Kaip nurodoma konservatorių vadovui adresuotame generalinio prokuroro Evaldo Pašilio atsakyme, ši institucija gali „atsakingai užtikrinti, kad Seimo nariams bei kitiems politikams Lietuvos respublikos prokuratūra teikia tik tą informaciją ir tik ta apimtimi, kuri įstatymo nustatyta tvarka jiems yra būtina žinoti pagal einamas pareigas ar vykdomas funkcijas“.

E. Pašilio rašte nurodoma, kad informacija, kurios teikimas pažeistų įstatymų ar kitų teisės aktų reikalavimus ir nustatytas tvarkas, nėra teikiama.

Pasak Generalinės prokuratūros vadovo, dar rugpjūčio mėnesį buvo patvirtinto rekomendacijos, kuriomis vadovaujantis teikiama informacija. „Apie neteisėtus informacijos Seimo nariams, kitiems politikams ar asmenims suteikimo atvejus prokuratūrai nėra žinoma“, – pranešė generalinis prokuroras.

Komentuodamas šį atsakymą, G. Landsbergis DELFI sakė, kad tokios pozicijos ir tikėjosi.

„Pasitikiu tarnybomis, taip pat ir prokuratūra. Bet vienas klausimas vis tiek išlieka neatsakytas. Ramūnas Karbauskis turbūt arba blefavo – ir tokiu atveju vis dėlto turėtų atsiprašyti tarnybų, šiuo atveju, bent jau prokuratūros, mesdamas šešėlį, neva jos dalinasi informacija neteisėtai, arba vis dėlto turėtų paaiškinti, ką jis turėjo omenyje Jeigu jis savo žodžių laikytųsi, tada gali būti ir platesnis tyrimas, ar nevyksta kažkokie dalykai ir prokuratūros vadovui už nugaros“, – sakė TS-LKD lyderis.

DELFI primena, kad nuo spalio 19 dienos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) valdančiųjų iniciatyva atlieka parlamentinį tyrimą dėl galbūt neteisėtų politikų ir verslo santykių.

Prieš savaitę DELFI konferencijoje kalbėjęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis, aiškindamas apie šį tyrimą, sakė, kad teisėsaugos institucijos su šituo Seimu bendrauja kaip niekada atvirai ir glaudžiai, o toks pasitikėjimas gali būti nulemtas to, kad dabartinis premjeras Saulius Skvernelis buvo vidaus reikalų ministras.

Pasak R. Karbauskio, kai kuri gaunama informacija yra slapta, neviešinama. „ Bet mes kartu tariamės, ką ir kokiais būdais mes galime pasakyti, kas nepažeistų nacionalinio saugumo klausimų, bet kas būtų naudinga visuomenei, vaduojantis nuo tų dalykų, kurie valstybę ėdė kaip rūdys ne vieną dešimtmetį“, – kalbėjo jis.

Reaguodamas į tai, G. Landsbergis išplatino viešą laišką teisėsaugos institucijų vadovams „Dėl galimai neteisėto teisėsaugos teikiamos informacijos naudojimo politiniais tikslais“.

G. Landsbergis rašė esantis įsitikinęs, kad R. Karbauskis, „siekdamas savo asmeninių politinių tikslų viešai skelbė netiesą apie tai, kaip valdantieji naudojasi teisėsaugos jiems teikiama informacija“, tačiau pabrėžė, kad tokiu būdu LVŽS pirmininkas metė įtarimų šešėlį ant visų teisėsaugos institucijų, kad šios „pamina demokratinio pasaulio taisykles, įtvirtintas Lietuvos Konstitucijoje, ir kad sutinka būti naudojamos kaip valdančiųjų politikų įrankis šantažuojant ar manipuliuojant Seimo nariais, siekiant apriboti jų laisvą valią, Konstitucija įtvirtintą laisvo mandato principą ir priverčiant tokiu būdu palaikyti valdančiosios daugumos politinius sprendimus“.

TS-LKD lyderis skelbė, kad siekdamas išsklaidyti visas politikams ir visuomenei kylančias abejones bei siekdamas apginti Lietuvos teisėsaugos institucijų autoritetą, prašo teisėsaugos institucijų vadovus sąžiningai atsakyti į iškeltus klausimus.

R. Karbauskis tikino, kad neteisėtos įtakos teisėsaugai valdantieji neketina daryti. „Kai G. Landsbergis kalba, kad kažkas naudojasi teisėsauga, tai jau yra sąmokslo teorija, nes niekas niekada jokia teisėsauga nesinaudojo. Tiesiog jie atlieka savo funkcijas, ir politikai turi vienaip ar kitaip reaguoti į tai, ką, kaip informaciją, gauna iš teisėsaugos“, – DELFI sakė R. Karbauskis.