„Buvome susitikę apsitarti dėl situacijos, ir visos frakcijos turi daugiausiai priekaištų iš visų ministrų sveikatos apsaugos ministrui, ir vieningai nusprendėme rengti klausimus ponui Verygai, ir pradėti interpeliacijos procedūrą“, - sakė Mišrios Seimo grupės narys Bronius Matelis.

Pasak jo, susitikime dalyvavo liberalai, konservatoriai, tvarkiečiai ir socialdemokratai.

„Kiekviena frakcija rengsime savo atskirus klausimus, ir juos derinsime. (…) Bet bendrai kalbant, tai – dėl eilių vaistinėse, receptų, ko jis nenumanė, ką reikia daryti ir sukėlė didelį ažiotažą, paskui – dėl kadrų klausimo, kas dabar vyksta dėl priklausomybių ligų centrų, kur išeina žmonės iš darbo, klausimų bus ir dėl komandiruočių. Mums kyla klausimų, kodėl ponas Veryga į namus važinėja su valdišku transportu“, - vardijo B. Matelis.

DELFI primena, kad naujausias skandalas prasidėjo padaugėjus pranešimų apie padažnėjusius atvejus, kai anksčiau be receptų vaistus įsigydavę žmonės sužinojo, jog iš tikrųjų jie gali būti perkami tik su receptu.

Sveikatos apsaugos ministerija mano, kad vaistinių ydą parduoti receptinius vaistus be recepto išryškino jų tikrintojai, vadinami slaptais pirkėjais.

Tokie kontrolieriai vaistinėse gali lankytis nuo lapkričio. Iki šiol atlikti kontrolinių pirkimų vaistinėse neleido galiojantys teisės aktai, kurie nurodė, jog prieš neplanuotą patikrinimą apie tai turi būti pranešta iš anksto.

Sveikatos apsaugos sektorių vadina minų lauku

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija teigia, kad sveikatos apsaugos sektorius pastaruoju metu tapo tikru minų lauku, bet ministras nevaldo proceso ir negali pateikti reikiamų sprendimų.

Socialdemokratai kritikuoja, kad ministras iki šiol nepateikė reikiamų atsakymų į Lietuvos medikų sąjūdžio iškeltas problemas dėl darbo užmokesčio didinimo.

„Medikai ir slaugytojai reikalauja 30 proc. didinti darbo užmokestį nuo 2018 m. sausio mėnesio. Valstybinių ligonių kasų duomenimis, 2017 m. sausio-rugsėjo mėn. gydytojų vidutinis vieno mėnesio darbo užmokestis fiziniam asmeniui siekė 1093 eurus iki mokesčių, slaugytojų – 749 eurai“, - rašo socialdemokratų pranešime spaudai.

Medikai, pasak socialdemokratų taip pat iškėlė ir kitų klausimų, kurie reikalauja greitos Sveikatos apsaugos ministerijos reakcijos bei sumanių sprendimų: tai ir darbo krūvių reglamentavimas nustatant minimalų vienam pacientui skiriamą laiką, gydytojų tobulinimasis, eilių reguliavimas be bausmių ar sankcijų.

„Ministro A. Verygos vadovaujama ministerija nėra pateikusi išsamių atsakymų, kas bus daroma mažinant biurokratinę naštą medikams ir gerinant pacientų aptarnavimą“, - rašoma pranešime.

Socialdemokratai taip pat pažymi, kad sveikatos apsaugos ministro sprendimas nuo lapkričio 1 d.
įteisinti „slaptus pirkėjus“ vaistinėse sukėlė tikrą krizę: vaistininkai išsigando atsakomybės už ne pagal taisykles parduotus receptinius vaistus, tai padidino eiles prie medikų durų.

„Kyla klausimas, kodėl Sveikatos apsaugos ministerija nenumatė tokio scenarijaus, nesiėmė
prevencinių priemonių ir nedirbo su vaistininkais informuodami gyventojus“, - teigiama pranešime.

Socialdemokratams klausimų kelia ir siekis įvesti kadencijas ne tik sveikatos priežiūros įstaigų vadovams, bet ir visiems vadovaujantiems asmenims administracijoje. Socialdemokratų manymu, taip būtų paralyžiuojama visos įstaigos veikla ir pakenks pacientų interesams.

