„Tikrai negalvojau įžeisti Viktorijos Čmilytės kaip moters ir besilaukiančios moters. Aš turėjau minty ne ją, o būtent kolegas, kurie nesugeba apsaugoti frakcijos narės nuo dviprasmiškos situacijos“, - sakė P. Urbšys.

Parlamentaras savo poziciją parėmė argumentais dėl paties įstatymo projekto.

„Mano įsitikinimu, pagarba žmogui prasideda nuo pagarbos žmogaus gyvybei. Moteris, po savo širdimi nešiojanti kitą gyvybę, yra aukščiausia tokios pagarbos išraiška, todėl labai keistai atrodo, kada nėščiai moteriai tenka pristatyti įstatymą projektą, kuriuo kėsinamasi į žmogaus gyvybę, paverčiame embrioną preke, laboratorine žaliava“, - sakė P. Urbšys.

Jo nuomone, „tiek vaisingų, tiek nevaisingų porų embrionai privalo turėti lygias galimybes į gyvenimą“, todėl esą „nėra normalu, kai niekas neapsaugo šios moters nuo dviprasmiškos situacijos, kai ji turi pateikinėti įstatymo projektą, paneigiantį šitą teisės į gyvenimą lygybės principą“.

Parlamentaras taip pat atkreipė dėmesį, kad įstatymo projektą dėl embrionų apsaugos pasirašė aštuoni liberalų frakcijos nariai.

„ Be Čmilytės jį pasirašė viena moteris ir šeši vyrai, tai nejaugi nei vienas nesusiprato padėti išvengti šitos situacijos. (…) Aš suprantu, kad tai atitinka jos įsitikinimus, bet tie, kurie nori atnaujinti šitą diskusiją, jie turi irgi pagalvoti, ar tai yra moralu stumti nėščią moterį į tą politinį ringą“, - kalbėjo P. Urbšys.

Vadina žmogumi iš XIX a.

P. Urbšio pareiškimai sukėlė audringą reakciją Seime. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis jį griežtai pasmerkė ir pažadėjo pirmadienį kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad ji įvertintų P. Urbšio elgesį .

„Šiuo metu esu Taline Baltijos Asamblėjos sesijoje, tačiau negaliu nesureaguoti į tai, kas buvo pasakyta plenarinio posėdžio metu. Griežtai smerkiu P. Urbšio pasisakymą. Tai jokiu būdu neatspindi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pozicijos ir yra absoliučiai nepriimtina žmogiškuoju požiūriu“, - feisbuke rašė V. Pranckietis.

Jo pareiškimą sukritikavo ir socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

„Dėl pono Urbšio vakar suklydau. Sakiau, kad užsipulti besilaukiančią Seimo narę gali tik emociškai sutrikęs žmogus. Ponas Urbšys nėra emociškai sutrikęs. Jis natūraliai toks. Žmogus iš 19'o amžiaus. Jam natūraliai normalu ir priimtina skirstyti šeimas į tikras ir netikras. Šeimos "stiprinimo" įstatyme stumti kažkokius "nepilnus" vyrą ir moterį, kurie "pilnais" tampa tik susiėję draugėn ir būtinai tik prokreacijos tikslais“, - feisbuke rašė G. Paluckas.

Pasak partijos pirmininko, „mokslo pasiekimai iš tikrųjų stiprinantys šeimas ir leidžiantys norintiems, bet negalintiems susilaukti vaikų, poną Urbšį gąsdina kaip kryžius velnią“.

„Man kartais atrodo, kad ponas Urbšys - tai ponia Širinskienė su kelnėmis. Na, bet kokiu atveju, jie vienas kitą labai gerai papildo“, - rašė G. Paluckas.

Valstiečių žaliųjų frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis teigė, kad P. Urbšys jau ne pirmą kartą impulsyviai daro sunkiai suvokiamus ir nepateisinamus pareiškimus.

„Labai apgailestauju dėl to, kad Seimo narys nelabai susigaudo, nelabai suvaldo emocijų ir atitinkamai daro nepateisinamus pareiškimus. Čia ne pirmas atvejis, jis puikiai žino, kad ir mūsų frakcijos atžvilgiu jis daro pareiškimus, kurie mums kartais nesuvokiami. Jis nėra partijos narys, jis yra frakcijos narys, mums tikrai nemalonu, kad žmogus, kuris sėdi šalia frakcijoje, daro tokius pareiškimus, dėl kurių daugeliui iš mūsų gėda. (...) Bandė kažką apie vertybes pasakyti, o gavosi įžeidimas, pateisinimo nėra“, – BNS penktadienį sakė R. Karbauskis.

Pirmasis iš valstiečių žaliųjų Seime sureagavo Virginijus Sinkevičius, kuris pabrėžė, kad P. Urbšio žodžiai neatspindi visos frakcijos pozicijos.

„ Nuoširdžiai Atsiprašau. Man belieka tik apgailestauti dėl kolegos pasakytų žodžių. Jie jokiu būdu neatspindi mano ar Lietuvos Valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos pozicijos“, - rašė V. Sinkevičius.

Parlamentaras Bronius Matelis teigė, kad jį, kaip panevėžietį, papiktino P. Urbšio „itin ižeidžiantys žodžiai“ V. Čmilytės-Nielsen atžvilgiu.

„Mano ir P.Urbšio rinkėjai gyvena tame pačiame mieste, lankosi tose pačiose parodose, lanko tą patį teatrą ir todėl daug bendrauja. Turiu pagrindo manyti, kad jie tikrai nepritaria pozicijai, kai politikas viešai užsipuola vaikelio besilaukiančią moterį ir žemina ją inkvizicijos laikų metodais“, – rašė B. Matelis feisbuke.

Panevėžiečių vardu jis atsiprašė parlamentarės už kolegos pasakytus žodžius.

„Gerbiama Viktorija, noriu Jums pasakyti, kad panevėžiečiai tikrai nėra linkę skirstyti ir įžeidinėti žmonių pagal odos spalvą, tautybę ar tai, moteris yra nėščia ar ne. Vaikelio laukimas kiekvienai šeimai visada yra ir didžiulė laimė, ir atsakomybė. Būtent atsakomybę turėtų jausti ir aplinkiniai, nes kiekvienas neatsakingai pasakytas žodis ar veiksmas gali turėti didesnės ar mažesnės įtakos tiek moters, tiek dar negimusio kūdikio sveikatai“, – teigė B. Matelis.

Siūlė atsisakyti neriboto embrionų saugojimo

Kaip rašė naujienų agentūra BNS, liberalė V. Čmilytė-Nielsen siūlė atsisakyti valdančiųjų „valstiečių“ pastangomis į Pagalbinio apvaisinimo įstatymą įrašyto neriboto embrionų saugojimo ir nustatyti, kad dėl pagalbiniam apvaisinimui sukurtų ir moteriai neperkeltų embrionų saugojimo termino spręstų pati pora – ne mažiau kaip dvejus metus nuo pagalbinio apvaisinimo pradžios ir ne ilgiau kaip dešimt metų, taip pat pora galėtų leisti embrionus panaudoti donorystei.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymas Seime po ilgų diskusijų buvo priimtas pernai, o korekcijos pradėtos jam dar nė neįsigaliojus. Seime pagalbinio apvaisinimo klausimai svarstyti ne vieną kadenciją, abiem stovykloms aštriai ginant savo pozicijas dėl embrionų skaičiaus ribojimo, jų šaldymo ir naikinimo. Viena pusė ragina ginti negimusį embrioną kaip gyvybę, kita pabrėžia porų interesus susilaukti vaikų.