Straipsnyje „60 tūkst. žmonių dalyvavo Lenkijos nacionalistų eitynėse. Ar turėtų žydai susirūpinti?“ daugiausiai dėmesio skiriama savaitgalį vykusioms nacionalistų eitynėms Varšuvoje aptarti. Tokios eitynės lapkričio 11-ąją, per Lenkijos nacionalinę dieną, vyksta nuo 2009 metų, kai jose dalyvavo vos 500 dalyvių.

Straipsnyje aiškinama, kad nors ultranacionalistai Lenkijoje neturi nei reikšmės, nei pripažinimo, jų populiarumas tarp jaunimo kelia nerimą. Lenkijos kovos su rasizmu grupės „Niekada daugiau“ vienas iš įkūrėjų Rafalis Pankowskis paminėjo 2013 metų vidurinės mokyklos moksleivių apklausą, kuri rodo, kad 44 proc. jų nenorėtų žydų kaimynų, o daugiau nei 60 proc. jų nenorėtų turėti žydo vaikino arba merginos.

„Duomenys rodo mums, kad jaunesnė karta yra labiau linkusi į ksenofobiją nei jų tėvų karta, o tai, ko gero, yra labiausiai nerimą keliantis šio reiškinio aspektas“, - sakė R. Pankowskis.

Straipsnyje cituojamas buvęs Lenkijos žydų religinės bendruomenės prezidentas Piotras Kadlickis, kuris paaiškino, kad nors šeštadienio eitynėse buvo rasistų, ten taip pat buvo ir paprastų žmonių, kurie norėjo padaryti patriotinį aktą, kas jiems reiškia tiesiog pražygiuoti su Lenkijos vėliava.

Nors kai kurie šaukė įžeidžius šūkius apie žydus, nebuvo jokių antisemitinių plakatų, riaušių ar smurto.

Lenkijos žydai sutaria, kad rasistinis smurtas yra gana retas jų šalyje. Kasmet fiksuojami kelios dešimtys antisemitinių incidentų, dauguma jų žodžiu, nors ir Lenkijos politikai yra padarę keletą antisemitinių pareiškimų.

Pasak P. Kadlickio, tuo Lenkija esą skiriasi nuo kitų šalių regione. Pagal straipsnį, Vengrijoje aktyvistai iš antros didžiausios ultranacionalistiškos „Jobbik“ partijos reguliariai renkasi į tūkstantines eitynes, ir kartais terorizuoja žydus, romus ir gėjus. Ukrainoje žydų kapinės ir sinagogos vis nukenčia, o aktyvistai iš ksenofobiška vadinamos „Svoboda“ partijos šaukia „žydai lauk“.

Straipsnyje minima, kad Latvijoje kasmet žygiuoja nacių kovos būrių SS veteranai. Bulgarijoje nacių sąjungininko vardu pavadintas Lukovo žygis pritraukia tūkstantį dalyvių, o Lietuvoje nacionalistų žygiuose dažnai pasirodo svastikos ir kiti fašistiniai simboliai.

Sulaukė ambasadoriaus atsako

Lietuvos ambasadorius Izraelyje Edminas Bagdonas paaiškino, kad visų pirma straipsnis pasirodė Niujorke įsikūrusios „Jews agency“ publikacijoje, o „The Times of Israel“ straipsnį persipublikavo.

„Mes sureagavome, kad pas mus įstatymu uždrausti visi tie ženklai – ir svastikos, ir žvaigždutės. Surašėme, kad pas mus tas dalykas nėra įmanomas, kad pas mus nėra neonacių, tokios partijos nėra atstovaujamos nei parlamente, nei savivaldybėse. Jie per dvi valandas sureagavo, ir padarė visus pataisymus, kuo aš labai džiaugiuosi“, - DELFI sakė E. Bagdonas.