, kol vienas iš vaiko tėvų nepateiks nustatytos formos prašymo. Tai bus galima padaryti internetu arba raštu.

Įstatyme numatyta ir tai, kad asmenys, kurie kreipiasi dėl išmokų ir kurie jas gauna, privalo pateikti ne tik visą teisingą informaciją ir dokumentus. Jiems taip pat numatyta pareiga sudaryti galimybę socialiniams ar kitiems darbuotojams tikrinti jų gyvenimo sąlygas.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis skuba raminti – dokumentus internetu bus galima pateikti ne tik tiems, kurie turi el. parašą, bet ir bet kokia kita forma besinaudojantiems el. bankininkyste – turintiems slaptažodžių korteles ar kodų generatorius.

Be to, esą ir jokiems tikrintojams durų atverti nereikės – nesklandumas įsivėlė siekiant išlaikyti taktišką toną. Neva planuojama atsisakyti soc. rizikos šeimų statuso, problemų turinčių nestigmatizuoti, tad ir atrodo, kad aptariama įstatymo dalis aktuali visiems tėvams.

Kaip DELFI paaiškino ministras, labai svarbus aspektas, susijęs su naująja išmokų skyrimo tvarka - kad tėvai turi gyventi Lietuvoje.

Išmokos tik tiems, kurie gyvena Lietuvoje

„Bendruomenę labai suerzino vienas aspektas – jei el. būdu, tai tik el. parašu. Tačiau, iš tiesų, bus galima naudotis visomis egzistuojančiomis el. prisijungimo prie sistemos priemonėmis – tai ir el. bankininkyste, ir mobiliuoju parašu, kuriuo naudotis asmenys turi galimybę per telekomunikacijų tinklus, ir kitomis el. atpažinties priemonėmis“, – dėstė ministras.

„Mūsų šeima – daugiavaikėms šeimoms ir šiuo metu mokami vaiko pinigai – tai yra padariusi. Vieną kartą padarėme ir daugiau nereikės daryti – mūsų duomenys yra stebimi ir pinigai pervedami kas mėnesį, šiuo atveju neįvedamos jokios naujos formos“, – nurodė pašnekovas.

Anot jo, daug kam iškilo ir klausimas, kodėl iš viso būtina registruotis. Tačiau tai, aiškino L. Kukuraitis, reikalinga, kad išmokas gautų tie vaikai, kurie gyvena Lietuvoje.

„Mūsų šeima – daugiavaikėms šeimoms ir šiuo metu mokami vaiko pinigai – tai yra padariusi. Vieną kartą padarėme ir daugiau nereikės daryti – mūsų duomenys yra stebimi ir pinigai pervedami kas mėnesį, šiuo atveju neįvedamos jokios naujos formos“, – nurodė pašnekovas.

Vaiko pinigų registracijos būdai

Siūlo papildomus pinigus, bet apgulties nesitiki

Pastebėjus, kad, jei vaiko pinigų prašantys ir išvengs papildomo popierinių dokumentų tvarkymo, tai juos priimantiems darbas nepalengvės – gauti el. prašymai turi būti atspausdinti, suvedami į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacinę sistemą „Parama“, ten suformuojama el. byla ir atliekami dar keli biurokratiniai žingsniai, ministras nurodė nesitikintis, kad visi masiškai ims prašyti paramos metų pradžioje.

„Mūsų vertinimu, tas darbas, kurį turi padaryti savivaldybių socialiniai darbuotojai, jau yra daromas. Tikrai nemažai vaikų jau turi tuos vaiko pinigus – daugiavaikės šeimos, mažų pajamų, jiems papildomai nereikės registruotis.

Kita, aišku, kad patys žmonės irgi ne nuo sausio 1 dienos visi puls registruotis, bet ta žinia sklis iš lūpų į lūpas. Mes stengiamės kuo labiau informuoti, kad žmonės paskubėtų, tačiau suprantame, kad tikrai nebus taip, kad visi Lietuvos vaikai sausio 1 dieną bus registruojami“, – mano L. Kukuraitis.

Anot jo, žmonės registruosis ir sausį, ir vasarį, ir kovą, o nespėję pinigus gaus atgaline data.

Mano, kad dalis visiškai nepasinaudos, problemų gali kilti po pirmųjų algų

Atkreipus dėmesį, kad tikrai dažnas norės pasinaudoti galimybe gauti papildomų pinigų, o eilės tam tikrose savivaldybėse susidaro net rinkimų metu, ministras atšovė, kad dalis visuomenės štai iš viso kalba, kad nesiregistruos ir vaiko pinigų neims.

„Mes tikimės ir visus labai kviečiame registruotis visomis įmanomomis el. priemonėmis, tada fizinių eilių turėtų nesusidaryti. Kur galėtų susidaryti, tai dėl padidėjusio darbo krūvio. Tačiau vertiname, kad turėtų savivaldybės susitvarkyti, o jei susitvarkys kiek vėliau, tai tie vaiko pinigai vis tiek bus išmokėti šeimoms ir jie gaus pinigus“, – nurodė jis.

L. Kukuraičio teigimu, jie įžvelgia du terminus, kai eilių gali padaugėti – sausio pradžioje ir tuomet, kai bus pervedami pirmieji naujųjų metų atlyginimai.

„Dalis šeimų, kurios gauna darbo užmokesčius ir pasinaudoja NPD lengvatas, gali kreiptis, kai gaus mažesnius darbo užmokesčius, nes išlyga nebebus taikoma. Tada jie turbūt klaus, kur čia tie pinigai ir sulauks atsakymo, kad per spis.lt sistemą gali gauti vaiko pinigus ir tai yra panašios, o gal ir didesnės sumos“, – kad problemą supranta, aiškino ministras.

