Siūloma kompensuoti 15 proc. būsto kainos – tiek siekia pradinė įmoka imant banko paskolą. Tris ar daugiau vaikų auginančioms šeimoms galėtų būti suteikti 20 proc. kredito sumos.

Pagal iniciatyvą, būsto kredito suma jaunoms šeimoms iki 35 metų negali būti didesnė nei 87 tūkst. eurų. Parama šeimoms būtų skiriama nevertinant jų turto ir pajamų.

„Esminis tikslas yra jauniems žmonėms, turintiems kvalifikaciją ir kompetenciją, galintiems kurti pridėtinę vertę čia, Lietuvoje, suteikti sąlygas čia gyventi ir dirbti“, – BNS sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinės aprėpties departamento direktorė Violeta Toleikienė.

Siūlymui dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas. Pagal jį, teisę į paramą turėtų tos šeimos, kuriose bent vienas iš sutuoktinių turi darbą regione, kuriame planuojamas pirkti būstas. Vienas iš sutuoktinių taip pat galės būti vietinio juridinio asmens steigėjas ar dalyvis.

Valstybės paramą įsigijant būstą taip pat galės gauti šeima, kurios vieno narių profesinė kvalifikacija atitinka regiono pasirinktą prioritetinę ekonominės raidos kryptį.

Ministerija siūlo, kad nauji įstatymai įsigaliotų kitų metų liepą. 2018-ųjų biudžete paramai jaunoms šeimoms jau numatyti apie 2 mln. eurų.

Ji planuoja, jog iki 2020 metų šia parama pasinaudos daugiau nei pusantro tūkstančio žmonių.

Šiuo metu valstybės remiamų būsto paskolų teikimas susietas su šeimoms pajamomis, o paramos dydis, priklausomai nuo vaikų skaičiaus ir kitų sąlygų, gali sudaryti 10 arba 20 proc. kredito sumos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šios programos atsisakyti neketina, tik siūlo ją dar labiau diferencijuoti, įvedant papildomą 15 proc. kompensaciją.