Priimtame įstatymo projekte numatyta: kiekvienam vaikui nuo gimimo dienos iki 18 metų ir vyresniam, jeigu jis mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau, iki jam sukaks 21 metai, yra skiriama ir mokama 0,79 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio išmoka per mėnesį.

Šiuo metu BSI yra 38 Eur. Vadinasi, už kiekvieną vaiką turės būti skiriama 30,02 Eur. Šią sumą turės mokėti savivaldybė, kurioje asmuo deklaruoja gyvenamąją vietą. Jos nedeklaravus – savivaldybė, kurioje faktiškai gyvenama.

Jokia išmoka nebus skirta ir mokama tol, kol vienas iš vaiko tėvų nepateiks nustatytos formos prašymo. Tai bus galima padaryti internetu (jeigu žmogus turi el. parašą) arba raštu. Jeigu išmokos paprašys abu tėvai, kuriam iš jų pervesti pinigus už vaiką, spręs savivaldybės.

Sprendimas dėl išmokos skyrimo turi būti priimtas ir išmoka išmokėta ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo prašymo ir dokumentų pateikimo.

Išmokos mokamos už praėjusį mėnesį iki einamojo mėnesio 25 d. Tai reiškia, kad vaiko išmokos už 2018 m. sausio mėnesį turės būti išmokėtos iki vasario 25 d.

Išmokos gavimo būdą pasirenka išmokos gavėjas, nebent jis patiria socialinę riziką (ją nustato socialiniai darbuotojai). Tokiu atveju išmoka bus skiriama maisto produktais, drabužiais, avalyne, higienos reikmenimis ir kitais vaikams būtinais daiktais; socialinėmis kortelėmis, skirtomis pirkti maisto parduotuvėse; maitinimo talonais ir kt.

Žinotina, kad mirus asmeniui, kuriam paskirta ar mokama išmoka, iki mirties dienos neišmokėta suma išmokama kitam pilnamečiam mirusio asmens bendrai gyvenančiam asmeniui, jeigu jo nėra – vaikui.

Išmoka vyresniam kaip 18 metų asmeniui, baigusiam bendrojo ugdymo programą baigiamaisiais mokymosi metais mokama iki tų metų rugsėjo 1 d., bet ne ilgiau, iki jam sukaks 21 metai.

Įstatyme numatyta, kad asmenys, kurie kreipiasi dėl išmokų ir kurie jas gauna, privalo pateikti ne tik visą teisingą informaciją ir dokumentus. Jiems taip pat numatyta pareiga sudaryti galimybę socialiniams ar kitiems darbuotojams tikrinti jų gyvenimo sąlygas.

Pačios savivaldybės turi teisę tikrinti asmenų gyvenimo sąlygas ir priimti sprendimą laikyti bendrai gyvenančius asmenis patiriančiais socialinę riziką.

Iš interneto ant popieriaus ir atgal

Socialdemokratų pirmininkas ir už socialinius reikalus kuruojantis Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas pripažino, kad dėl būsimų išmokų savivaldybių gali laukti nemažai iššūkių.
Gintautas Paluckas

„Vilniuje yra apie 100 tūkst. vaikų. Kiek tėvų kreipsis sunku pasakyti, nes vieniems tos paramos gali nereikėti, kiti tiesiog gali patingėti pateikti prašymą. Ir šiandien egzistuoja taip vadinami „vaiko pinigai“ – už vaikus iki 2 metų nepasiturinčioms šeimoms mokama 28,50 Eur/mėn. Tačiau dėl labai žemos pajamų ribos, šia parama naudojasi labai nedaug šeimų“, – komentavo politikas.

Jis pasakojo, kad prašymai pildomi internetu, nors galima ir popieriniu būdu.

„Tačiau... gauti elektroniniai prašymai turi būti spausdinti, suvedami į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacinę sistemą „Parama“, ten suformuoti elektroninę bylą ir atlikti dar kelis biurokratinius popierinius žingsnius, kad parama būtų skirta ir pervesta.

Informacinė sistema „Parama“ neturi elektroninių paramos prašytojų bylų posistemės, todėl prašymai ir kita informacija suvedama į ją. Ministerija informavo, kad sistemos atnaujinimas numatytas 2020 m.“ – pasakojo pašnekovas.

