Patikrinimo metu bus atsakyta į finansinius, veiklos organizavimo, viešųjų pirkimų klausimus. Taip pat bus pateiktos rekomendacijos, kaip užtikrinti patikimą, kokybišką sistemos veikimą ir racionalų valstybės lėšų panaudojimą.

E. sveikatos sistemos techninis prižiūrėtojas yra VĮ Registrų centras, kurio valdymas perduotas Susisiekimo ministerijai. Auditas bus atliekamas bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerija ir dedant maksimalias pastangas, kad e. sveikata veiktų visu pajėgumu, o dėl jos galimų trikdžių pacientai ir medikai nepatirtų nepatogumų.

„Šios vienos didžiausių sveikatos priežiūros elektroninių platformų kūrimui išleista dešimtys milijonų eurų. Vis dėlto akivaizdu, kad sistema stringa, o daugybę metų besikaupęs problemų burbulas tik didėja. Akivaizdu, kad informacinės technologijos yra ir sveikatos apsaugos sektoriaus ateitis, tačiau tai, kokia dabar yra e. sveikata, ateitimi tikrai negalime pavadinti. Būtini skubūs sprendimai“, - sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Naujai suformuota Registrų centro valdyba, susipažinusi su šiuo metu vykdomu viešuoju pirkimu dėl e. sveikata serverių plėtimo galimybių, nustatė, kad yra abejonių dėl įrangos specifikacijos ir kainos, bet, siekdami užtikrinti visuomenės interesą ir nepertraukiamą sistemos darbą, sutiko, kad Registrų centro vadovybė pirkimo sutartį pasirašytų. Pagrįstai ir išsamiai dėl geriausios kainos ir sistemos techninių sprendimų perspektyvos bus atsakyta padarius kompleksinį auditą.

Susisiekimo ministro įsakymu bus sudaryta darbo grupė, kurioje bus ministerijos auditoriai, Registrų centro auditorius, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas. Taip pat bus pasitelktas nepriklausomas informacinių technologijų ekspertas.

E. sveikatos sistema Lietuvoje kuriama nuo 2005 metų. Kaip savo išvadose konstatavo Valstybės kontrolė, 2015 metais baigus kūrimo darbus, e. sveikatos sistema pradėta naudotis pasyviai, o viešojoje erdvėje pasirodė vartotojų ir sistemos kūrėjų prieštaringos nuomonės dėl sistemos kūrimo tikslų pasiekimo, kokybės ir saugumo.

A. Veryga: toks auditas - labai reikalingas

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo feisbuko paskyroje parašė, kad toks auditas yra labai reikalingas.

„Tikiu, kad jis (auditas - red.) gali atskleisti dar daugiau e. sveikatos sistemos kūrimo trūkumų, kurių nemažai jau matoma ir plika akimi. Turėdami nepriklausomų auditorių išvadas, galėsime su kolegomis iš Susisiekimo ministerijos imtis ryžtingesnių veiksmų, kaip suvaldyti nepaliaujamas finansines išlaidas šiai sistemai ir užtikrinti kokybišką jos veikimą“, - rašoma ministro žinutėje.

Anot A. Verygos, SAM skaičiavimais, iki šiol e. sveikatos kūrimui ir tobulinimui išleista maždaug 40 mln. eurų.

„Deja, dabartiniu produktu negalima pasigirti, nes ji stringa ir iškyla kitokių techninių trikdžių. Pavyzdžiui, ji buvo sukurta žinant, kad pasiekus 30-40 proc. e. receptų išdavimą, galimi strigimai“, - rašė ministras.

Jis užtikrino dėsiantis maksimalias pastangas, jog e. sveikata veiktų visu pajėgumu, o dėl jos galimų trikdžių pacientai ir medikai nepatirtų nepatogumų!

„Be to, šio produkto tikrai „neišmesime“ į šiukšlių dėžę ir nekursime naujų, nes tai būtų pernelyg didelė prabanga ir neatsakingas elgesys su mokesčių mokėtojų pinigais. Taigi padarysime viską, kad e. sveikata kuo greičiau pradėtų veikti visu pajėgumu, panaudojant kuo mažiau investicijų!“, - rašoma ministro žinutėje.