Trečiadienį kalbėdamas su DELFI, NSGK pirmininkas V. Bakas išreiškė nuogąstavimus dėl šiuo metu Seime vykstančių komitetų sudėčių „perstumdymo“.

„Dabar vyksta komitetų perskirstymas. Akivaizdu, kad suskilus socialdemokratams, turės keistis komitetų sudėtis. Stengiuosi tame procese dalyvauti ir užsitikrinti, kad žmonės – dėl kurių netgi ne dėl reputacijos, o dėl kai kurių veiksmų galbūt kyla abejonių – į komitetą, bent kol baigsis tyrimas, nepatektų“, – teigė pašnekovas.

DELFI primena, kad spalį skilus Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Seimo frakcijai, dalis iš šios partijos pasitraukusių ar pašalintų parlamentarų subūrė Socialdemokratų darbo frakciją, toliau bendradarbiaujančią su valdančiąja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), o LSDP atstovai pasitraukė į opoziciją. Dėl to Seime perstumdoma kai kurių komitetų, taip pat ir NSGK, sudėtis.

NSGK nuo spalio 19 dienos valdančiųjų iniciatyva atlieka parlamentinį tyrimą dėl galbūt neteisėtų politikų ir verslo santykių. Prieš savaitę DELFI konferencijoje kalbėjęs LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis, aiškindamas apie šį tyrimą, sakė, kad teisėsaugos institucijos su šituo Seimu bendrauja kaip niekada atvirai ir glaudžiai, o toks pasitikėjimas gali būti nulemtas to, kad dabartinis premjeras Saulius Skvernelis buvo vidaus reikalų ministras.

Reaguodamas į tai, opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis viešu laišku kreipėsi į teisėsaugos institucijų vadovus, prašydamas išsklaidyti visas politikams ir visuomenei kylančias abejones ir išsamiai atsakyti į keliamus klausimus dėl galimų santykių su valdančiųjų atstovais.

Ketvirtadienį premjeras S. Skvernelis „Žinių radijuje“ pareiškė, kad iš teisėsaugos gauna tik tokią informaciją, kokia jam priklauso, ir tikino, kad teisėsaugos nepriklausomumas yra užtikrinamas.

Prakalbo apie komitete nepageidaujamus politikus

- Šios savaitės pradžioje žiniasklaidoje buvo paskelbtas garso įrašas, kuriame verslo grupių atstovai esą tariasi dėl atlygio galbūt jų iniciatyva į postą paskirtam aukštam valdininkui. Ar tokia informacija buvo patekusi į jūsų komitetą?, – DELFI klausė NSGK pirmininko V. Bako.

- Informacijos į mūsų komitetą pateko nemažai parlamentinės kontrolės metu. Pabrėžiu – ne man, o visam komitetui. Viena iš priežasčių, kodėl atliekame šį tyrimą, būtent yra įtarimai, kad buvo įprastos schemos, kada tam tikros – aš jų nepavadinčiau verslo grupėmis, jeigu taip elgiasi, bet kišdavosi į skyrimą į pareigas, į strateginių įmonių valdymą, proteguodavo savo žmones. Yra tokių. Aš nevardinsiu nei pavadinimų, nei asmenų. Bet mes net tokią tendenciją matome, kad buvo prekiaujama postais.

Galbūt mes klystame. Tokiu atveju atsiprašysime. Aš nieko neįvardinu. Bet jeigu mes neklystame, mes padarysime taip, kad daugiau valstybėje vairuotojų iš galinės sėdynės nebūtų, nes tai pavojinga valstybės raidai ir ateičiai.

- Ar tokios informacijos, kaip paviešintoji, paleidimas į viešumą nėra naudingas jūsų vadovaujamam komitetui ir jums, kaip tyrimo vadovui, stiprinant savo pozicijas?

- Aš nieko neleidau. Mano darbo stilius – visa informacija, kuri gaunama iš specialiųjų tarnybų, dedama visiems komiteto nariams ant stalo.

Tikiuosi, kad tos tradicijos nesugadins dabartiniai kai kurie svarstomi paskyrimai, kada į mūsų komitetą norima įtraukti žmones, kuriais sudėtinga pasitikėti.

- Ką turite omenyje?

- Palaukime. Bet šiokių tokių signalų turiu, ir tai būtų labai nemalonu. Jeigu į komitetą ateis žmonės, kurių reputacija kelia abejonių. Nes šiandien visi komiteto nariai yra nepriekaištingos reputacijos. Jais yra pasitikima. Labai norėčiau, kad tas įdirbis nebūtų sugadintas.

- Kalbate, kad į jūsų komitetą gali būti pasiūlyti kažkokie nepriimtini politikai?

- Dabar vyksta komitetų perskirstymas. Akivaizdu, kad suskilus socialdemokratams, turės keistis komitetų sudėtis. Stengiuosi tame procese dalyvauti ir užsitikrinti, kad žmonės – dėl kurių netgi ne dėl reputacijos, o dėl kai kurių veiksmų galbūt kyla abejonių – į komitetą, bent kol baigsis tyrimas, nepatektų.

