„Buvo pasiūlymas iš Užsienio reikalų komiteto sekretoriato, perduodant pirmininko Juozo Bernatonio žodžius, kad nėra prasmės tokiai rezoliucijai priimti, nepaisant to, kad kaip tik yra Sergejaus Magnickio žūties metinės, ir rezoliucija yra skirta tą paminėti“, - DELFI pasakojo rezoliucijos autorius, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Jis pasidžiaugė, kad toks siūlymas nesulaukė palaikymo .

„Pasidžiaugiau, kad nepaisant įtakingo (buvusio – DELFI) socialdemokrato J. Bernatonio nuomonės, ir tokio teikimo vis dėlto seniūnai palaikė kitą nuomonę, kad ji turėtų likti darbotvarkėje. Kol kas darbotvarkėje šis klausimas yra“, - sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis nesiryžo vertinti tokio siūlymo motyvų, tačiau pažymėjo, kad sudaryti Magnickio sąrašą svarbu tam, kad Seimo jau priimtas įstatymas galėtų realiai veikti.

„Man sunku vertinti, gaila, kad pats pirmininkas nebuvo, ir norėtųsi išgirsti jo komentarą, koks jis būtų. Bet didžiausią nerimą man kelia būtent tai, kad tas įstatymas, kuris yra priimtas, jis neužtikrina to, kad teisingumas būtų atstatytas S. Magnickio atveju. Mes galėtume kalbėti apie teisingumo atstatymą tuomet, kai žmonės, prisidėję prie jo žūties, bus įtraukti į juodąjį sąrašą, ir rezoliucija būtent to ir reikalauja“, - sakė G. Landsbergis.

J. Bernatonis neigia prašęs išbraukti klausimą iš darbotvarkės

Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis teigia, kad G. Landsbergis platiną klaidingą informaciją.

“Noriu pabrėžti, kad nei iš manęs, nei iš mano vadovaujamo komiteto biuro darbuotojų niekada nebuvo jokių prašymų išbraukti šį klausimą iš Seimo posėdžio darbotvarkės. Matyt, kad ponas Landsbergis dėl patirties stokos kažko nesuprato. Seimas yra priėmęs Magnickio įstatymą, Lietuvos pareigūnai jau ruošia sąrašą ir nuo kitų metų sausio 1-osios jis įsigalios. Maža to, mes dedame dideles pastangas, kad ir kitos Europos Sąjungos bei NATO šalys pasektų Lietuvos pavyzdžiu priimant Magnickio įstatymą pagal mūsų pavyzdį”, - teigia J. Bernatonis.

Nori įtraukti 44 asmenis

Pagal rezoliuciją į sąrašą asmenų, kuriems yra draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, siūloma įtraukti 44 asmenis.

„Tai yra Rusijos tarnybų, ministerijų pareigūnai, kurie yra žinoma, kad prisidėjo prie advokato Sergejaus Magnickio nužudymo kalėjime. Nė vienas iš jų nėra nubaustas Rusijoje, nemaža dalis yra apdovanoti Rusijoje. Tai yra sąrašas, kuris galioja ir Jungtinėse Valstijose ir kitose valstybėse, kurios yra priėmusios Magnickio įstatymus“, - yra sakęs G. Landsbergis.

„Magnickio“ įstatymą be Lietuvos turi JAV, Estija ir Kanada. Tačiau lietuviškajame įstatyme nėra nurodytos pavardės asmenų, kuriems būtų taikomos sankcijos.

Įstatymą, pavadintą S. Magnickio vardu, 2012 metais priėmė Jungtinės Amerikos Valstijos, su žmogaus teisių pažeidimais susijusiems Rusijos pareigūnams pritaikydamos sankcijas. JAV uždraudė išduoti jiems vizas ir įšaldė aktyvus, sąraše šiuo metu per 40 pavardžių.

Rusijos teisėsauga, užuot tyrusi advokato S. Magnickio atskleistą nusikalstamą schemą, pateikė jam falsifikuotus kaltinimus, jis buvo suimtas ir mirė kalėjime 2009 metais.