Ministras pasveikino Europos Parlamentą patvirtinus šias rekomendacijas ir išreiškė joms tvirtą Lietuvos paramą.

„Europos Parlamento rekomendacijose matome daugybę mums ir Rytų partnerystės šalims svarbių elementų. Visapusiškai remsime Europos Parlamentą, siekiant, kad šios rekomendacijos būtų įgyvendintos“, - pabrėžė ministras.

L. Linkevičius padėkojo Europos Parlamento nariams už jų paramą tarptautinėje arenoje keliant Lietuvos kaimynystėje statomos Astravo atominės elektrinės saugos klausimą ir reikalaujant, kad Baltarusija laikytųsi pačių aukščiausių branduolinės saugos standartų. „Astravas - ne mūsų vienų problema, bet tai, kas kelia nerimą visai Europai“, - pabrėžė ministras.

Susitikimų metu pažymėta, kad vienas didžiausių iššūkių ateityje - sklandus Asociacijos susitarimų tarp ES ir Ukrainos, Moldovos, Gruzijos ir su jais susijusių reformų įgyvendinimas. „Sutarėme dėl to, kad mūsų aktyvus įsitraukimas ir parama - ne tik politinė, bet ir finansinė - yra būtina. Šiame kontekste kalbėjome ir apie Naujojo Europos plano Ukrainai svarbą“, - pažymėjo užsienio reikalų ministras.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat dalyvavo Europos paramos demokratijai fondo (European Endowment for Democracy) organizuotoje konferencijoje „Quo Vadis, Rytų partneryste? Retrospektyvus žvilgsnis į ateitį“.

Kreipdamasis į konferencijos dalyvius, ministras pabrėžė, kad Rytų partnerystė - sėkmės istorija. „Rezultatai - išties įspūdingi: sudarėme ir šiuo metu jau įgyvendiname Asociacijos susitarimus su Ukraina, Gruzija ir Moldova, kurie yra ambicingiausi iki šiol ES sudaryti susitarimai su trečiosiomis šalimis - šių trijų valstybių piliečiams panaikinome vizų režimą. Svarbu ir toliau padėti partneriams įgyvendinti reformas, stiprinti jų atsparumą, atsižvelgiant į tai, kad penkios iš šešių Rytų partnerystės šalių paveiktos konfliktų. Turime pripažinti to siekiančių partnerių europinį pasirinkimą“, - pažymėjo L. Linkevičius.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, penktadienį ministras L. Linkevičius Prezidentės Dalios Grybauskaitės delegacijoje dalyvaus penktajame Rytų partnerystės viršūnių susitikime, taip pat ES vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Federica Mogherini ir Europos Komisijos nario Johanneso Hahno rengiamuose ES valstybių narių ir Rytų partnerių užsienio ministrų darbo pietuose, kuriuose ketinama aptarti tolesnį Rytų partnerystės politikos įgyvendinimą.