Prieš penkiolika metų jis, pirmasis ir vienintelis į Vilnių atvykęs pareigas einantis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas, Rotušės aikštėje paskelbė apie ypatingus įsipareigojimus Lietuvos saugumui.

Atminimo lentoje įamžintas istorinis pažadas „Tie, kas pasirinks Lietuvą savo priešu, taps JAV priešu“ sutvirtino Lietuvos nepriklausomybę bei siekį integruotis į Vakarų institucijas. G. W. Busho administracija pripažino Lietuvą JAV sąjungininke dar iki formalios narystės NATO, o taip pat principingais sprendimais pasiekė, kad 2004 metais Lietuva kartu su kaimyninėmis šalimis taptų pilnaverte Aljanso nare, teigiama kreipimesi.

Įgyvendindama idėją, kad kolektyvinio saugumo garantijos yra veiksmingiausias būdas taikai užtikrinti, G. W. Busho administracija nuo pirmųjų dienų rėmė Vilniaus dešimtuką — Vidurio Europos valstybių susibūrimą, kuriuo buvo siekiama ne tik narystės NATO, bet ir platesnių regiono stabilumo tikslų. Naujosios NATO narės įrodė, kad nėra tik saugumo vartotojos: paskatintos G. W. Busho administracijos, jos pradėjo dalyvauti svarbiausiose misijose sudėtingiausiuose pasaulio konfliktuose.

Valdant 43-ajam prezidentui, JAV nuosekliai rėmė NATO atvirų durų politiką visoms narystės siekiančioms demokratinėms valstybėms ir nuolat siekė laisvės, demokratijos ir teisės viršenybės vertybių plėtros Rytų Europos šalyse. Be to, G. W. Busho administracija ėmė aktyviai didinti Vidurio Europos energetinę nepriklausomybę. Visa tai sutapo su strateginiais Lietuvos interesais.

„Penkioliktosios G. W. Busho vizito Vilniuje metinės yra tinkama proga įvertinti jo nuopelnus ir įtvirtinti juos miesto istorijoje. Tikimės, kad Vilniaus miesto garbės piliečio vardo suteikimas įprasmins ypatingus Lietuvos ir JAV santykius ir taps padėka už jų stiprinimą“, - teigiama kreipimesi.

Kreipimasi inicijavo Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala. Jį pasirašė Vytauto Didžiojo universiteto politologas Andžejus Pukšto, buvusi DELFI vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė, 15min žurnalistas Paulius Gritėnas, viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus, LRT generalinis direktorius Andrius Siaurusevičius ir naujienų tarnybos vadovas Audrius Matonis.