„Valdyboje aš pasiūliau ir prisiimu tokią atsakomybę, bet valdyba nutarė vienbalsiai, kad šiuo metu net netenkinti jo prašymo, tiesiog jo nesvarstyti“, – trečiadienį spaudos konferencijoje naujienų agentūroje BNS sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Mes tiesiog norime iniciatyvos iš K. Pūko, tegul jis įrodo, kad jam priklauso tos atostogos, teismo keliu ar kitu. Nes jis su Seimo valdyba, su Seimo aplinka bendrauja per advokatus. Tai duokime jam galimybę pasiteisinti plačiau“, – kalbėjo parlamento vadovas.

Be to, nedarbingumo pažymėjimą turinčiam K. Pūkui trečiadienį Seimo valdyba nutarė stabdyti parlamentinei veiklai skirtų lėšų mokėjimą.

„Aš asmeniškai manau ir sakau, kad tai yra manipuliacija sąlygomis, dokumentais ir sakyčiau, kad garbingai žmogus turėtų pasitraukti iš Seimo“, – apie K. Pūko situaciją sako V. Pranckietis.

K. Pūkui dėl galimo seksualinio priekabiavimo yra pradėtas apkaltos procesas, tačiau jis sustojo dėl parlamentaro ligos. Taip pat stringa ir teisėsaugos atliekamas tyrimas, nes Seimas nedalyvaujant K. Pūkui negali apsispręsti dėl jo imuniteto panaikinimo.

Prokurorai nori politikui pateikti įtarimus dėl galimo seksualinio priekabiavimo ir ginklo laikymo taisyklių pažeidimo. Be Seimo sutikimo Seimo nario negalima traukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Išvadą dėl K. Pūko imunitetą patiekti turinčiai komisijai kilo įtarių dėl K. Pūko pateikiamų nedarbingumo pažymų teisėtumo, tad nutarta kreiptis į „Sodrą“ ir į teisėsaugą.

Komisija „Sodros“ klaus, ar žurnalistų užfiksuotas tėvų sodyboje vadovaujantis stogo dengimo darbams, K. Pūkas nepažeidė ambulatorinės reabilitacijos tvarkos.

Be to, nutarta raštu kreiptis į K. Pūką, prašant, kad jis arba atvyktų į lapkričio 24 dienos komisijos posėdį, arba iki to laiko pateiktų savo paaiškinimus dėl prokurorų įtarimų raštu.

Laikinoji Seimo komisija taip pat prašys parlamento Teisės departamento patarimo, kaip elgtis, kai Seimo narys dėl pateisinamos priežasties neatvyksta į jos posėdžius ir neįgalioja kito Seimo nario jam atstovauti. Mat Seimo statutas numato, kad komisija privalo išklausyti Seimo narį, kurio imunitetą norima panaikinti.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis birželio pabaigoje kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti K. Pūko teisinę neliečiamybę. Laikinajai tyrimo komisijai, turinčiai pateikti Seimui rekomendaciją dėl prokuroro prašymo, nepavyksta K. Pūko prisikviesti į posėdį. Jis vis pateikia medicininę pažymą apie nedarbingumą.

Prokuratūros duomenimis, keturių nukentėjusiųjų liudijimai ir per ikiteisminį tyrimą gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, jog šių metų sausio–vasario mėnesiais K. Pūkas galėjo seksualiai priekabiauti prie pagal tarnybą priklausomų ir kitaip priklausomų asmenų.

K. Pūkas į Seimą buvo išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą daugiamandatėje apygardoje. K. Pūkas teigia, kad su juo susidorojo politiniai oponentai, nes jis yra „nesisteminis politikas“.