„Neapsiverčia liežuvis pasakyti, kad mokytis yra blogai ar kada nors per vėlu. Bet nesiverčia liežuvis ir pasakyti, kad praėjus metams po rinkimų yra pats laikas pasimokyti, kas yra ta profesionalumo samprata. Kas yra dalykinis bendravimas ir tarnybinis etiketas su jo reikšme asmeniniam ir organizacijos įvaizdžiui – tai yra, kaip dalykiškai kalbėtis telefonu, paduoti ir paimti vizitinę kortelę. Arba, ką reiškia “rezultato, kaip mūsų minčių elgesio ir pasekmės, supratimas. Aukštų rezultatų pasiekimas įveikiant vidinį diskomfortą”. Ir – čia mano mėgstamiausias, visi mes turime silpnybių – ryšio su savimi atkūrimas ir palaikymas. Mokymuose numatyta ir daugiau dalykų, tarp jų - komunikacija su žiniasklaida kritinėse situacijose“, - teigė laidos R.I.T.A. vedėja Rita Miliūtė.

Pasak jos, čia šios srities profesionalai sublizgėjo, kai Kultūros komiteto pirmininkas Seime prarado ryšį su savo pavaduotoja, o pavaduotoja – su pirmininko Agrokoncerno „Roveriu“.

„Užtat tuometis valstiečių komunikacijos konsultantas Liutauras Ulevičius, anksčiau – atstatydintojo Lietuvos Prezidento patarėjas, dabar pasitelktas rūpintis ryšio su savimi palaikymu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Viskas gerai, ne tiesiogiai, o kaip subtiekėjas, ir jo – be užsakovo, tai yra, ministerijos raštiško sutikimo, keisti negalima“, - atkreipė dėmesį R. Miliūtė.

R.I.T.A. žiniomis, užsakovas už mokymus sulygo sumokėti 36 tūkstančius eurų.

„Ar daug? Geras daiktas pigus nebūna. Pora savaičių anksčiau ministerijos pasirašyta sutartis dėl specializuotų mokymų savanoriams, dirbantiems su smurto aukomis dvylika kartų pigesnė“, - atkreipė dėmesį R. Miliūtė.

Pinigus leido Druskininkų merą šlovinančiam leidiniui

R.I.T.A. taip pat paviešino, kad informacines kampanijas socialinės apsaugos ministerija – per tą metų laikotarpį nuo rinkimų ir dar porą metų į priekį - vykdo su kito buvusio prezidento, Valdo Adamkaus patarėjo ir Lietuvos ryto krepšinio klubo bendrasavininkio, Druskininkų mero Ričardo Malinausko pasiekimų viešintojo, irgi už mokesčių mokėtojų pinigus, įmone.

Kaip teigiama laidoje, Dariaus Gudelio Viešosios komunikacijos partneriai buvo pasirinkti spaudoje viešinti Darbo kodekso pakeitimus (8978 EUR) ir visą ministerijos vykdomą politiką. (26 000 EUR).

Ministerija susitarė, kad Viešosios informacijos partneriai pasirūpins, kad straipsnius rašytų profesionalūs žurnalistai, o patys straipsniai – per ministerijos sąskaitą apmokėti mokesčių mokėtojų pinigais – bus spausdinami ne skelbimų skiltyse, bet teminiuose puslapiuose. Pagal sutartį juose gali būti nuotraukų, karikatūrų – visko, kas darytų tekstą panašų į įprastą laikraščio publikaciją, bet kad straipsnis nupirktas, prie jo parašyti nenumatoma.

Iš viso ministerija su VIP šiemet pasirašė sutartį dėl paslaugų už 70 tūkstančių eurų.

„Piguva. Druskininkų savivaldybė Gudelio įmonei už nuosavų stebuklų viešinimą per metus atseikėja daugiau. Taip sutartyje beje ir parašyta – informacijos sklaida, Druskininkų stebuklas.Iš tų 70 tūkstančių socmino, jeigu nežinotume, kad mokesčių mokėtojų, numatyta pirkti reklamos plotus ir – koks netikėtas sutapimas. Gudelio. Malinausko. Ok. “Mano Druskininkuose”. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija leidžia pinigus R. Malinauską šlovinančiam leidiniui“, - teigė R. Miliūtė.

Bet, kaip atkreipė dėmesį žurnalistė, socialinei reklamai skleisti jai tinka ir nedarbingumu ir tėvystės atostogomis apkaltą už seksualinį priekabiavimą tolinančio Kęstučio Pūko radijo stotis.

R.I.T.A. skaičiavimais, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš viso viešinimo paslaugoms ir kitokiai sklaidai žiniasklaidoje - taip tos nupirktos publikacijos oficialiai vadinasi – per metus pasirašė sutarčių ne mažiau kaip už pusantro šimto tūkstančių eurų.