„Nekvalifikuotai vykdoma ir priklausomybės centrų reforma Lietuvoje, kai koordinuojančią įstaigą ketinama kurti ne Vilniaus priklausomybės ligų centre, bet steigiant naują instituciją. Seimo Priklausomybių prevencijos komisija yra rekomendavusi stabdyti šią reformą“, - teigia socialdemokratai.

Sprendimą atšaukė

DELFI primena, kad penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad bus taikomas pereinamasis pusmečio laikotarpis (iki kitų metų gegužės 1 d.), kurio metu vaistinėse apsilankę ir pažeidimų užfiksavę Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) slapti pirkėjai nebaus vaistininkų piniginėmis baudomis.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, toks sprendimas priimtas įvertinus vaistinių veiklos trūkumus, susikaupusius per daugybę metų, kurie išryškėjo nuo lapkričio įsigaliojus naujovėms, nors iki šiol dar nė vienoje vaistinėje nebuvo apsilankęs joks slaptas pirkėjas, rašoma ministerijos pranešime spaudai.

„Su ekspertais nusprendėme, kad šiuo atveju geriausias sprendimas būtų taikyti pusmečio pereinamąjį laikotarpį, kurio metu visi galėtų deramai pasiruošti pokyčiams. Pirmiausia, reikia nuraminti pacientus – jie neturėtų nerimauti, nes vaistų išdavimo ir išrašymo taisyklės nesikeitė. Jos – tokios pat, kaip iki šiol. Skirtumas tik tas, kad iki šiol vaistinės jų nesilaikė, o dabar nusprendė tai daryti kruopščiai, bijodamos slaptų pirkėjų vizitų. Tad raginame pacientus pasitarti gydytojais, pasirūpinti reikiamais receptais“, – sako ministras A. Veryga.

Per šį laikotarpį, bus sudarytos lankstesnės galimybės pacientams, nepatiriant nepatogumų, įsigyti reikiamus vaistus. Pavyzdžiui, numatyta įdiegti naujoves, kurios leistų gydytojams prasitęsti receptus telefonu, sudaryti galimybes vaistininkams tam tikrais atvejais patiems pratęsti receptus arba skirti receptinius vaistus.

SAM teigimu, kad pastarosiomis dienomis paaiškėjo, jog dauguma vaistinių ilgą laiką pažeidinėjo vaistų išdavimo taisykles ir neprašydavo iš pacientų receptų tam tikriems vaistams, nors privalėjo tai daryti. Tuo tarpu VVKT viršininkas Gintautas Barcys sako, kad dar nė vienoje vaistinėje nebuvo atlikti kontroliniai pirkimai (slaptų pirkėjų vizitai), kurie atliekami tik gavus skundus arba kitos institucijos pavedimą ar prašymą patikrinti konkrečius atvejus. „Atkreipiame dėmesį, jei vaistinėse apsilankę slapti pirkėjai fiksuos kokių nors pažeidimų, vaistininkams pusmetį bus taikomi tik įspėjimai, o ne piniginės baudos. Mūsų tikslas nėra bausti, mes norime, kad pacientai gautų kokybiškas farmacines paslaugas, konsultacijas, tad esame pasirengę bendradarbiauti ir konsultuoti pacientus bei vaistines“, – sako G. Barcys.

Jo teigimu, vaistininkai irgi turėtų būti budrūs – VVKT slapti pirkėjai neprašo susimokėti baudų prie kasos, tad jei taip nutinka, reikėtų kreiptis į policiją.

Ministras taip pat užsiminė, kad planuojama sukurti darbo grupę su šeimos gydytojais, ligonių kasomis, Farmacijos departamentu, kur būtų aptariamos galimybės įvesti šeimos gydytojų telefonines konsultacijas, kurių metu galima būtų pratęsti receptą kompensuojamiems arba nekompensuojamiems vaistams.

DELFI primena, kad vaistinės iš gyventojų receptų dėl receptinių vaistų pradėjo atidžiau prašyti po to, kai įsigaliojo tvarka leidžianti vaistines tikrinti slaptiems pirkėjams. Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad receptinių vaistų nepadaugėjo.