S. Jakeliūnas teigė, kad bendra reikalavimų biudžetui suma yra apie 850 mln. eurų. Konkrečiai komitetai ir komisijos nariai prašė 200 mln. eurų. Tuo tarpu Seimo nariai siūlė padidinti asignavimus 650 mln. eurų. S. Jakeliūnas teigė, kad net nedidelės dalies šios prašomos sumos integruoti į planuojamą biudžetą negalėjo.

Nurodydami papildomo finansavimo šaltinius Seimo nariai dažniausiai skatino didinti valstybės biudžeto pajamas iš valstybės įmonių į valstybę sumokamų dividendų. Taip pat mažinti valstybės skolos valdymui skirtus asignavimus.

„Įsivaizduojat kas būtų, jei mes nustotume mokėti palūkanas už paskolas, paimtas iš bankų?“, - neigiamai įvertindamas šį siūlymą, klausė S. Jakeliūnas.

BFK pirmininkas teigė, kad taip pat buvo papildomai siūloma Seimo narių siūlomas išlaidas finansuoti viršplaninėmis biudžeto pajamomis. S. Jakeliūnas pažymėjo, kad tokių pajamų nėra, o pagal fiskalinės drausmės įstatymą viršplaninės pajamos turi būti naudojamos biudžeto deficitui mažinti. Valstybės biudžetas, akcentavo S. Jakeliūnas, tiek šiemet, tiek kitąmet yra planuojamas deficitinis.

Įvadiniame S. Jakeliūno pasisakyme buvo pateikti siūlymai: pirmiausia ekonomistas pabrėžė būtinybę nustatyti minimalų fiskalinį rezervą, kurį reikėtų valstybei sukaupti, arba nustatyti tokio rezervo apskaičiavimo kriterijus. S. Jakeliūnas pabrėžė, kad biudžetas yra labai menkas ir ateityje turėtų būti didinamas, siekiant išvengti didelių krizių.

Taip pat pateiktas pasiūlymas įvertinti Europos Sąjungos (ES) lėšų įsisavinimo tempus ir didinti šių lėšų efektyvumą. Anot S. Jakeliūno, būtina mažinti viešojo ir kai kurių privataus sektoriaus sričių priklausomybę nuo ES lėšų. Šiuo metu, pažymėjo BFK pirmininkas, Lietuvos biudžetas yra 20 proc. priklausomas nuo ES fondų. Tai, anot S. Jakeliūno, labai ydinga priklausomybė, ypač įvertinant tai, jog ši parama ateityje baigsis.

Taip pat pasiūlyta, siekiant pagerinti savivaldybių investicijų projektus, pakeisti nuostatas skolintis tik ankstesnėms paskoloms gražinti. Anot jo, siūloma leisti savivaldybėms skolintis siekiant investuoti į projektus, bet neviršijant jau esamos skolos lygio.