- Turite omenyje žmones iš Socialdemokratų frakcijos dalies, kurie pasiliko bendradarbiauti su jumis?

- Kalbu ne tik apie partnerius. Kalbu apie visas partijas, bet tikiuosi, kad partijų lyderiai supras tą jautrumą ir tikrai negriaus mūsų tyrimo ir to pasitikėjimo, kuris yra užsitarnautas.

Iš komiteto niekada, tikiuosi, nenutekėjo ir nenutekės informacija. Jeigu taip bus, iš tiesų tai bus skandalas.

M. Bastys ir A. Skardžius – „ne ta moneta“

- LVŽS lyderis R. Karbauskis DELFI konferencijoje kalbėjo,kad šiuo metu teisėsaugos institucijos su Seimu bendrauja kaip niekada atvirai ir glaudžiai, taip pat – jog gaunama informacija, kurios nutylėti negalima? Ar NSGK gauna iš teisėsaugos slaptą informaciją, dėl kurios viešinimo gali būti reikalingos diskusijos?

- Mūsų partijos pirmininkas – pabrėžiu – niekada nėra prašęs, mes nesame su juo niekada derinę, ką reikia daryti su informacija ar ją aptarinėję. Ta informacija, kuri yra įslaptinta, skirta tik komitetui.

Kalbant apie teisėsaugą, taip – ir aš to nebijau pasakyti, aš matau, kad kai kuriose srityse, labai svarbiose valstybei, teisėsaugai tiesiog būdavo pastatytos užkardos. Ji tiesiog negalėdavo įeiti į tą zoną. Kariuomenė, „Lietuvos geležinkeliai“, kitos strateginės įmonės. Kodėl?

Mano prašymas visoms specialiosioms tarnyboms buvo, pradedant darbą komitete, nesidairyti, ką pasakys politikai. Akivaizdu, kad tie vadovai, kurie yra dabar, pavyzdžiui, STT, jau ėmėsi politinės korupcijos bylų.

LVŽS deklaruoja visiems pareigūnams, kad jiems nereikia niekur dairytis – jie turi tiesiog dirbti savo darbą ir apsaugoti valstybę nuo korupcijos, nuo visiškai beverčių investicijų ir nuo nepageidaujamos nedraugiškų valstybių įtakos. Taip, mes džiaugiamės, kad teisėsauga savo darbą atlieka. Ir tikimės, kad toliau taip bus.

- Per daug metų žinoma: yra politikų, politinių partijų interesai. Ar neatsitiks taip, kad jums už nugaros bus pabandyta manipuliuoti atliekamo tyrimo medžiaga, siekiant savų interesų?

- Šiandien situacija kita. Tokie dalykai neįmanomi. Teisingiau, jie įmanomi. Bet kad tai būtų už nugaros, tai neįmanoma. Aš matau – tos manipuliacijos vyksta. Aš jas puikiai matau, identifikuoju.

Bet reikia sutarti dėl principų. Pavyzdžiui, Mindaugas Bastys ir Artūras Skardžius nėra ta moneta, į kurią mes keisime savo politinę perspektyvą. Jeigu nuo šitų žmonių priklausytų mūsų koalicijos ateitis, reiškia, nereikia tokios koalicijos. Tai yra vienas iš principų, ir dėl to mes esame sutarę.

Kitas aspektas. Iš tiesų tai yra testas politinėms partijoms. Visi viską supranta, kas yra tiriama. Ir dar šiek tiek palaukite – jeigu pasiseks, ir visuomenė sužinos daugiau. Bet čia yra testas politinėms partijoms. Jos turi nuspręsti, ar jos pasiryžusios apsivalyti.

Tas apsivalymas gali būti skausmingas. Kai kas tai vadina politine krize, kad mes sugriausime politinę sistemą. Tai ką, mums reikia saugoti tokią sistemą?

- Ar NSGK vykdomas parlamentinis, kuris gali būti atliekamas ir dėl faktų, kuriuos tiria teisėsauga, nesužlugdys jų darbo, suteikdamas ten minimiems nesąžiningiems veikėjams galimybę kalbėti apie politizuotą procesą?

Nenorėčiau komentuoti to klausimo. Nepadariau nieko, kad kiščiausi į jokį ikiteisminį tyrimą. Atvirkščiai, prašiau, kad paskirtų iš Seimo Teisės departamento patyrusį žmogų, kuris mums patartų, jei iškils tokia grėsmė.

Antra, prieš eidamas į Seimą su šituo nutarimu (dėl tyrimo komisijos sudarymo – DELFI), kalbėjausi su Generaline prokuratūra. Mūsų interesas, kad žmonės, kurie padarė nusikaltimą, atsakytų, o politikai nesikištų į ikiteisminio tyrimo procesą, taip ir bus.

Taip, dabar žiniasklaidoje, mano įsitikinimu, bandoma sukurti foną, kad tarsi kažkas kišasi. Bet tegu tie, kurie taip komentuoja, pasako man, į kokį epizodą mes kišamės.