„Pirmiausia tai yra labai paprastas žingsnis ir visiems labai gerai suprantamas, tą turi kitos šalys Lenkija, Vokietija ir tai tikrai veikia, tai yra būtina sąlyga, be kurios daugelis investuotojų, kurie nori kurti aukštos pridėtinės vertės darbo vietas paprasčiausiai nesvarsto Lietuvos“, - sakė P. Kunčinas.

Ekonomikos analitikas teigia, kad nėra teisinga manyti, kad „Sodros“ lubos yra dovana turtingiesiems.

„Kreipiuosi į dirbančiuosius, į vairuotojus, pardavėjas, gydytojus, mokytojus, policininkus, gaisrininkus, visus valstybės tarnautojus. Aš nuoširdžiai tikiu, kad šita priemonė padės visiems, kas dirba pagal darbo santykius Lietuvoje. Tai nėra dovana verslininkams, turtingiesiems. Tai yra lengvata, tai yra apmokestinimo mažinimas, tai yra galimybė visiems Lietuvos gyventojams“, - sakė P. Kunčinas.

Ekonomistas skaičiuoja, kad įvedus „Sodros“ lubas būtų galima sukurti mažiausiai 2000 naujų darbo vietų.

„Tai, pirmiausia, skatintų jaunus žmones likti Lietuvoje, tai padėtų mažinti emigraciją. Todėl esminė mano žinutė, kad šitas žingsnis tai būtų pirmiausia dovana jaunimui, kurie nori likti ir kurti ateitį Lietuvoje. Tai yra dovana teisingumui Lietuvoje, nes „Sodros“ lubas jau turi virš 100 tūkst. privilegijuotų žmonių, tame tarpe ūkininkai, notarai, advokatai ir visi žmonės, kurie dirba pagal individualią veiklą“, - kalbėjo P. Kunčinas, kuris tiki, kad ši priemonė sumažintų emigraciją ir padėtų apsispręsti jaunimui likti ir dirbti Lietuvoje.

Svarstė apie emigraciją

Iniciatyvą palaikantis ISM absolventas, šiuo metu dirbantis finansines konsultacijas teikiančioje įmonėje, Rimvydas Petersonas teigė pats svarstęs apie emigraciją, tačiau apsisprendė likti ir dirbti Lietuvoje.

„Tačiau man nerimą kelia tai, kad tokių liekančiųjų gali vis labiau mažėti. Mes jau matėme tą kraupią statistiką, kad 90 proc. studentų svarsto išvykti į užsienį dirbti, jei turėtų galimybę dirbti pagal specialybę. Tai rodo, kad Lietuvoje jauni, protingi, kvalifikuoti ir labai reikalingi profesionalai neatranda galimybės realizuoti save, neatranda įmonių, kuriose jie norėtų kurti savo karjerą ir dirbti“, - sakė R. Petersonas.

Pasak jo, nederėtų džiaugtis užsienio investicijomis matant emigracijos statistiką.

„ Mes labai džiaugėmės, kad atėjo į Lietuvą „Barclays“, „Western union“, dabar visi labai džiaugiamės, kai atėjo „Continental“. Bet aš noriu pastebėti, ar mes turime kuo džiaugtis pavienėmis investicijomis, kai tūkstančiai jaunų žmonių emigruoja ir neranda galimybės realizuoti save, o kai sprendimai atrodo yra beveik pateikti ant lėkštutės ir tereikia politinės valios juos priimti“, - sakė R. Petersonas.

Liberalai teiks sprendimus

Parlamentarė Aušrinė Armonaitė teigė, kad liberalai sieks sugrąžinti Seimo narius į diskusiją dėl „Sodros“ lubų.

„Žinoma, kad „Sodros“ lubos skatina gerai apmokamas darbo vietas. Mes nenorime, kad Lietuva garsėtų kaip pigios darbo jėgos šalis. Mes norime, kad Lietuvoje jauni žmonės turėtų galimybių augti, užsidirbti Lietuvos miestuose“, - sakė A. Armonaitė.
Rimvydas Petersonas, Aušrinė Armonaitė, Paulius Kunčinas

Jos nuomone, tai taip pat padėtų sistemai skaidrėti. „Mes vis dar manome, kad yra darbdavių, kurie yra darbdavių, kurie norėtų mokėti didesnį atlyginimą, bet šita sistema jų neskatina to daryti. Jie tai daro per komandiruotpinigius, galbūt, dar kažkokiomis kitomis priemonėmis“, - sakė A. Armonaitė.

Pasak parlamentarės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad kitąmet įvedus 10 VDU “Sodros“ lubas, praradimai į biudžetą siektų 34 mln. eurų. P. Kunčinas skaičiuoja, kad pakilus atlyginimams bent pusė šios sumos grįžtų į biudžetą.

Kitąmet - „Sodros“ lubų nežada

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad Vyriausybė „Sodros“ luboms nesulaukė pritarimo, pirmiausia, iš pačių verslo bendruomenės.

„Dėl „Sodros“ lubų, pirmiausia, nesulaukiame palaikymo iš pačios verslo bendruomenės. Reakcija buvo pakankamai pasyvi. Antra, tai yra susiję su tam tikrais galimais „Sodros“ biudžeto praradimais. Niekas nenori girdėti ir atsižvelgti, kiek „Sodra“ gautų, jeigu tokių aukštai apmokamų darbuotojų visgi Lietuvoje atsirastų – 100, 1000 ar dar daugiau“, - sakė S. Skvernelis.

Kitąmet, pasak Vyriausybės vadovo, jų įvesti neketinama, tačiau ateityje tokios idėjos svarstyti neatsisakoma.

„Šitame etape klausimas tikrai yra baigtas. Biudžete to nebus. Kalbant apie ateitį, mes pasiryžę toliau diskutuoti, nes pats principas iš esmės yra priimtinas, galbūt, galime diskutuoti apie pačių lubų dydį“, - sakė S. Skvernelis.