„Nutraukti bendradarbiavimą su R. Vanagaite ir išimti jos knygas iš prekybos buvo nuoširdi leidyklos reakcija ir vertybinis sprendimas, kurio mes toliau laikomės. Mūsų motyvai lieka nepakitę – bendradarbiauti su žmogumi, kurio pasisakymai įžeidė Lietuvos istorinę atmintį ir sukėlė tokią visuomenės bei mūsų pačių reakciją, nematome galimybės“, - DELFI teigė "Alma littera" vadovė Danguolė Viliūnienė.

Pranešimu spaudai paskelbusi apie bendradarbiavimo su R. Vanagaite nutraukimą leidykla buvo atsitvėrusi tylos siena ir savo motyvų nekomentavo. Apie tai yra parašęs ir vokiečių tinklapis „Spiegel“.

„Alma littera“ vadovė savo tokią laikyseną paaiškino tuo, kad „tolimesnės diskusijos, veiksmai ar sprendimai yra ne leidyklos, o istorikų, visuomenės veikėjų ir, galbūt, valstybės institucijų klausimas“.

„Viską, ką tuo ir šiuo metu galime pasakyti, esame pasakę. (...) Kol vyksta tolimesnės bendradarbiavimo su R.Vanagaite nutraukimo teisinės procedūros, plačiau komentuoti susiklosčiusios situacijos neturime galimybių“, - teigė D. Viliūnienė.

Vadovė paaiškino, kad šiuo metu dalis R. Vanagaitės knygų vis dar yra pakeliui iš prekybos vietų į leidyklos sandėlius.

„Juose yra laikomos ir visos kitos jau surinktos knygos. Tad šiuo metu knygos yra saugios ir nepaliestos“, - patikino D. Viliūnienė.

Po pareiškimų apie partizaną Adolfą Ramanauską – Vanagą, dėl kurių vėliau rašytoja atsiprašė, bendradarbiavimą nutraukusi leidykla yra išleidusi 15 partizanų išdavusio ir apygardos vadą nušovusio poeto Kosto Kubilinsko knygas. Jų išimti iš prekybos leidykla neketina, tačiau naujų teigia neleis.

„K. Kubilinsko knygas įvairiu metu leido ne mažiau kaip septynios skirtingos leidyklos, jo kūrinių ištraukos yra publikuotos skirtingose mokymo priemonėse. Be to, autoriaus kūryba yra įtraukta į rekomenduojamos literatūros sąrašus. Todėl tolimesnis jo kūrinių nagrinėjimo mokyklose klausimas turėtų būti sprendžiamas visuomenininkų, kultūrologų, istorikų ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos darbuotojų. Tokių aplinkybių vertinimas peržengia kiekvienos leidyklos kompetencijų ribas. Tačiau turime pabrėžti, kad leidyklos „Alma littera“ anksčiau leistų K. Kubilinsko knygų tiražas seniai pasibaigęs ir jų kartoti neketiname“, - teigė D. Viliūnienė.

K. Kubilinskas buvo KGB agentas „Varnas“, išdavęs 15 partizanų, kurie buvo nužudyti. Be to, nušovė apygardos vadą.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) savo tinklapyje kgbveikla.lt primena, kad K. Kubilinskas nacių okupacijos metais paskelbė antibolševikinių eilėraščių, poemų, dėl jų 1946 m. pašalintas iš Rašytojų sąjungos jaunųjų rašytojų sekcijos.

1947 užverbuotas agentu „Varnas“ išsiderėjo, kad mainais už sėkmingą bendradarbiavimą su MGB jam bus leista grįžti į universitetą, dirbti rašytoju, gaus materialią paramą, teigiama tinklapyje.

R. Vanagaitė pripažino klaidą

DELFI primena, kad R. Vanagaitė yra pareiškusi, neva vienas iš Lietuvos partizanų vadų A. Ramanauskas–Vanagas „nėra joks didvyris“, nebuvo kankinamas ir galėjo bendradarbiauti su KGB. Ji sakė, kad rėmėsi KGB dokumentais.

R. Vanagaitė ir jos gyvenimo partneris, nacių medžiotoju prisistatantis Efraimas Zuroffas iš Simono Wiesenthalio centro taip pat prakalbo apie tariamą A. Ramanausko–Vanago vaidmenį per Holokaustą.

Lietuvos istorikai vieningai sutaria, kad A. Ramanauskas–Vanagas dėl kovos už Lietuvos laisvę buvo žiauriai nukankintas sovietų pareigūnų, ir nėra jokių duomenų, kad jis būtų prisidėjęs prie Holokausto. Viešai skelbiamos pažymos rodo, kad A.Ramanauskas–Vanagas per kankinimus buvo iškastruotas, išdurta jo akis, kankinimų metu jis buvo patekęs į komą. Vėliau partizanų vadas sovietų pareigūnų sprendimu buvo sušaudytas.

Ne vieną R. Vanagaitės knygą išleidusi leidykla „Alma Littera“ rašytojos mestus kaltinimus partizanų vadui pavadino nepriimtinais ir nutraukė su ja bendradarbiavimą. Lietuvos žydų bendruomenė nurodė gerbianti leidyklos teisę pačiai vykdyti ir plėtoto verslo strategiją, bet sprendimą išimti R. Vanagaitės knygas pavadino neproporcingu.
Seimas 2018–uosius ketina paskelbti A. Ramanausko – Vanago metais, minint jo 100–ąsias gimimo metines.

Po kilusio incidento R. Vanagaitė viešai atsiprašė ir pripažino klydusi.