Laidos žurnalistai teigia, kad neteisinga būtų sakyti, kad už mokesčių mokėtojų pinigus mokesčių mokėtojams apie save pasakoja vienintelė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Tą patį daro ir Sveikatos apsaugos ministerija. Su tais pačiais Viešosios informacijos partneriais, irgi nurodant straipsnius talpinti ne kur nors tarp skelbimų, bet naujienų skiltyse – sutartis pasirašyta trejiems metams, už maždaug 20 tūkstančių eurų kasmet. Dar Sveikatos apsaugos ministerija turi sutartį dėl rubrikos televizijos laidoje vaikams. Už 37 tūkstančius metams“, - kalbėjo R. Miliūtė.

R.I.T.A. nustatė, kad pinigų tokiam ar panašiam viešinimui per metus neišleido tik Teisingumo ministerija ir Energetikos ministerijos. Teisingumo tik pirko skelbimus apie kasmet rengiamą Konstitucijos egzaminą. Kukli su tuo reikalu ir Krašto apsaugos ministerija, nors perka vieną laidą už 9220 eurų. Užtat Aplinkos ministerija “viešinimui” skyrė 200 tūkstančių. Tris ketvirtadalius – kaip pati sako, miškininkystės klausimams.

Mokymų meniu netaupo

Laida taip pat atskleidė, kad visais laikais prie kryžiaus už maistą ligoninėse kalama Sveikatos apsaugos ministerija, maistui savo renginių metu netaupo.

Pagal ją, vieno ministerijos renginio pietų meniu asmeniui susideda iš daržovių salotų, sriubos, užkandžio iš mėsos arba žuvies, arba jūros gėrybių, arba veganiškų, arba vegetariškų dalykų. Taip pat iš pagrindinio patiekalo - gali būti mėsos, žuvies, vegetariškas, veganiškas. Dar sutartyje pietums įrašytas desertas, kuriuo gali dirbti torto,pyrago gabalėlis, uogų kokteilis ar panašiai.

Žinoma, kava (variantai - espresso, kapučino,latte) ir arbata su citrina, cukrumi ar medumi, dar komplekte įrašytos natūralios sultys ir vanduo. Sutartis numato tokią pat vakarienę, tiktai be sriubos, užtat su daugiau deserto.

„Mes tikrai nesakome, kad Sveikatos apsaugos ministerijos renginyje svečiai turi būti vaišinami šlapia dešra ar manų koše, nors gydymo įstaigų kasdienybės pažinimo dėlei gal būtų ir visai gerai. Mes sakom, kad kontrastai šiek tiek per dideli“, - teigė R. Miliūtė.

R.I.T.A. taip pat atkreipė dėmesį, kad renginio organizatorumi pasirinkta UAB „Lietuvis”, kurios savininkai turi dar vieną įmonę, kuri turi socialinės įmonės statusą. Kai kurie darbuotojai abiejose įmonėse tie patys.

„Pabaikim su tuo renginiu. Bendra jo kaina – 140 tūkstančių eurų. Ne vien už renginį, keliones ir maistą, žinoma. Taip pat numatyti du reportažai televizijoje ir po keturis straipsnius spaudoje ir internete. Norit paklausti, ar numatyta pažymėti, kad tie reportažai nupirkti? Ne, o kam? Tas ministerijose nemadinga“, - kalbėjo R. Miliūtė.

Kultūros ministerijoje - išlaidos viešinimui

R.I.T.A. skelbia, kad Kultūros ministerija, kaip ir socialinės apsaugos, neapsiėjo be konsultanto, kuris apsišvietė su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos komunikacija. Turimas mintyje Linas Kontrimas, kuris ministerijoje nebedirba.

„Bet kol dirbo, jo žmonos, dabar jau irgi buvusios, valdoma įmonė spėjo pasirašyti sutartį su kita, Švietimo ir mokslo ministerija. Pagal tą sutartį, UAB PIAR rūpinasi ministerijos užsakomų radijo laidų sukūrimu ir transliavimu, laidas turi rengti žurnalistas, tema turi būti suderinta, tekstai pašnekovams parengti. Viskas suderinta. Švietimo ir mokslo ministerija taip perka ne tik radijo laidas, bet ir straipsnius, įskaitant apie gerąją jos patirtį organizuojant kokius nors dalykus“, - teigė R. Miliūtė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad ta pati Kultūros ministerija už dvidešimt tris su puse tūkstančio užsisako tyrimą – žiniasklaidos naudojimo raštingumo lygiui nustatyti.

„Nei verkt, nei juoktis. Medijų tarybą žiniasklaidos stiprinimui turinti ministerija prisiperka straipsnių spaudoje, o kartu nusiperka tyrimą, kiek skaitytojų supranta, kad už informacijos skelbimą yra sumokama“, - kalbėjo R. Miliūtė.