„Teisėsaugos institucijos su šituo Seimu bendrauja kaip niekada atvirai ir glaudžiai, kadangi mes iš tiesų bandome išlaisvinti valstybę nuo verslo sąlyčio su politikais. Teisėsaugos pasitikėjimas Seimu didesnis galbūt ir dėl to, kad dabartinis premjeras Saulius Skvernelis buvo vidaus reikalų ministras. Bet mes negalime tuo nepasinaudoti. Jeigu mes gauname informaciją, tai kaip mes galime ją nutylėti?“, – antradienį DELFI konferencijoje aiškino LVŽS lyderis.

Pasak R. Karbauskio, kai kuri gaunama informacija yra slapta, neviešinama. „ Bet mes kartu tariamės, ką ir kokiais būdais mes galime pasakyti, kas nepažeistų nacionalinio saugumo klausimų, bet kas būtų naudinga visuomenei, vaduojantis nuo tų dalykų, kurie valstybę ėdė kaip rūdys ne vieną dešimtmetį“, – sakė jis.

Taip LVŽS vadovas kalbėjo, DELFI paklaustas, ar šis Seimas, valdantiesiems vieną po kitos inicijuojant parlamentinio tyrimo komisijas, netaps panašus į ankstesnės kadencijos Vyriausybę, kūrusią darbo grupes, kurių veikla atnešė menkus rezultatus.

DELFI primena, kad Seimas spalio 19-ąją pritarė valdančiųjų siūlymui įpareigoti parlamentinį Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą per pusmetį atlikti tyrimą, atsakant į klausimus „dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams“.

Taip pat Antradienį Seimas turėjo apsispręsti, ar pavesti kažkuriam iš parlamentinių komitetų siūlymą ištirti, kodėl per 2009-2012 metų ekonomikos krizę to meto valdantieji priėmė galbūt šalies finansams žalingus sprendimus. Paskutinę minutę šis klausimas iš darbotvarkės buvo išbrauktas, tačiau, pasak R. Karbauskio, idėjos atsisakyti neketinama.

Kalbėjo apie norą išvengti praeities klaidų

„Mes šiandien (antradienį – DELFI) nusprendėme, kad iki biudžeto priėmimo tų komisijų darbo neinicijuosime. Dėl to buvo nutarta klausimo svarstymą atidėti, bet bet ne todėl, kad pakeitėme nuomonę“, – aiškino LVŽS lyderis.

Nors viešumoje svarstoma, kad pastarasis tyrimas – dėl tuo metu Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) deleguoto premjero Andriaus Kubiliaus vadovautos Vyriausybės krizės laikotarpiu priimtų finansinių sprendimų – yra tiesiogiai nukreiptas prieš konservatorius, DELFI konferencijoje R. Karbauskis tai neigė.

„Manau, žmonės Lietuvoje daug žino ir vertina įvykius, faktus. Paskui buvęs didžiulis emigracijos srautas, irgi susijęs su to meto sprendimais. Kita vertus, man irgi keista, kodėl tuo metu (dirbant A. Kubiliaus Vyriausybei – DELFI) mes skolinomės už didžiulius procentus iš rinkos, o nesiskolinome, kaip latviai, iš Tarptautinio valiutos fondo“, – dėstė jis.

Tačiau R. Karbauskis tvirtino, kad tyrimas inicijuojamas ne siekiant atkeršyti politiniams oponentams, bet norint išvengti ateities klaidų.

„Mes turime suprasti faktus, kad nepadarytumėme klaidų ateityje. Mes turime žinoti, kokiais argumentai remdamiesi kas sprendimus priiminėjo. Jeigu yra argumentai, kad tokie sprendimai turėjo būti padaryti – tai bus pasakyta. Jeigu nėra, tai bus aišku, kodėl šiandien visi mokame papildomas palūkanas, kiekvienas esame praradę kažkokias lėšas dėl keistų, o galbūt ir nusikalstamų sprendimų. Tai tikrai nėra nukreipta prieš konservatorių partiją. Mes norime atsakymų: kodėl sprendimai buvo daromi. Tai bus mums pamoka ateičiai, kad nebūtų nesuprantamų, neapgalvotų, nepamatuotų sprendimų“, – aiškino R. Karbauskis.

Valdančiųjų lyderis: parama stipri kaip niekada

DELFI klausiamas, ar protinga apie tokių tyrimų iniciatyvas prabilti prieš Seime planuojamą biudžeto tvirtinimą, kuriam reikia sutelktų parlamentarų balsų, R. Karbauskis tvirtino, kad tokio palaikymo, kaip dabar, valdantieji ir jų suformuota Vyriausybė iki šiol neturėjo.

„Dabar turime 12 kolegų, buvusių socialdemokratų, kurie yra koalicijoje su mumis, nebevaržomų jų buvusio vadovo, dabartinio socialdemokratų pirmininko Gintauto Palucko norų ardyti koaliciją ir mus priešinti. Turime palaikymą iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos, dalies Liberalų sąjūdžio atstovų. Manau, kad balsuojant dėl biudžeto, įvyks tai, ką prognozavau – turėsime nuo 85 iki 90 palaikančių balsų“, – aiškino LVŽS pirmininkas.

Kaip žinia, šiuo metu valdančiąją koaliciją Seime formaliai sudaro 69 politikai, valdančiajai daugumai suburti būtina turėti bent 71 balsą.

Tačiau R. Karbauskis teigė, kad plėsti dabartinių valdančiųjų gretų kviečiant prisijungti liberalus ar lenkus neketinama. „Koalicijos mes neplečiame, tokio poreikio nėra“, – sakė jis.

Pasakė, ką galvoja apie socialdemokratų lyderį

Nors R. Karbauskis džiaugėsi dabartine valdančiųjų situacija, jis negailėjo karčių žodžių LSDP pirmininkui G. Paluckui, kurį kaltino siekiu sugriauti daugumą Seime ir nuversti Vyriausybę.

Gintautas Paluckas

Kaip žinia, rugsėjo pabaigoje LSDP taryba nubalsavo už sprendimą nutraukti valdančiąją koaliciją su „valstiečiais“. G. Paluckas neslėpė remiantis tokį sprendimą. Jam nepritariantys Seimo socialdemokratai, norintys tęsti bendradarbiavimą su LVŽS, buvo pasiūlyti šalinti iš partijos, tačiau nelaukę galutinio sprendimo išėjo patys.

„Tikrai nesidžiaugiu, kad taip atsitiko socialdemokratų partijai. Tiesiog buvo padaryta klaida, išrenkant G. Palucką pirmininku – tai mano vertinimas. Ši klaida socialdemokratams kainuos labai brangiai, tai šiandien akivaizdu“, – tvirtino LVŽS pirmininkas.

R. Karbauskis aiškino, jog jam „gaila“ tų socialdemokratų Seime, kurie liko G. Palucko pusėje, tai yra, perėjo į opoziciją.

„Septynių žmonių frakcija bus nepastebima. Pirmininkas – be abejo, taip, bus pastebimas, jis veršis visur, darydamas įvairius populistinius pareiškimus, bet, kaip suprantu, visuomenė tai jau labai aiškiai mato, ir dėl to partijos reitingai mažėja. G. Palucko neatsiranda jokiuose dešimtukuose, nes iš tikrųjų žmogus – ne savo rogėse, žmogus, teistas už kriminalinį nusikaltimą. Kaip pasitikėti žmogumi, kuris yra teistas, ir kalba apie tokius dalykus, kaip korupcija, apie tai, kad turime rūpintis socialiniais reikalais?“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.