Jis neabejojo, kad metų pradžioje savivaldybei gali būti sunku apdoroti visus prašymus skirti išmokas vaikams, nes jeigu už visus juos būtų kreiptasi sausį, tai per kiekvieną darbo dieną tektų peržiūrėti ir priimti maždaug po 4,5 tūkst. sprendimų.

„Tai tiesiog fiziškai įmanoma. Galbūt savaime tai nėra problema, nes pinigai ir vėliau gali pasiekti tėvus, tačiau objektyviai žiūrint, momentinis didelis srautas paraiškų tikrai nebūtų apdorotas.

Tik priminsiu, kad šildymo kompensacijų srautas irgi didės ir įsibėgės. Jei sistema veiktų automatiškai, t. y. el. prašymas automatiškai užsikrautų ir susiformuotų el. byla, ir susisiektų su mokesčių inspekcijos ir kitomis duomenų bazėmis, o tarnautojui tereikėtų paspausti vieną mygtuką, tuomet būtų kitas reikalas. Tačiau dabar taip tiesiog nėra.

Apskritai paramos skirstymo sistema yra itin biurokratiška ir neefektyvi. Tiek žmonės, kuriems reikia pagalbos, tiek patys tarnautojai yra šios sistemos įkaitai. Informacinės technologijos situaciją galėtų kardinaliai pataisyti, tačiau tam reikalingas Vyriausybės politinis dėmesys“, – reziumavo G. Paluckas.

Išvykusiems pinigai nebus mokami

Į kai kuriuos klausimus, galinčius kilti siekiantiems gauti vaiko išmokas, DELFI atsakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina.

– Jei šeimoje du vaikai, ar galės vienas tėvas išmokos prašyti už vieną vaiką, o kitas (mama) – už kitą?

– Kreipimosi dėl išmokos vaikui tvarka nesikeičia. Kreipdamasis dėl išmokos vaikui skyrimo dėl visų šeimoje auginamų vaikų, vienas iš vaiko tėvų turėtų pateikti prašymą savivaldybės administracijai (seniūnijai) pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą arba savivaldybės administracijai, kurioje faktiškai gyvena.

Prašymas dėl išmokos vaikui skyrimo gali būti pateikiamas ir elektroniniu būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą SPIS. Jeigu prašymas teikiamas ne elektroniniu būdu, turi būti pateikiamas asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas. Priėmus Išmokų vaikams įstatymą, SPIS sistemoje esama SP-3 (A1) forma bus tikslinama.

– Jeigu nė vienas iš tėvų nebus deklaravęs gyvenamosios vietos arba deklaravę laikiną išvykimą, ar jie galės prašyti, o jų vaikai gauti išmokas?

– Jeigu nė vienas iš vaiko tėvų nebus deklaravęs gyvenamosios vietos, tačiau faktiškai vienas iš tėvų ir jų vaikai gyvens Lietuvoje, dėl išmokos vaikui skyrimo vienas iš tėvų turės teisę kreiptis į savivaldybės, kurios teritorijoje šeima faktiškai gyvena, administraciją. Tačiau tais atvejais, kai nei vienas iš tėvų ir vaikas nebus deklaravę gyvenamosios vietos dėl to, kad šeima yra išvykusi iš Lietuvos, išmoka vaikui nebus mokama, nes išmokos vaikams skiriamos tik Lietuvoje gyvenantiems asmenims.

– Kas galės prašyti vaiko pinigų jeigu jo tėvai bus išvykę dirbti į užsienį, o čia jie gyvens su artimais giminaičiais. Ar galės prašyti, pvz., seneliai?

– Seneliai (ar kiti asmenys) galės kreiptis dėl išmokos vaikui skyrimo, jeigu savivaldybės administracijai pateiks įgaliojimą atstovauti tėvus dėl išmokos skyrimo ir prašymą vaiko tėvo ar motinos vardu.

Sprendimas dėl išmokos vaikui skyrimo turi būti priimtas ir išmoka išmokėta ne vėliau kaip per mėnesį nuo prašymo skirti išmoką ir visų reikiamų išmokai gauti dokumentų gavimo savivaldybės administracijoje dienos.