Linas Kukuraitis

Įstatyme – viena, tačiau reiškia visai ką kitą?

Pasak L. Kukuraičio, tikrai nėra ir taip, kad visas vaiko pinigus gaunančias šeimas galės neįspėti lankyti ir stebėti socialiniai darbuotojai.

Tačiau aptariamose pataisose iš tiesų vienareikšmiškai nurodoma, kad Savivaldybių administracijos turi teisę: 1) apklausti asmenis, kurie kreipiasi dėl išmokų ir (ar) kurie jas gauna, tikrinti jų pateiktus dokumentus ir reikalauti papildomos informacijos, įrodančios teisę gauti išmokas; 2) tikrinti bendrai gyvenančių asmenų gyvenimo sąlygas ir, surašius socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatytos formos buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktą ar rekomendavus socialiniams darbuotojams, priimti sprendimą laikyti bendrai gyvenančius asmenis patiriančiais socialinę riziką.

„Tai galioja tik tuo atveju, jei identifikuojamas rizikos faktorius, kad tie pinigai galimai naudojami netinkamai. Tikrai didžioji šeimų dalis to nepajus. Įstatyme yra numatyta galimybė soc. darbuotojams, kartu su šeima sutarus, tuos pinigus išmokėti ne pinigais, o natūra – arba maistu, arba drabužiais, arba finansuojant popamokinę veiklą ir pan.“, – dėstė ministras.

Anot jo, taip siekiama apsisaugoti nuo neteisingo pinigų naudojimo juos skiriant ne vaikams, o, pavyzdžiui, alkoholiui.

„Labai artimoje perspektyvoje mes atsisakome soc. rizikos šeimų kaip tokio statuso etiketės, bet vis tiek rizika, grėsmė vaiko saugumui, nepriežiūrai išlieka. Kadangi stigmatizuotos grupės nebėra, nebėra tokio statuso, tačiau ateitų soc. darbuotojai tik tuo atveju, jei yra aiškių įrodymų, kad vaiko pinigai išleidžiami ne vaikų naudai. Soc. darbuotojai dirba su bendruomenėmis, moka išmokas, turi informacijos, tad jie žino, kada reikalinga pagalba“, – sakė L. Kukuraitis.

Žadėjo gerovę, o niekas nesikeis?

Nors skelbiama, kad vaiko pinigai turėtų prisidėti prie atžalas auginančių tėvų finansinės gerovės, kai kurie jų skaičiuoja, kad praktiškai niekas nesikeis. Štai viena DELFI skaitytoja nurodė, kad jiedu su vyru, auginantys dukrą, NPD lengvatų forma kas mėnesį sulaukdavo po papildomų 15 eurų, o vaiko pinigai sieks 30,02 eurų.

Ministras pripažino, kad kai kurios šeimos pagerėjimo iš tiesų nepajaus. Tačiau jis nurodė, kad ateityje planuojama vaiko pinigus didinti.

„Turint galvoje, kad dabar NPD lengvatai turintiems vaikų ir dirbantiems išleidžiamos sumos yra 75 milijonai per metus, o vaikų pinigams papildomai skiriama arti 200 milijonų, aišku, kad beveik du trečdaliai Lietuvos vaikų negauna tos lengvatos, kuri jiems numatyta“, – skaičiavo L. Kukuraitis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad vaikai esą yra labiausiai skurstanti amžiaus grupė Lietuvoje, trečdalis jų yra žemiau skurdo rizikos ribos. Šią problemą esą logiškiausia spręsti per tiesiogines išmokas.

Ruošia naujoves ir dėl vaiko priežiūros atostogų apmokėjimo

Pastebėjus, kad ankstesne tvarka tarsi buvo finansiškai remiami tie tėvai, kurie dirba, o štai dabar net jie, žvelgiant psichologiniu aspektu, verčiami prašyti pašalpų, L. Kukuraitis tikino, kad neteisybės nėra.

„Negalima taip sakyti, ypač, kai kalbame apie vaikų skurdą Lietuvoje. Šeimos, kurios dirba, bet uždirba mažai, negalėjo pasinaudoti buvusiomis lengvatomis ir tai jau yra neteisybė – ir taip mažai uždirba, o dar negauna lengvatos. Negalime toliau skatinti tam tikros nelygybės“, – aiškino ministras.

Paklausus, gal tuomet planuojama keisti tvarką dėl vaiko priežiūros atostogų – gal verta grįžti prie prieš krizę galiojusios sistemos, kai pasirinkus vaiką auginti dvejus metus, pirmus jų mokama 100 proc. darbo užmokesčio, antrus – 85 proc., o ne, atitinkamai, 70 ir 40 proc., kaip yra dabar, ir vėliau taikyti lengvatas, L. Kukuraitis užsiminė, kad tokių planų yra.

„Mes esame verčiami ir patys suprantame, kad reikia tai persvarstyti dėl dvejų dalykų. Viena, artėja Europos direktyva, kuri apibrėžia motinystę, tėvystę ir vaiko priežiūros atostogas. Antra, šiuo metu egzistuojanti sistema per „Sodrą“ nesurenka tiek pajamų, kiek išmokama vaiko priežiūros atostogoms. Tokiu atveju paimama iš pensininkų ir duodama motinoms, vaikams. Jau kitų metų pirmame pusmetyje ateisime su koncepciniais siūlymais dėl vaiko priežiūros sistemos peržiūros“, – užsiminė ministras, tačiau konkrečių siūlymų įvardyti kol kas nesutiko.