– Kaip šį mėnesį Lietuvos gyventojai vertina partijas?

– Partijų reitingai tokie patys, kaip praėjusį ir užpraeitą mėnesį. Gal nuo vasaros vertinimai daugmaž vienodi. Pirmoje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, antroje – Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, trečioje – Socialdemokratų partija, paskui – „Tvarka ir teisingumas“ ir Liberalų sąjūdis.

Bet dabar jau pastebimos kai kurios tendencijos. Tėvynės sąjungos populiarumas paauga praktiškai aštuonis mėnesius (su viena nedidele išimtimi). Galbūt sunku pastebėti, kas įvyko per mėnesį, bet, pasižiūrėjus į metų kreivę, matyti, kad šios partijos reitingai auga: šiuo metu – 26 proc. nuo balsuojančių ir 15 proc. nuo visų gyventojų.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumas, pusę metų smukęs, šiuo metu stabilizavosi – 21 proc. nuo balsuojančių ir 12 proc. nuo visų gyventojų.

Socialdemokratai prarado dalį populiarumo – 13,5 proc. nuo balsuojančių ir 8 proc. nuo visų gyventojų. Kritimas – maždaug 3 procentiniai punktai.

„Tvarka ir teisingumas“ užima ketvirtą vietą – 11 proc. nuo balsuojančių ir 6 proc. nuo visų. Reikia pasakyti, kad apie šią partiją dabar mažai žinoma, ką ji veikia, bet per metus kiekvieną mėnesį palankumas jau šiek tiek paaugdavo.

Panašiai buvo ir su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga: prieaugis būdavo labai mažas, nelabai kas pastebėjo, tik prieš rinkimus buvo pastebėta, kad partija akivaizdžiai tapo galinga. Todėl reikėtų atkreipti dėmesį ir į „Tvarką ir teisingumą“.

Liberalų sąjūdžio, kuris turėjo daug problemų, reitingai daugmaž stabilizavosi – 7 proc. nuo balsuojančių ir 4 proc. nuo visų gyventojų. Gal tai jau kritinė riba ir liberalai žemiau nebekris.

Vladas Gaidys

– Ką galima pasakyti apie politikus?

– Kalbant apie politikus, pirmoje vietoje, kaip ir anksčiau, – prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji pirmauja be ypatingos dinamikos, stabiliai. Antroje vietoje – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Teigiamai jį vertina 53 proc. Jei žiūrėtume vien į Kauno miestą – dar daugiau teigiamų vertinimų. Tai V. Matijošaičio asmeninis rekordas. Trečioje vietoje – Saulius Skvernelis. Jis turi 51 proc. teigiamų vertinimų, jo reitingas stabilizavosi.

Yra politikų, kurių reitingas gerokai, net sensacingai smuktelėjo. Vienas jų – Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Neigiamų vertinimų padaugėjo net 11 procentinių punktų. Kažkada po rinkimų jis turėjo teigiamą vertinimų balansą, bet per metus 7 kartus išaugo neigiami vertinimai. A. Veryga – vienas nepopuliariausių politikų, nors kartu ir žinomiausias. Tačiau žinomas su neigiama konotacija.

Ne taip seniai populiarus buvo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Šiuo metu jis turi neigiamą vertinimų balansą. Įvyko neigiamų vertinimų šuolis, jų padaugėjo 6 procentiniais punktais.

Po įvykių Seime žinomesnis tapo politikas Linas Balsys. Galima sakyti, kad vos per dieną 3 kartus padaugėjo neigiamų vertinimų. Praėjusį mėnesį jį neigiamai vertino 15 proc. gyventojų, dabar – 48 proc. Taip jau būna, kad teigiamus vertinimus politikai pasiekia labai negreitai, reikia daugybės mėnesių ar net metų. Prarasti teigiamus vertinimus galima ir per vieną dieną, o atstatyti juos labai sunku.

– Kaip šį mėnesį gyventojai vertina institucijas?

– Eiliškumas nepasikeitė, aukščiausias vietas užima gaisrininkai, policija, krašto apsauga. Žemiausiai – Seimas ir partijos, čia nieko įdomaus. Įdomiausia, kad gerokai sumažėjo pasitikėjimas sveikatos apsauga – nuo 50 proc. iki 44 proc.

Be abejonės, tai susieta su vaistų pirkimu, galimybe jų įsigyti, receptiniais vaistais. Mūsų apklausa vyko du savaitgalius. Vieno iš jų metu buvo itin daug kalbama apie vaistus. Jei būtų praėję daugiau laiko, būtų užfiksuotas dar didesnis pasitikėjimo kritimas sveikatos apsauga.

Apklausa parengta dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu.