Ministerija pranešė taip siekianti užtikrinti, kad valstybės lėšos būtų naudojamos efektyviai ir kad sveikatos sistemoje dirbantys teisininkai patys, t.y. be trečiųjų šalių, atliktų visus reikalingus darbus. Pažymima, kad taip įgyvendinamos Valstybės kontrolės bei Specialiųjų tyrimų tarnybos rekomendacijos.

Ministro patarėjos Nendrės Černiauskienės teigimu, tikimasi, kad įstaigų ir įmonių savininkai atkreips dėmesį į galimybę sprendžiant teisinius klausimus ir ginčus daugiau naudoti žmogiškuosius vidinius resursus, o šiuo pavyzdžiu paseks ir savivaldybėms pavaldžios 258 gydymo įstaigos.

Pasak pranešimo, viliamasi, kad taip bus sutaupyta nemažai lėšų, kurias bus galima panaudoti efektyvesniam sveikatos sistemos valdymui, ypač medikų algoms didinti.

„Pavyzdžiui, vienoje iš didžiųjų gydymo įstaigų 2015 metais teisinėms paslaugoms iš trečiųjų šalių buvo išleista beveik 70 tūkst. eurų, kai tuo tarpu joje dirbančių medikų darbo sąlygos vienos prasčiausių Lietuvoje. Kitas pavyzdys – vienoje iš įstaigų 7 val. 30 min. advokato darbo diena įkainota 900 eurų, kai tuo tarpu gydytojas dirba visą mėnesį maždaug 160 val. ir neretai gauna mažiau“, – aiškina ministerija.

Anot ministerijos, privatus atstovavimas leistinas, jei įstaiga itin maža ir teisininko neturi arba gali kilti interesų konfliktas, šališkumas atstovaujant įstaigą jos pačios teisininkui.